Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 24 марта 2024, вопрос №104311 250₴

Статус ВВП при выезде за границу

Здравствуйте. У меня и моего сына статус ВВП
Прописка Луганская, регистрация как переселенца в Одессе
В 2022 году я уехала в Таиланд, где и нахожусь до этого времени
Нужно ли мне что-то менять в регистрации и действителен ли статус сейчас?
Если нет, придется ли мне возвращать выплаченные государством суммы помощи?

Ответы юристов (5)

    Пономаренко Наталія

    Здравствуйте, Юлия!

    Государство усердно утверждает, что оно должно автоматически узнать о Вашем перемещении заграницу и лишить статуса ВПО (ВПЛ) согласно постановлению КМУ от 01.10.2014 г. № 509 "Об учёте внутренне перемещенных лиц".

    Но на практике бывает по-разному.

    Если установят факт перемещения, то в случае получения помощи после этого - могут в судебном порядке требовать возврата этой помощи. А могут и не требовать. Тут уж как повезет и заметят или нет.

    Как видим сказки государства об автоматизации этих процессов - слегка преувеличены.

    Цитирую официальную позицию органа власти:

    Чи може громадянин України, який евакуювався за кордон, отримати довідку ВПО?

    18.05.2023

    Питання: Чи може громадянин України, який евакуювався за кордон, отримати довідку ВПО?

    Відповідь: ні, не може.

    Відповідно до постанови КМУ від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» довідка ВПО є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Для отримання довідки повнолітня або неповнолітня внутрішньо переміщена особа звертається особисто, а малолітня дитина, недієздатна особа або особа, дієздатність якої обмежена, – через законного представника із заявою про взяття на облік до органів соціального захисту населення України за місцем переміщення або ж заява про взяття на облік подається в електронній формі з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг “Дія”.

    Отже, внутрішньо переміщена особа – це людина, яка переміщується в середині країни, рятуючись від небезпеки, вона змушена була переїхати в інший регіон. Коли такі люди перетинають кордон, вони втрачають свій статус. За кордоном вони отримують тимчасовий захист або статус біженця, отримують прихисток та матеріальну допомогу від тієї країни, куди виїхали.

    Тому особи, які перетнули міжнародно визнані державні кордони України, не є внутрішньо переміщеними особами і вони не можуть отримати довідку ВПО.

    https://dszn.smr.gov.ua/chi-mozhe-gromadyanin-ukra...

    C пониманием,

    адвокат Наталья Пономаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юлія!

    Статус внутрішньо переміщеної особи, а відповідно і виплати, можна втратити у трьох випадках:

    • переїзд за кордон;
    • повернення на місце постійного проживання;
    • якщо не повідомили про зміну фактичного місця проживання.

    Відповідно до Постанови КМУ "Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам":

    “Контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам здійснюється територіальними органами Нацсоцслужби шляхом проведення вибіркової перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, про що складається відповідний акт за формою, встановленою Нацсоцслужбою.

    Вибіркова перевірка проводиться за рішенням керівника (заступника керівника) територіального органу Нацсоцслужби відповідно до сформованих з використанням Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб списків, наданих Нацсоцслужбою її територіальним органам.

    Під час проведення вибіркової перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи за відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування посадова особа територіального органу Нацсоцслужби робить відповідний запис в акті і залишає внутрішньо переміщеній особі повідомлення про необхідність протягом десяти календарних днів прибути до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення) за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

    Посадова особа територіального органу Нацсоцслужби протягом одного робочого дня передає акт органу соціального захисту населення за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

    У разі коли внутрішньо переміщена особа протягом десяти календарних днів не прибула до органу соціального захисту населення, орган соціального захисту населення приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.”

    Згідно із Постановою КМУ "Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам":

    "6. Якщо отримувач або уповноважена особа повернувся до покинутого місця проживання, виїхав на тимчасове чи постійне місце проживання за кордон або перебуває за кордоном більш як 30 календарних днів підряд чи більш як 60 календарних днів сукупно протягом шестимісячного періоду отримання допомоги, він зобов’язаний повідомити про такі обставини органу соціального захисту населення/уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради/центру надання адміністративних послуг за місцем перебування на обліку або надіслати заяву з використанням засобів поштового/електронного зв’язку (за технічної можливості з накладенням кваліфікованого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису).

    За наявності технічної можливості отримувач допомоги за наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків подає повідомлення про відмову від допомоги засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

    Нарахування та виплата допомоги отримувачу припиняється починаючи з місяця, що настає за місяцем, в якому стало відомо щодо його повернення до покинутого місця проживання, або з місяця виїзду за кордон на постійне місце проживання, або з місяця, що настає за місяцем, у якому строк перебування за кордоном перевищує 30 календарних днів підряд чи більш як 60 календарних днів сукупно протягом шестимісячного періоду отримання допомоги, або 60 та 90 календарних днів відповідно, в разі прийняття рішення про збільшення зазначеного строку за наявності обґрунтованих причин".

    Отже, оскільки Ви виїхали за кордон ще у 2022 році, то вважайте, що на статус ВПО Ви права не маєте.

    Щодо дісності Вашого статусу ВПО, то, якщо Вам й досі надходить допомога по ВПО, то Ваш статус чинний.

    Якщо ж перевірка встановить, що Ви більше не проживаєте на території України та з якого часу, то, відповідно, й статус ВПО відмінять. Так само маєте ризик того, що за весь той час, коли Ви отримували допомогу, немаючи на те права, Вам прийдеться повернути кошти. Якщо повертати виплати у добровільному порядку Ви відмовитесь, то тоді відповідний державний орган подасть до Вас позов до суду про примусове стягнення коштів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлено, що внутрішньо переміщена особа (ВПО) зобов’язана повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

    У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання ВПО зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту за місцем отримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду.

    Також, постановою КМУ від 11.07.2023 № 709 уточнено порядок надання допомоги на проживання та визначені критерії, за якими виплата такої державної допомоги не продовжується, зокрема повернення ВПО до покинутого місця проживання.

    Підставами для права надання перевірки Нацсоцслужбою, яка здійснює контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання допомоги на проживання переселенцям, зокрема шляхом проведення перевірки фактичного місця проживання/перебування, є:

    інформація з Єдиної системи про те, що особа стала на облік як ВПО в межах однієї територіальної громади;

    повідомлення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань, фізичних осіб про зміну фактичного місця проживання/перебування отримувача;

    рекомендації Мінфіну за результатами верифікації, проведеної відповідно до Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат».

    У разі якщо під час проведення перевірки фактичного місця проживання/перебування ВПО відсутня за фактичним місцем проживання/перебування посадові особи, які провели перевірку, складають відповідний акт за встановленою формою.

    Протягом 14 календарних днів після проведення перевірки ВПО має прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації та уникнення припинення допомоги.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Вітаю Вас!

    Коли Ви виїхали? Допомога як ВПО Вам нараховується і станом на зараз?

    Якщо так, перспективи у Вас доволі несприятливі, адже держава Україна точно вимагатиме повернення коштів. Так, не факт, що увага буде прикута саме до Вас, але така вірогідність є. Звісно, що добровільно Ви можете нічого не повертати, але сплачені кошти можуть бути стягнуті в судовому порядку, адже згідно із законодавством:

    "...Якщо внутрішньо переміщена особа/законний представник такої особи повернулися до покинутого місця проживання, виїхали за кордон на постійне місце проживання або хочуть відмовитися від довідки, вони зобов’язані повідомити про такі обставини органу соціального захисту населення/ уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради/ центру надання адміністративних послуг за місцем обліку або надіслати заяву з використанням засобів поштового/електронного зв’язку (за технічної можливості з накладенням кваліфікованого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису) протягом трьох календарних днів після прибуття..."

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, наразі не треба ні чого робити. Що стосується поверненню коштів, вам повинні спочатку написати претензію з вимогою поверненню коштів. Якщо ви їм відмовити вони будуть звертатися з позовом до суду.

    Маю позитивний досвід з захисту клієнтів з вашого питання.

    Тому наразі, вам нічого не треба робити, треба моніторити додаток дія , чи не було подано на вас позов до суду. Якщо позов буде подано треба писати відзив на позов.для цього вам треба буде звертатися до адвоката або скористатися послугами електронного суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України