Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 марта 2024, вопрос №104286

Відстрочка від мобілізації.

Добрий вечір. Працюю у вищому професійно-технічному училищі на основному місці роботи, посада - керівник гуртка на 0,75 ставки. Освіта вища, педагогічна. Чи маю я право на відстрочку від мобілізації. Дякую.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    «наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Відповідно до Постанови КМУ №963 " Про затвердження переліку посад педагогічнихта науково-педагогічних працівників ":

    Посади педагогічних працівників.

    Вчителі, викладачі всіх спеціальностей, асистент вчителя,асистент вчителя-реабілітолога, старший викладач вищогонавчального закладу I і II рівня акредитації, майстер виробничогонавчання, педагог професійного навчання, старший вихователь,вихователь, асистент вихователя, соціальний педагог по роботі здітьми з інвалідністю, логопед закладу охорони здоров'я тасоціального забезпечення, методист, педагог-організатор,практичний психолог, соціальний педагог, керівник гуртка, секції,студії, інших форм гурткової роботи; концертмейстер, художнійкерівник, культорганізатор, акомпаніатор, екскурсовод, інструкторз туризму закладів освіти; старший вожатий, вожатий,вихователь-методист, музичний керівник, інструктор з фізкультури,інструктор з праці, інструктор слухового кабінету, фахівець(консультант) інклюзивно-ресурсного центру, старший керівник такерівник туристських груп (походу, екскурсії, експедиції) упозашкільних закладах; старший майстер у професійно-технічномунавчальному закладі, перекладач-дактилолог; помічник директора зрежиму, старший черговий з режиму, черговий з режиму у закладахосвіти для громадян, які потребують соціальної допомоги іреабілітації.

    Отже, оскільки Ви педагогічний працівник та працюєте на 0,75 ставки, то маєте право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня!

    ЯКЩО ВИ ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75, ТО У ВАС Є ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;;...".

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ТЕ, ЩО ВИ ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75 (КОПІЇ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ, ДОВІДКИ З МІСЦЯ РОБОТИ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВИ ТАМ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЮ);

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИ ЙДОКУМЕНТ (ЯКЩО ВАШ ЗАСТАРІЛИЙ).

    4) ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Станом на зараз, якщо це основне місце роботи, Ви маєте більше 0,75 ставки, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації.

    ПТУ - це професійна (професійно-технічна) освіта.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про професійну (професійно-технічну) освіту

    Стаття 18. Типи закладів професійної (професійно-технічної) освіти

    До закладів професійної (професійно-технічної) освіти належать:

    професійно-технічне училище відповідного профілю;

    професійне училище соціальної реабілітації;

    вище професійне училище;

    професійний ліцей;

    професійний ліцей відповідного профілю;

    професійно-художнє училище;

    художнє професійно-технічне училище;

    вище художнє професійно-технічне училище;

    училище-агрофірма;

    вище училище-агрофірма;

    училище-завод;

    центр професійної (професійно-технічної) освіти;

    центр професійної освіти;

    навчально-виробничий центр;

    центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів;

    навчально-курсовий комбінат;

    навчальний центр;

    інші типи закладів освіти, що надають професійну (професійно-технічну) освіту або здійснюють професійне (професійно-технічне) навчання.

    ВИСНОВОК: якщо Ви відповідаєте умовам, зазначеним мною вище, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації. Якщо ТЦК не визнає цього, подавайте відповідну скаргу. Головне - не приймайте від них жодних повісток на відправку, або щось в цьому роді.

    З повагою.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України