Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 марта 2024, вопрос №104194 250₴

Обмежено придатний по влк

Доброго дня , районне тцк за результатами влк визнало мене обмежено придатним ст 41б і 21б і передають документи на затвердження в обласне тцк а обласне тцк в регіональне, таке питання чи законна така процедура? і скільки часу займає погодження чи є якісь терміни, бо районне тцк не видає військовий квиток без повернення до них документів

Ответы юристов (9)

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Відповідно до Наказу № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд. {Пункт 3.8 глави 3 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 490 від 18.08.2023}

    Щодо обмеженої придатності не має такої процедури.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    "Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд".

    Отже, як бачите постанови ВЛК про обмежену придатність не підлягають затвердженню штатною ВЛК. Тому, не зрозуміло, з якої причини низова ВЛК направила їх на затвердження до обласної, а та в свою чергу до регіональної.

    Для з'ясування даних обставин можете звернутись із запитом до ТЦК, в якому Ви пройшли ВЛК, з проханням надати відповідь згіно яких норм законодавства висновок ВЛК щодо Вашої обмеженої придатності було направлено на затвердження.

    Щодо термінів погодження, то чинним законодавсвом не встановлено конкретного строку за яким штатна ВЛК повинна затвердити рішення низової ВЛК. Зазвичай цей процес займає приблизно 2 місяці.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Згідно пункту 2.8.3. ВЛК ТЦК та СП областей мають право переглядати постанови ВЛК районного (міського) ТЦК та СП, крім постанов, які згідно з цим Положенням підлягають розгляду, контролю та затвердженню ЦВЛК, ВЛК регіону.

    Згідно пункт 3.8 глави 3 розділу II Положення постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Згідно пункту 22.6. Свідоцтво про хворобу підлягає розгляду, а постанова ВЛК - затвердженню у воєнний час на генералів (адміралів), а також на всіх осіб, які оглянуті у ГВМКЦ, - ЦВЛК, на всіх військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів - ВЛК регіону.

    Згідну пункту 22.7. Положення Постанова ВЛК про придатність військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) до військової служби оформлюється довідкою ВЛК, затвердженню штатною ВЛК не підлягає.

    Отже, лише довідка ВЛК про придатність до військової служби не підлягає затвердженню.

    Довідка ВЛК про тимчасову непридність або непридатність з виключенням з військового обліку обов'язково підлягає затвердженню штатною ВЛК.

    Так як про довідку ВЛК про обмежену придатність не згадується ні в умовах затвердження чи незатвердження, то відправка її на перегляд до обласного ТЦК є досить поширеним явищем. Як правило це відбувається протягом 30 днів.

    Якщо Вам необхідно забрати військовий квиток - подайте до ТЦК заяву про повернення військового квитка. Якщо не видають - звертайтесь зі скаргою до обласного ТЦК або Міноборони.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Михайло Клиент месяц назад

    Якщо я правильно розумію, направлення на погодження в обласну тцк мало б стосуватись тільки тих кого визнають непридатним до військової служби, а в моєму випадку не потребує погодження обласної тцк

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, Ви правильно розумієте. У Вашому випадку затвердження ані обласної, ані регіональної ТЦК не потрібно.

    • Дерій Владислав Олегович
      50%

      Згідно пункту 22.6. Положення Свідоцтво про хворобу підлягає розгляду, а постанова ВЛК - затвердженню у воєнний час на генералів (адміралів), а також на всіх осіб, які оглянуті у ГВМКЦ, - ЦВЛК, на всіх військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів - ВЛК регіону.

      Згідну пункту 22.7. Положення Постанова ВЛК про придатність військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) до військової служби оформлюється довідкою ВЛК, затвердженню штатною ВЛК не підлягає.

      ТЦК трактує це положення так, якщо Вас визнали придатним - довідку ВЛК затверджувати не потрібно. У всіх інших випадках довідка направляється на ВЛК регіону або ЦВЛК.

    Михайло Клиент месяц назад

    Районне тцк після встановлення мене обмежено придатним, має якийсь конкретний термін , протягом яко повинно направити мої документи в обласне тцк, а обласне тцк відповідно терміни для розгляду і затвердження і є якісь механізми впливу на пришвидшення розгляду

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      50%

      Статус обмежено придатного не затверджується в ТЦК, відповідно термінів затвердження його не існує.

      Якщо строк видачи Вам довідки ВЛК про обмежену придатність затягується, Ви можете оскаржити такі дії в адміністративному або в судовому порядку.

    • Дерій Владислав Олегович

      Згідно пункту 22.3 Положення. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, яка підлягає затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляється на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного строку після закінчення медичного огляду. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) із затвердженою постановою надсилається командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд та/або до ТЦК та СП, в електронній та/або паперовій формі, в установленому законодавством порядку, а також видається на руки особі, що пройшла медичний огляд. Зазначені документи можуть видаватися на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів.

      У воєнний час строк опрацювання ВЛК свідоцтв про хворобу (довідок ВЛК) становить до п’яти календарних днів після закінчення медичного огляду.

      Механізми впливу - скарги до обласних ТЦК, Міноборони, ЦВЛК та шляхом подання адвокатських запитів.На жаль, ці скарги можуть розглядатися до 30 днів. Тому всі військовозобов'язані є заручниками системи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України