Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 24 марта 2024, вопрос №104318 400₴

Как можно шуметь в квартире днем ?

Здравствуйте, возникла проблема.
Соседка докапывается до охраны, сказала обратиться в полицию из за музыки днем, музыка на адекватной громкости. Я перелопатил форумы и видел информацию что выше 40 дцбел нельзя, но это какой то бред, я если выключу все источники шума то у меня выше 40 дцбел фоново.

В итоге вопрос, можно ли слушать музыку днем у себя в квартире? Есть ли какие либо ограничения ? Если да, то пришлите ссылку именно на официальный источник.

И еще хочу уточнить что это музыка, а не строительные работы, я так понимаю что тут немного разные законы.


Так же мне угрожали отключить свет, не думаю что это законно )

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    МОЗ затвердив Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови (наказ від 22.02.2019 № 463)наказ від 22.02.2019 № 463).

    Так, допустимі рівні звуку в приміщеннях визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC).

    Зокрема, у житлових приміщеннях допустимий рівень шуму вдень (08:00 - 22:00) - 40 дБА, а вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА.

    Аналогічні норми встановлені і для готелів категорії 3*, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для людей похилого віку та інвалідів.

    У готелях до 3* та гуртожитках норми трохи вище: допустимий рівень шуму вдень - 45 дБА, а вночі - 35 дБА.

    У номерах готелів 4* і 5* має бути тихіше: вдень - 35 дБА, а вночі - 25 дБА

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня.

    Згідно Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови (наказ від 22.02.2019 № 463).

    Так, допустимі рівні звуку в приміщеннях визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC).

    Зокрема, у житлових приміщеннях допустимий рівень шуму вдень (08:00 - 22:00) - 40 дБА, а вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА. При цьому максимальний рівень вдень - 55 дБА, вночі - 45 дБА.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Згідно примітки до додатку 1 - допустимі максимальні рівні звуку більші за зазначені у таблиці додаток 1 допустимі рівні звуку або еквівалентні рівні звуку на 15 дБА. Тому максимальний рівень шуму вдень 40 + 15 = 55 дБ

    Ніхто Вам світло не відключить, але якщо Вам будуть відключати рубильник чи ще щось - викликайте поліцію та пишіть заяву про хуліганство, але перед цим зафіксуйте порушення на відео.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Владіслава!

    Аби довести, що хтось із сусідів заважає тобі жити через шум, який він створює, треба мати серйозні докази. А не просто бавитись загальними балачками та "наїздами" з погрозами.

    По-перше, такий шум з Вашого боку та ще і в день повинні підтвердити нші сусіди, які нададуть свої підписи, що підтверджують той факт, що галас у Вашій квартирі не дає їм спокійно жити. Це також повинно бути підтверджено аудіо записами або відеозаписами.

    Одним з підтверджувальних факторів може бути виклик наряду поліції, який запротоколює факт наявності шуму.

    Третім варіантом є також виклик дільничного. Після його приходу передати йому йому передається вся накопичена доказова база та заява, що Ви створюєте шум.

    Крім того, в даному випадку на Вашій стороні повинен бути закон. Дійсно, згідно зі статтею 24 закону України "Про Забезпеченні санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", підприємства, організації, а також фізичні особи при проведенні будь-якого виду діяльності не повинні перевищувати рівень шуму, який встановлено санітарними нормами для таких приміщень і таких територій, як житлові будинки, прибудинкові території, установи освіти і культури, а також інші приміщення, в яких можуть перебувати люди як постійно, так і тимчасово. Проте це стосується шуму, який виробляє якась будівельна техніка, яку не можна використовувати з 9-ї години вечора.

    Які ж норми шуму передбачені санітарними нормами? Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я від 22 лютого 2014 року, максимальний рівень шуму, який дозволений у будинках і квартирах становить:

    - вдень : 50 децибел,

    - вночі : 40 децибел.

    - для готелю або гуртожитку 55 : максимальний рівень шуму вдень ??і 45 : вночі.

    Для прикладу, 35 децибел – це цокання настінного годинника, 45 децибел – це шум розмови, 65 – це шум гучної розмови.

    Ваші сусіди можуть також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби. Саме вони уповноважені розглядати такі питання і складати акти.

    Вони також можуть звернутись до суду, але для того, аби це зробити, їм потрібно зібрати всі докази разом. Це довідки, акти, протоколи, свідки, аудіо- та відеофіксація. Також необхідно зробити екологічну експертизу. Однак вона платна і доречна тоді, коли шум постійний.

    Навряд чи у Ваших сусідів є хоча б десята частина того, що для цього потрібно. Так що Вам немає чого переживати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    16.8%

    Вітаю,

    ВІдключити світло таки незаконно, однак законно викликати поліцію та склати адмін протокол -

    Стаття 182 КУпАП Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях

    Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

    НОРМИ ШУМУ ВАМ НАВЕЛИ КОЛЕГИ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Вітаю Вас!

    Дійсно, ніхто не може обмежити Ваше право користування загальними благами. Хіба що з причини наявності заборгованості, але я розумію, що це не Ваша історія. Щодо шуму, то колеги навели Вам норми цього, але я б у свою чергу зосередив увагу на складності притягнення Вас до адміністративної відповідальності.

    Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

    В ідеалі, працівник поліції повинен зафіксувати факт порушення та скласти протокол про адміністративне правопорушення, який буде правовою підставою до подальшого покарання. Втім, поліцейські не мають інструментів та можливостей для заміру гучності тих чи інших явищ, у тому числі музики.

    Але це не означає, що Ви можете порушувати спокій сусідів. Музика також є інструментом, який підпадає під дію норм щодо обмеження шуму.

    В Україні діють санітарні норми, що стосуються впливу шкідливого шуму. Допустимий рівень шуму в квартирі вдень – від 40 до 55 децибел, вночі – максимум 45 децибел.

    Для порівняння:

    10 дБ – шелест листя.30 дБ – шепіт або цокання годинника.45 дБ – розмова звичайним голосом.65 дБ – голосна розмова.100 дБ – товарний поїзд або шум метро.130 дБ – шум реактивного літака на відстані 50 метрів.

    У кафе і ресторанах норма – до 70 децибел. У ТЦ, залах аеропортів або вокзалів – до 75 децибел.

    Можете контролювати свій рівень шуму через мобільний додаток-шумомір, такі програми доступні на андроїд.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    15.5%

    Доброго дня, не має значення, це якісь роботи чи музика або крики. Законодавством регулюється захист від шкідливого впливу шуму.

    Шум як несприятливий фізичний фактор навколишнього середовища - це будь-який небажаний звук чи сукупність звуків з випадковими розподілами частот і інтенсивності, що сприймається негативно, заважає слуховому сприйняттю корисної інформації, порушує тишу, завдає шкоди здоров'ю людини і знижує її працездатність.

    Шкідливий шум - безладне сполучення різних по силі і частоті звуків, які здатні негативно впливати на організм людини. Джерелом шуму є будь-який процес, що викликає місцеву зміну тиску або механічні коливання у твердих, рідких або газоподібних середовищах.

    Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" відносить шум до фізичних факторів середовища життєдіяльності, що впливають або можуть впливати на здоров'я людини чи на здоров'я майбутніх поколінь

    Норми за посиланням

    п. 9 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затвердженими постановою КМУ від 8.10.1992 р. №572; ст. 24 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

    У разі порушення режиму тиші, Працівник поліції повинен зафіксувати факт порушення та скласти протокол про адміністративне правопорушення, який буде правовою підставою до подальшого покарання порушника тиші. Стаття 182 КУпАП передбачає відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України