Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 26 марта 2024, вопрос №104424 250₴

Доверенность на вождение авто

Добрый день

Авто будет перегоняться в Украину из Германии, владелец остается в Германии. В Украине на авто планирует ездить друг. Нужна ли ему доверенность или какие-либо другие документы? И если да, то какие? Благодарю за ответ.

С уважением
Ольга

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Згідно ПДД України власник транспортного засобу може передавати такий засіб у користування іншій особі, що має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ОЛЬГА!

    Авто зарегистрировано в Украине или в Германии?

    Если в Украине - то кроме регистрационного свидетельства, страховки, действующей аптечки, огнетушителя и водительского удостоверения - ничего не нужно.

    Можно через "Дію" оформить доверительное пользование.

    Если авто на германских номерах и регистрации, то естественно никто не позволит на нём кататься не гражданину Германии в Украине. Это авто считается "евробляхой" и за управление таким авто крупный штраф за первое нарушение и крупный штраф с возможной конфискацией авто - за второе.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14%

    Доброго дня, Ольга!

    Якщо мова йде про авто на українських номерах, то довіреність для того, аби користуватися ним на території України, не потрібна. Достатньо мати при собі водійське посвідчення та реєстраційний документ на авто.

    Реєстраційний документ на авто - це доказ, що водій користується автомобілем законно.

    Також потрібно мати поліс "автоцивілки". Як Ви знаєте, за його відсутність передбачений штраф.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія

    Добрий вечір, шановна Ольга! Складно відповісти на Ваше питання не розуміючи, яке це авто. Тобто в якій країні зареєстроване право власності на неї.

    Для ввезення в Україну автомобіля, який був раніше зареєстрований в Україні та розмитнений (тобто на українських номерах) - потрібен лише документ про реєстрацію транспортного засобу та діючий поліс ОСЦПВ.

    Авто з іноземною реєстрацією - більш складне питання і його роз'яснення потребує більше часу.

    Тож для того, щоб дати однозначну відповідь - треба розуміти походження реєстрації авто.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Наскільки я розумію, мова йде про транспортний засіб на українській реєстрації. Якщо так, то для законного керування транспортним засобом йому потрібно:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 10 жовтня 2001 р. № 1306 Київ

    Про Правила дорожнього руху

    2.1. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

    а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, Національної поліції, Служби безпеки, Управління державної охорони - технічний талон);

    в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції, крім випадків встановлення проблискових маячків оранжевого кольору на сільськогосподарській техніці, ширина якої перевищує 2,6 м, на механічних транспортних засобах дорожньо-експлуатаційної служби, на транспортних засобах спеціального, спеціалізованого призначення та на транспортних засобах із розпізнавальним знаком “Діти”;

    г) на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог, встановлених Законами України “Про автомобільний транспорт”, “Про дорожній рух” та “Про перевезення небезпечних вантажів” (далі - спеціальні правила);

    ґ) чинний страховий поліс (страховий сертифікат “Зелена картка”) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

    д) у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака “Водій з інвалідністю” - документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (крім водіїв з явними ознаками інвалідності або водіїв, які перевозять пасажирів з явними ознаками інвалідності).

    ...

    Ніякої довіреності від власника ТЗ особі не потрібно мати, достатньо вищезазначених документів.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, так вам треба буде мати, довіреності на право користування транспортом а також довіреність на право вивозу авто за кордон. + Страховка , тех.паспорт.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Якщо авто на українських номерах - для в'їзду в Україну, пребування на території України та виїзд за кордон на чужому авто вам потрібно мати посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію авто (техпаспорт), міжнародний поліс страхування "Зелена карта".

    В той же час частина третя статті 35 Конвенції про дорожній рух говорить, що жодне положення цієї Конвенції не слід тлумачити як таке, що що обмежує право Договірних сторін або їхніх територіальних підрозділів вимагати підтвердження права водія на володіння транспортним засобом, що перебуває в міжнародному у міжнародному русі транспортним засобом, що не зареєстрований на ім'я особи, яка в ньому перебуває.

    Це означає, що за кордоном правоохоронці іноземної країни можуть вимагати документи, на підставі яких Ви користуєтесь чужим авто. Тому бажано мати документи, які підтверджують законність Вашого володіння авто. Таким документом може бути довіреність. Якщо ж авто на іноземній реєстрації - то дозволяється ввозити такі транспортні засоби на територію України на термін до 10 днів та краще мати довіреність від власника.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України