Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 25 марта 2024, вопрос №104389 250₴

Выезд заграницу мужчины в 60-й день рождения

Здравствуйте
Папе 23 мая 60 лет, хотим отпраздновать его день рождения в Польше, может ли он 23-го мая утром пересечь границу

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    ЗдравствуйтеПапе 23 мая 60 лет, хотим отпраздновать его день рождения в Польше, может ли он 23-го мая утром пересечь границу

    Досягнувши 60-річного віку, Ваш батько стає військовозобов'заним та має право на перетинання державного кордону. Виходячи з чинного законодавства та логіки речей, його мають пропустити вже 23 травня. Не думаю, що на кордоні стануться якісь негативні ситуації, але про всяк випадок нехай батько буде в курсі наступних моментів.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі

    1. Запас військовозобов'язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов'язаних.

    2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

    ...

    2) другий розряд - до 60 років.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Постанова КМУ № 57 регулює випадки перетинання державного кордону військовозобов'язаними. Досягаючи 60-річного віку, Ваш батько стає невійськовозобов'язаним та має право на перетинання кордону. Але з часом йому потрібно буде в ТЦК виключитися з обліку.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Валерія!

    У період дії воєнного стану виїзд за кордон обмежено для чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Отже, оскільки 23 травня Вашому батьку виповниться 60 років, то він має право на перетин кордону за умови представлення на кордоні лише закордонного паспорту.

    Стаття 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього:

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Оскільки Ваш батько досягне гранічного віку перебування у запасі, то без проблем може виїжджати за межі України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Наразі під загальну мобілізацію на період воєнного стану потрапляють громадяни України віком від 18 до 60 років.

    Як наслідок Ваш батько безперешкодно може перетнути кордон України.

    Дерій Владислав Олегович
    24%

    Доброго дня!

    Згідно законодавства в 60 років батько матиме право на виїзд за кордон. Навіть, в свій день народження.

    З моменту підписання Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» для військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років виїзд за межі України обмежено.

    В 60 років Ваш батько вже невійськовозобов'язаний.

    Ви можете подати письмовий запит до ДПСУ - https://dpsu.gov.ua/ua/elektronne-zvernennya/

    Також отримати відповідь на Ваше питання можете за номером гарячої лінії Державної прикордонної служби України:

    +38 (044) 527-63-63 – (для дзвінків із України та з-за кордону за тарифами операторів зв’язку);

    1598 – (безкоштовні дзвінки на території України).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Лера Клиент месяц назад

    Дякую усім!

    • Богун Сергій Павлович

      Будь -ласка.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Валерія! Був радий допомогти!

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, шановна Лера!

    В умовах воєнного стану обмежено виїзд у віці з 18 - до 60 років. 60 років батьку виповнюється о 00-01 за місцевим часом.

    З 60 років Ваш батько має право на перетин кордону освільки не є військовозобов'язаним.

    Не думаю, що прикордонники захочуть стити героями сюжету скажімо на телеканалі 1+1 чи іншому національному мовнику щодо того, як прикордонники замість присяги народу України, виконують якусь іншу, невідому присягу, ставши якимсь Гестапо, а не державним органом, підзвітним народу, тож з незрозуміло яких інтересів утримують та знущаються над старенькими на кордоні.

    Тож переконана, що в такому випадку перепон не буде і ніякі військові квитки не знадобляться.

    Для оперативного реагування на інформацію про події на державному кордоні та надання консультацій громадянам функціонує гаряча лінія Державної прикордонної служби України:

    • +38 (044) 527-63-63 – міський номер (для дзвінків із України та з-за кордону за тарифами операторів зв’язку);
    • 1598 – багатоканальний номер (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв’язку та абонентів операторів мобільного зв’язку на території України).

    Громадяни можуть звертатися із зауваженнями, скаргами та пропозиціями щодо діяльності Держприкордонслужби, питаннями щодо перетину кордону та зауваженнями під час цього процесу тощо.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    24%

    Доброго дня, так чоловік буде мати право на перетин кордону заборона діє на чоловіків з 18 до 60 років.

    Відповідно до статті 1 Закону України "Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України" громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну.

    Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України та на в’їзд в Україну, відповідно до статті 2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну" є:

    У зв'язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" та на виконання вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану" визначено правила виїзду за межі України окремих категорій осіб. Також постановою КМУ від 07.12.2023 р.№1292 були внесені зміни в Постанову КМУ від 27.07.1998р.№1147"Про прикордонний режим", згідно якими, зокрема, визначено, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства в"їжджають, перебувають проживають, проваджують роботи і пропускаються у прикордонну смугу з дозволу відповідного органу Державної прикордонної служби, який безпосередньо виконує завдання щодо забезпечення недоторканості державного кордону у визначеній зоні відповідальності, за наявності документів, що посвідчують їх особу. Цією ж постановою визначений порядок отримання такого дозволу.

    Виїзд за кордон чоловіків у віці від 18 до 60 років та жінок-військовослужбовців під час дії воєнного стану

    За загальним правилом на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам - громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України