Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

23 марта 2024, вопрос №104275 240₴

Лікарняний по вагітності

Добрий день. Я у 2023 році була ФОП ( працювала на компанію). І в тому ж 2023 я пішла у декретну відпістку. 16.10.2023 було створено медичний висновок про непрацездатність. А ФОП я закрила 23.10.2023. І з того часу я не можу отримати гроші за лікарняний. ЄСВ я сплачувала. А от у Пенсійному фонді немає листка непрацездатності. Я туди дзвонила не один раз, і вже в останній раз мені сказали, що листка цього не видно, потрібно взяти у мого лікаря, де я стояла на обліку, паперовий лікарняний. Лікар спочатку мене і слухати не хотіла, але потім я пішла до головного лікаря. Вони пообіцяли, що вирішать ситуацію. І згодом мені моя лікар зателефонувала і сказала, що потрібно, щоб я взяла довідку з печатям з бухгалтерії, що такий лікарняний дійсно не надходив. Але ж я ФОП, бухгалтерії у мене як такової немає. Максимум, що у мене є, так це СТАРТАКС ( Startax - це команда високо-кваліфікованих та досвідченних бухгалтерів). Це те, що написано у них на сайті. Я туди подзвонила, мені сказали, що я можу сама написати цю довідку. Стартакс її видати не може. Але у мене немає печаток, да і у лікарні чітко сказали, що це треба з бухгалтерії взяти. Я зателефонувала ще раз у лікарню, там сказали, що просто мною написана довідка від руки - не підходить. І я не знаю, що мені далі робити. Допоможіть, будь ласка.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Діана!

    Для оформлення декретних Вам було необхідно:

    • отримати лікарняний листок. Його виписують за місцем спостереження за вагітною. З 2021 року запрацювала система електронних лікарняних, тепер можна не отримувати лікарняний у паперовому вигляді;
    • відкрити спеціальний рахунок на виплату декретних. Такий рахунок можна відкрити у будь-якому банку. Звичайний рахунок підприємця не підійде;
    • подати довідкову декларацію з єдиного податку з додатком 1 за поточний період, де зазначаються нарахування щодо ЄСВ за цей період (у декларації та доповненні вказується період з початку року або дати реєстрації ФОП, якщо реєстрація була цього року, та по місяць реєстрації лікарняного (включно));
    • зайти до кабінету на порталі Пенсійного фонду. Обрати категорію «Заява-розрахунок зі сплати за листками непрацездатності». Сформувати заяву-розрахунок та прикріпити (у форматі PDF): Виписку ФОП з ЄДР та Витяг з ЄП, квитанції про сплату ЄСВ, довідку про відсутність заборгованості з ЄСВ, звітність за попередній рік;
    • заповнити розрахунок, підписати та відправити. За результатами розгляду розрахунку прийде відповідь, прийнятий він чи ні.

    Відповідно до частини першої статті 23 Закону України від 23.09.99 № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 1105) підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності.

    Порядок формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (далі – Порядок формування МВТН) затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02.06.2021 за № 728/36350 (далі – Наказ № 1066). Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 № 1234, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.07.2021 за № 890/36512 (далі – Порядок № 1234).

    Згідно із пунктами 2 та 3 розділу II Порядку № 1234 листок непрацездатності формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Відповідно до роз'яснень ПФУ https://www.pfu.gov.ua/2150956-zapytannya-vidpovid...

    Якщо е-лікарняний не відображається в кабінеті страхувальника, то роботодавцю або працівнику треба здійснити декілька кроків.

    Крок 1. Перевірити, чи створено листок непрацездатності.

    Зробити це може застрахована особа, яка зареєстрована в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

    Якщо застрахована особа встановила, що листок непрацездатності сформовано не для того страхувальника, їй треба звернутись до страхувальника (за основним місцем роботи) або до Головного управління ПФУ за місцем реєстрації страхувальника для перевірки наданої роботодавцем інформації про працевлаштування та трудові відносини, а у разі некоректності/відсутності даних - зробити виправлення у звітності страхувальника.

    Крок 2. Якщо листок непрацездатності не створено (не відображено в особистому кабінеті застрахованої особи).

    Якщо листок непрацездатності не створено, це свідчить, що у процесі обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність виникла помилка.

    Якщо медичний висновок про тимчасову непрацездатність не надходив на обробку до Електронного реєстру листків непрацездатності (далі - Реєстр), тоді треба звернутися до лікаря для направлення такого висновку до Реєстру.

    Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність “Непрацездатну особу не знайдено в Реєстрі застрахованих осіб”, застрахованій особі необхідно:

    - звернутися до лікуючого лікаря для перевірки коректності реєстраційного номера облікової картки платника податків/паспортних даних, ПІБ та у разі коригування направити медичний висновок про тимчасову непрацездатність до Реєстру;

    - звернутися до роботодавця (за основним місцем роботи) для перевірки наданої інформації про працевлаштування та трудові відносини, якщо особа нещодавно працевлаштована (відсутні відомості у звіті за останній закритий квартал), для подання довідкового об'єднаного звіту, після чого - звернутися до лікуючого лікаря для відправлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність до Реєстру.

    Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність “Помилка однозначного пошуку в Реєстрі застрахованих осіб/За направленими персональними даними знайдено більше однієї особи/Перевірте ПІБ та документ особи”, тоді застрахованій особі необхідно перевірити в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ коректність відображення ПІБ та реєстраційного номера облікової картки платника податків:

    - при виявленні застрахованою особою некоректних відомостей у своїй обліковій картці (ПІБ на поточний момент; реєстраційний номер облікової картки платника податків; дату народження, місце народження; стать; громадянство; серія та номер паспорта; номер телефону (за згодою); адресу місця проживання) можна подати анкету застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ;

    - якщо дані в Реєстрі застрахованих осіб коректні - звернутися до лікуючого лікаря для перевірки коректності реєстраційного номера облікової картки платника податків/паспортних даних та ПІБ у медичному висновку, у разі коригування - направити медичний висновок про тимчасову непрацездатність до Реєстру.

    Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність “Відсутня інформація про трудові відносини на дату початку періоду непрацездатності”:

    1) якщо особа, стосовно якої створено медичний висновок про тимчасову непрацездатність, офіційно працевлаштована, то необхідно виконати такі кроки:

    - в кабінеті застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ перевірити наявність даних про трудові відносини - нараховану зарплату по страхувальнику, в якого особа працює (пункт “Моя заробітна плата” - Заробітна плата/дохід (по страхувальниках);

    - звернутися до роботодавця для перевірки в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ даних про трудові відносини.

    2) у разі якщо дані про трудові відносини відсутні або недостовірні:

    - страхувальнику необхідно надати об'єднаний звіт;

    - якщо особа нещодавно працевлаштована (відсутні відомості у звіті за останній закритий квартал), то треба подати повідомлення про прийняття працівника на роботу;

    - у разі наявності недостовірних даних страхувальнику необхідно подати уточнюючий звіт з достовірними даними.

    За результатами проведених дій (відповідно до кроку 2) перевірити в особистому кабінеті застрахованої особи та/або страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ коректність відображення даних про трудові відносини, поданих страхувальником.

    У разі коректного відображення даних про працевлаштування звернутись до лікаря з проханням направити медичний висновок про тимчасову непрацездатність повторно до Реєстру.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Гадаю, треба працювати з лікарнею і з їх вимогами до Вас. Не може лікав, який відкривав Вам лікарняний, зараз говорити, що він взагалі не при справах.

    Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (декрет) у ФОП оформляється на підставі лікарняного листа.

    Тривалість декретної відпустки становить 126 календарних днів (70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів після).

    Для оформлення допомоги необхідно:

    • отримати лікарняний листок. Його виписують за місцем спостереження за вагітною. З 2021 року запрацювала система електронних лікарняних, тепер можна не отримувати лікарняний у паперовому вигляді;
    • відкрити спеціальний рахунок на виплату декретних. Такий рахунок можна відкрити у будь-якому банку. Звичайний рахунок підприємця не підійде;
    • подати довідкову декларацію з єдиного податку з додатком 1 за поточний період, де зазначаються нарахування щодо ЄСВ за цей період (у декларації та доповненні вказується період з початку року або дати реєстрації ФОП, якщо реєстрація була цього року, та по місяць реєстрації лікарняного (включно));
    • зайти до кабінету на портала Пенсійного фонду. Обрати категорію «Заява-розрахунок зі сплати за листками непрацездатності». Сформувати заяву-розрахунок та прикріпити (у форматі PDF): Виписку ФОП з ЄДР та Витяг з ЄП, квитанції про сплату ЄСВ, довідку про відсутність заборгованості з ЄСВ, звітність за попередній рік;
    • заповнити розрахунок, підписати та відправити. За результатами розгляду розрахунку прийде відповідь, прийнятий він чи ні.

    Розрахунок декретних проводиться так:

    • спочатку визначається середній дохід за день: сума з якої сплачувалось ЄСВ за 12 місяців ділиться на середню кількість днів на місяць за попередні 12 місяців (30,44);
    • далі середній дохід протягом дня множиться на кількість днів, зазначених у лікарняному (126).

    При цьому середній дохід за день у 2023 році не може бути меншим: січень-грудень — 220,11 грн. І, якщо ФОП платив мінімальний ЄСВ, розмір декретних становитиме – 27733,86 грн.

    Пенсійний фонд проводить перевірку заяви протягом 10 робочих днів та після цього виносить рішення про виплату.

    Після отримання декретних протягом місяці до Пенсійного фонду необхідно подати повідомлення про виплату коштів застрахованим особам. Повідомлення можна надіслати листом з описом або в електронному вигляді.

    Якщо повідомлення не подати протягом трьох місяців з дати фінансування — Фонд може провести перевірку.

    Також, зверніть увагу, навіть якщо ФОП отримує допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, сплата ЄСВ та єдиного податку з ФОП здійснюється в повному обсязі.

    https://taxer.ua/uk/kb/dekret-u-fop

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня, пані Діано!

    У пункті 8 Наказу № 1066 зазначено вичерпний перелік умов, за яких передбачена можливість видачі паперового листка непрацездатності, а саме:

    1) продовження та закриття листків непрацездатності, що були видані особам до 01 жовтня 2021 року;

    2) спливу строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності керівник закладу;

    3) застрахованій особі протягом двох місяців з дня народження дитини, зазначеного у свідоцтві про народження дитини - на підставі цього свідоцтва та рішення суду про усиновлення дитини;

    4) виникнення технічних проблем (помилок) щодо передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, які призводять до неможливості формування електронного листка непрацездатності в Електронному реєстрі більше ніж протягом семи днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність - до усунення таких проблем (помилок);

    5) зупинення в умовах воєнного стану доступу користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я;

    6) порушення строків звернення пацієнта для продовження випадку тимчасової непрацездатності, якщо це порушення сталося внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану, а також за умови, що на дату звернення за медичною та/або реабілітаційною допомогою пацієнт залишається непрацездатним відповідно до результатів проведеної експертизи тимчасової непрацездатності та висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність зазначеного пацієнта. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності як продовження раніше виданого з дати наступної за датою завершення періоду непрацездатності, засвідченого раніше виданим листком непрацездатності, приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності керівник закладу.

    Отже, Ви маєте право отримати паперовий лікарняний, якщо виникли технічні проблеми з реєстрами. Вам потрібно подати заяву на ім'я керівника закладу охорони здоров'я з вимогою оформити паперовий лікарняний та додати документ з ПФУ про відсутність відомостей про лікарняний в реєстрах. Вимагати довідку з печатками з бухгалтерії, якої у Вас не було - неправомірно. Можете подати скаргу на дії даного працівника.

    Ви можете письмово звернутись до ПФУ, щоб вони підтвердили відсутність запису про тимчасову непрацездатність. Дану відповідь прикладіть до заяви в лікарню.

    Або спробуйте отримати Витяг з електронного реєстру листків непрацездатності, для цього:

    • авторизуйтеся у власному кабінеті на вебпорталі https://portal.pfu.gov.ua/ за допомогою електронного цифрового підпису або BanklD;
    • перейдіть у розділ «Комунікації з ПФУ»;
    • пункт «Запит на отримання електронних документів»;
    • обреріть тип запиту «Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності» (Витяг ЕРЛН);
    • введіть дані і натисніть «Відправити до ПФУ».

    У розділі "Мої звернення" буде інформація про стан виконання запиту і його можна завантажити у форматі PDF. Якщо там немає відомостей про лікарняний - Ви роздруковуєте даний документ та відправляєте разом із заявою про видачу паперового лікарняного до закладу охорони здоров'я.

    Як варіант можете подати адвокатський запит до ПФУ про підтвердження інформації щодо відсутності даних про листок непрацездатності в реєстрах ПФУ.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, я би вам радив у такому випадку взяти письмову відмову пенсійного фонду і надати її у лікарню, це буде офіційний документ, який буде свідчити про відсутність лікарняного. Цього буде ціклком достатньо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України