Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 марта 2024, вопрос №104128 250₴

Чи можу я звільнитися з військової служби (мобілізований) у зв'язку з необхідністю догляду за людиною літнього віку з когнітивними розладами, якщо вона є самотньою і звернулася до мене за такою допомогою? Довідка з ЛКК є.

Я мобілізований. До мене звернулася далека родичка пенсійного віку, котра два місяці тому перенесла інсульт і якій я допомагав з реабілітацією. На даний час стан її здоров'я погіршився і вона просить мене про догляд, оскільки залишилася самотньою (діти та чоловік померли). Довідка з ЛКК є. Чи маю я право на звільнення?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28.8%

    Доброго дня, Ігоре!

    Так, хоча це і буде не просто, але цілком можливо.

    Зазначена Вами підстава для звільнення передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в статті зазначено наступне (необхідне я виділив жирним шрифтом):

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Для звільнення необхідно підготувати грунтовний рапорт із посиланнями на всі небхідні норми закону та подати його на ім'я командира частини, додавши до нього всі документи, які підтверджують необхідність постійного догляду за вказаною особою. Рапорт можна написати в довільній формі, але краще, щоби його підготував спеціаліст, який має в тому певний досвід.

    От що далі каже про порядок звільнення закон:

    Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    Ви очевидно звернули увагу, що у Вашій підставі на звільнення йдеться про необхідність доказування, що у людини, про яку йде мова, відсутні інші родичи, які можуть здійснювати догляд за нею.

    У Вашому випадку треба буде додати до рапорту всі свідоцтва про смерть дітей особи та її чоловіка.

    Також бажано буде підтвердити документально рідство (якщо це можливо). Крім того непогано було б довести факт того, що людина вже знаходилась під Вашим піклуванням під час реабілітації.

    Є ще питання по спільній реєстрації чи проживанню. В цьому можуть допомогти акт встановлення факту здійснення догляду або, принаймні, акт спільного проживання, свідоцтва сусідів про Вашу присутність поруч з хворою людиною.

    Можливо, при більш предметному ознайомленні з деталями цієї ситуації виникнуть також інші нюанси.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    14%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства звільнення можливе у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    За названих Вами обставин Ви матимете право на звільнення.

    Дерій Владислав Олегович
    30%

    Доброго дня, Ігоре!

    На даний час, Ви маєте право на звільнення з військової служби у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Ваше звільнення залежить в першу чергу від того, чи достатньо буде документів про те, що Ваша родичка немає інших осіб, які за нею можуть доглядати.

    Також Вам потрібно встигнути подати документи про звільнення, до прийняття законопроєкту №10449, який значно скорочує підстави для звільнення.

    ВІдповідно до абзацу 4 підпункту "г" пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". .

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    Для звільнення потрібно подати рапорт командиру частини та додати документи, що підтверджують підставу для звільнення - нотаріальну копію довідки ЛКК, паспортні документи, акт обстеження житлових умов, нотаріальна заява родички про необхідність догляду та нотаріальні копії документів про відсутність близьких осіб, які можуть здійснювати догляд (свідоцтво про розірвання шлюбу, інформація з РАЦС про відсутність дітей, свідоцтво про смерть інших родичів, тощо)

    ПРОТЕ, Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Згідно даного законопроєкту значно скоротилися підстави для звільнення.

    Законопроєкт №10449 передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    • військовослужбовці-жінки – у зв’язку з вагітністю;
    • військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
    • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
    • перебування на утриманні у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;
    • військовослужбовці, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим;
    • військовослужбовці, які є усиновлювачі, на утриманні яких перебувають діти, які на момент усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, позбавленого батьківського піклування, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи;
    • виховання військовослужбовцем дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого або другого ступеню споріднення (за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), який є особою з інвалідністю I групи, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного), який є особою з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною за умови, що за такою особою не здійснюється піклування (опіка) іншими особами;
    • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі у антитерористичній операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Згідно нового законопроєкту Ви не матимете право на звільнення.

    Тому, поки законопроєкт не прийняли - спробуйте подати якнайшвидше рапорт з необхідними документами. Якщо протягом 30 днів рапорт не розглянуть - потрібно оскаржувати бездіяльність командування.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    27.2%

    Вітаю Вас, Ігоре!

    В ЦІЛОМУ, МОЖЕТЕ ПРЕНЕДУВАТИ НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА НАСТУПНОЮ ПІДСТАВОЮ (ВИДІЛИВ ЖИРНИМ).

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО ДОВЕСТИ ФАКТ ТОГО, ЩО ОКРІМ ВАС ВІДСУТНІ ІНШІ ОСОБИ, ЯКІ МОЖУТЬ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД ЗА БАБУСЕЮ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    ...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    ...

    2) під час дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    {Підпункт "б" пункту 2 частини четвертої статті 26 в редакції Закону № 2995-IX від 21.03.2023}

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;

    якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    ...

    Втім, Ви повинні розуміти, що при оформленні документів на звільнення та самій процедурі звільнення Ви можете наштовхнутися на ряд значних проблем, зокрема:

    1. Ступінь родинних стосунків. Так чи інакше, але даний момент з'ясовується в період і у ході розгляду рапорту та додаткових документів на звільнення. Тобто, будуть запитувати. За вашими словами, це далека родичка.

    2. Висновок ЛКК про потребу в догляді. Юридично по закону дійсно цього достатньо, тому що закон визначає, що підходить або медичний висновок МСЕК, або медичний висновок ЛКК. Втім, на практиці доволі часто військові частини прикриваються постановою КМУ № 413 від 2013 року, де зазначено, що постійний догляд за особами віком до 18 років підтверджується висновком ЛКК, після 18 років висновком МСЕК. Так, це незаконно, але маємо те, що маємо.

    3. Спільне місце реєстрації. Потрібно довести Ваш обов'язок по необхідності здійснення за нею постійного догляду і те, що ви взагалі можете здійснювати цей догляд, спільно проживати і так далі.

    4. Законопроект 10449, який скоро так чи інакше буде ухвалено. Він не передбачає такої підстави для звільнення, і цей момент так само потрібно враховувати. Відповідно, якщо, дай Боже, на небі зійдуться всі зірки, вас звільнять.

    Але сам процес складний, як Ви можете розуміти.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України