Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 27 марта 2024, вопрос №104463

Придбання авто у фонда

Вітаю
Підкажіть будь-ласка.
Автомобіль був ввезений на територію України як гуманітарна допомога. Отримувач - благодійний фонд. На єврономерах
Чи може військовослужбовець придбати у благодійного фонду таке авто? Пропонують підписати акт приймання-передачі автомобіля як благодійної допомоги між фондом та конкретним військовим.
Чи будуть проблеми з використанням такого авто в Україні?
І чи зможе військовий залишити це авто у себе після закінчення дії воєнного стану?
Дякую

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владиславе!

    Що означає "придбати"?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Владислав Клиент месяц назад

      Доброго дня.

      Юридично авто буде передаватися на безоплатній основі військовому.

      Але по факту будуть сплачені певні кошти за нього.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Як отримувач Ви можете передати набувачу (конкретному військовому) авто, як гуманітарну допомогу. Закон Вам це дозволяє. Щодо оплати, то гуманітарна допомога - це безоплатна допомога, куди будуть зараховані кошти за авто? На рахунок БФ? Чи поставили Ви авто, як отримувач, на тимчасову реєстрацію?

    Владислав Клиент месяц назад

    Оплата буде проводитися неофіційно готівкою, тому це мабуть не так важливо.Про тимчасову реєстрацію я уточню у фонда. Бо я - військовий, і ціль питання знайти всі ризики для мене у цьому процесі.Якщо авто на тимчасовій реєстрації, я зможу залишити це авто у себе після закінчення дії воєнного стану?Дякую за відповіді

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      1. Авто купується (дарується) в Європі чи в інший країні, знімається з обліку, робляться транзитні номери (якщо машина їде своїм ходом) , або не робляться (якщо машина їде на лафеті) , номери не потрібні!

      2. Перетин кордону. Всі машини перетинають кордон, як гуманітарна допомога. І не важливо - куплена машина, чи то дійсно хтось подарував, надав допомогу. Робиться лист від благодійного фонду, де заповнюються всі дані авто, водія, перевізника. Потім робиться електрона декларація в державному єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. Вже по новому закону з 1 Грудня 2023 року. Загалом потрібні 2 документи від фонду + декларація у паперовому вигляді, яку заповнює перевізник і на який ставляться печатки митниці. Машина перетинає кордон і вже висить на благодійному фонді.

      3. В Україні машина ставиться на облік в "МРЕО", для цього потрібні - техпаспорт і паперова деклараці + купа документів від БФ. Отримуються звичайні українськи номери і тимчасовий техпаспорт, власник в техпаспорті - БФ! Юридично машина належить БФ.

      4. Благодійний фонд робить акт передачи машини від фонду на конкретного військового, зі всіма паспортними даними, УБД і т.д. Юридично машина все рівно належить фонду, але акт передачі дає підставу військовому переоформити машину на себе особисто і є доказом, що машина особисто його.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України