Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 28 марта 2024, вопрос №104567

истекает загранпаспорт за границей

ситуация:
Мальчик пребывает в Германии и ему исполняется 18 лет и загранпаспорт истекает. Мальчик не стоит на учёте в военкомате, из за чего продление загранпаспорта невозможно.
вопрос - возможно ли дальнейшее пребывание в Германии без загранпаспорта. Или получение учета в военкомате без возвращения в Украину.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Хлопцю потрібно стати на військовий облік у консульстві України в Німеччині.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    52. Закордонні дипломатичні установи України:

    "інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

    сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

    повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Перебування в Німеччин без закордонного паспорту може мати негативні наслідки.

    Хлопцю потрібно звернутись в ДП "Документ" в Німеччині (Берлін, Мюнхен, Кельн) https://pasport.org.ua/centers та оформити новий закордонний паспорт.

    Поки що військовий облік не впливає на отримання закордонного паспорту. Хлопець має право мати одночасно два діючих закордонних паспорта.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України