Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 марта 2024, вопрос №104488 240₴

Потребуется ли повторное прохождение ВЛК в этом случае?

Здравствуйте!
Гражданин Украины 44 года.
Инвалид 2 группы пожизненно.
Повторному медицинскому переосвидетельствованию не подлежит.
В марте 2022 года исключён из воинского учёта по ст. 21-а.
В данный момент он находится заграницей.
Если ему сейчас приехать в Украину, смогут ли от него потребовать на границе или на территории Украины заново проходить ВЛК?
Спасибо!

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, якщо, чоловік вже виключений з військового обліку, у такому випадку він вже не військовозобов'язаний і не підпорядковується ТЦК.

    Наразі чоловіку ні чого не загрожує, він має право на вільний перетин кордону.

    Рекомендую ні у якому разі ні кому не давати в руки свій військовий квиток. Вас ні хто не має право забов'язувати проходити влк чи взагалі ходити до ТЦК. Зробіть нотаріально завірену копію військового квитка і у разі чого надавайте його.

    • Сергей Клиент 30 дней назад

      Понятно.

      Есть информация о том, что не все соблюдают Закон и в этом случае заставляют проходить ВЛК заново, так как инвалидность бывает разная и сейчас нужны люди, которые могут хоть что-то делать (негласно).

      Если столкнёшься с такой проблемой, то как поступить?

      • Корнійчук Євген Іванович

        У такому випадку, у разі вручення повістки на явку до ТЦК або на проходження ВЛК, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це те що чоловік вже не військовозобов'язаний. ЗУ про мобіліцію та все інше розповсюджується тільки військовозобов'язаних.

        У разі відмови, будь яка відповідальність відсутня.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Сергію!

    Якщо Ви були виключені з військового обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби, то вже не підлягає поновленню на військовому обліку. Тобто, Ви вже є невійськовозобов'язанною особою й тому ніякого відношення не маєте до ТЦК та проходження ВЛК.

    Стаття 37 Закону України "Про військовий обов'язок і віськову службу".

    "Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього:

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Отже, не бачу у Вашому випадку жодних проблем з поверененням в Україну та знаходженням на її території.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Ви маєте право на перетин кордону! Вам потрібно мати закордонний паспорт, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідку ВЛК про непридатність з виключенням з військового обліку.

    Так як Ви являєтесь особою з інвалідністю - це ще додаткова підстава для перетину кордону. А якби Вас не виключили з військового обліку то інвалідність є підставою для відстрочки. Тому мобілізувати Вас в будь-якому випадку не можуть.

    Проте, має місце один неприємний момент, який часто зустрічається на пунктах пропуску.

    В діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян, адже вони можуть вимагати ВІН-код військовозобов'язаного або говорити, що немає відомостей про Вас в системі "Оберіг".

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Если ему сейчас приехать в Украину, смогут ли от него потребовать на границе или на территории Украины заново проходить ВЛК?

    Звісно, що ні, тим паче особа має статус особи з інвалідністю 2 групи. Такі особи можуть бути мобілізовані лише за їх згодою. Примусова мобілізація осіб з інвалідністю взагалі заборонена чинним законодавством.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    ...

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    ...

    Загалом стаття 21А передбачає визнання особи непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку. Такі особи мають повне право на виїзд за кордон.

    Щодо мобілізації, то йому не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно чоловіка хвилювати. Він визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо він має на руках всі документи про виключення з військового обліку - йому немає про що турбуватися. Він не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Він вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Жодних проблем у Вашого чоловіка в Україні не буде оскільки він не підлягає призову на військову службу під час мобілізації виходячи з ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (не є військовозобов'язаним; є особою з інвалідністью), а також має право на безперешкодний виїзд за кордон згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, СЕРГЕЙ!

    Могут отправить в ТЦК. Но сделают это не напрямую, а заявят на границе доблестные пограничники, т.к. за свои слова они никогда не отвечают и ответственности не несут, что Ваши документы - подделка и Вам необходимо доказать их законность, сходить в ТЦК - вклеить штрихкод в военник. А там уже всё зависит от самого ТЦК и СП. По идее Вас не должны "перекомиссовывать", т.к. в любом случае у Вас, как у лица с инвалидностью, есть право на отсрочку от мобилизации и это лишь трата времени и сил ТЦК.

    Кроме того всё зависит от того, какой у Вас документ об инвалидности на руках. Если нет пенсионного или другого удостоверения, то справки МСЭК не принимают во внимание на границе. Это тоже надо учитывать, если Вы будете надеяться на военный билет с записью об исключении с учёта. Может само по себе без штрихкода из Реестра "Обериг" не помочь.

    Так что учитывайте все за и против при попытках вернуться в Украину.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України