Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 марта 2024, вопрос №104252

Звільнення з військової служби

Допоможіть, будь ласка. Звільняюсь з військової служби на підставі здійснення постійного догляду за дружиною, подав висновок ЛКК за формою 080/4. Але військова частина вважає, що цей висновок не є належним документом. Мотивація така: відповідно до наказу МОЗ 407 висновок форми 080/4 видається членами лікарської комісії, а не лікарсько-консультативної. Хоча в мене висновок підписаний членами ЛКК і печатки на висновку саме ЛКК. Якась гра слів виходить… Дуже сподіваюсь на допомогу

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анатолію!

    Такого ще не чув.

    Ви маєте саме такий висновок, який потрібен і визначен чинним законодавством для особи, яка потребує постійного догляду.

    Наказ МОЗ №407 "Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я":

    Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859, та з метою удосконалення обліку захворюваності в закладах охорони здоров’я НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити, такі що додаються:

    1) форму первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі» та інструкцію щодо її заповнення;"

    Стаття 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" зазначає Вашу підставу для звільнення наступним чином:

    "у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;".

    Отже, Ви повинні надати висновок ЛКК, який підтверджує потребу Вашої дружини у постійному догляді. Таким висновком згідно Наказу №407 є форма первинної облікової документації № 080-4/о.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Довідка форми 080/4 є належним документом.

    Згідно роз'яснення МОЗ лише 3 довідки ЛКК підтверджують потребу у постійному сторонньому догляді https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p...

    Ви через елекронну пошту або рекомендованим листом, або через адвоката можете подати запит до МОЗ.

    Складається враження, що командування навмисно затягує процес звільнення, адже якщо приймуть законопроєкт №10449 у Вас не буде права на звільнення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    На жаль, але це повсюдна практика. В/ч посилаються на певну постанову, де вказано, що ЛКК підтверджується потреба в догляді для осіб віком до 18 років, а МСЕК - для осіб старше 18 років.

    Тому якщо не вдасться ніяким чином домовитися, Вам потрібно буде оскаржувати незаконну відмову.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України