Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 марта 2024, вопрос №104596 250₴

Відстрочка мобілізації для аспіранта, що є офіцером запасу віком 25 років

Доброго дня!
Я є офіцером запасу після В-кафедри за часів університету з тимчасовим посвідченням, виданим від кінця 2021 року з повторним ВЛК на 2025. Наразі проходжу найм у держ-підприємство визнане критично важливим, там нададуть бронювання, але можливо не одразу. Також кажуть, що це у них не панацея.

Ситуація у наступному, я маю підписати "ПРАВИЛА військового обліку для призовників, військовозабов'язаних та резервістів"(додам фото) і підприємство при наймі подасть мене у ТЦК. Там буде випробовувальний, з якого вони теоретично можуть мене звільнити, якщо захочуть, або ж я сам.

Справа у тому, що після вступу на аспірантуру (09.2023) сам я у ТЦК з довідкою(вона є) не зміг сходити, мене лише ВНЗ подав у відомості. Уточню, що аспірантура перша та послідовна, але спеціальність інша. Для мене це на даний момент єдиний спосіб відстрочки. Важливо розуміти чи він справно діє у моєму випадку і чи вони один-одний не порушать.

До того ж судячи з усього за місцем реєстрації у моменти, коли я був там відсутній, починаючи з жовтня-листопада у пошту кидали повістки і приїздила поліція з ТЦК, буцімто внести мене в "ухилянти" за неявку по ним і взагалі, хоча я жодної особисто так і не отримав. Бабуся сказала з переляку їм, що я там не живу і вона взагалі не знає, де я.

Чи можуть при наймі на цю роботу у мене виникнути проблеми з ТЦК і примусова мобілізація?
Дякую заздалегідь!

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    Це звичайні Правила військового обліку, які Ви і так повинні знати. А роботодавець, даючи Вам їх на підпис, таким чином прикриває себе, виконуючи постанову від 30.12.2022 № 1487. Тому в цьому точно немає нічого такого.

    Крім того, Ви маєте 100 % право на відстрочку як аспірант. Тому Вам немає чого боятися від слова зовсім. Можете спокійно працевлаштовуватися на роботу, ВИ маєте належним військово-обліковий документ (тимчасове посвідчення), тому Ваше призначення буде цілком законним.

    Проблем з ТЦК та примусовою мобілізацією у Вас бути не може. Обов'язку подавати до ТЦК довідку після зарахування у Вас немає, це обов'язок ВУЗу.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    10%

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДР!

    Формально наразі у Вас є право на відстрочку. Єдине, що Ви її не оформили.

    Тож якщо Вас будуть намагатися мобілізувати, дізнавшись про працевлаштування, то Ви завжди можете оформити відстрочку. Максимум, що Вам буде загрожувати - це штраф за несвоєчасне повідомлення про зміну облікових даних.

    Проте, який буде на виході законопроект про мобілізацію, який розглядає наразі Верховна Рада України, Вам ніхто не скаже. Бо навіть різні депутати видають в один і той же проміжок часу - різні версії, а текстових документів немає, щоб дати прогноз чи заключення щодо цього питання.

    Формально, наче обіцяють перехідний період по навчанню до кінця навчального року.

    Навчальний рік в Україні стартував 1 вересня 2023 року і закінчиться 28 червня 2024 року, що визначив Кабінет Міністрів України своєю постановою.

    Тобто формально у Вас зберігається право на відстрочку по освіті до завершення навчального року, тобто до 28.06.2024 р. Після цього Ви можете бути мобілізовані.

    Також бронюванню підлягають не усі. Є перелік рідкісних ВОС (військово-облікових спеціальностей), які не підлягають бронюванню.

    Та й взагалі бронювання річ мінлива і сьогодні його ТЦК визнає, а завтра внаслідок якоїсь помилки - ні.

    Отже, вирішувати Вам звісно, проте ось такі ризики після 28.06.2024 р. існують у Вас, якщо звісно приймуть закон про мобілізацію у новій редакції.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    4.8%

    Доброго дня.

    Правила військового обліку, який Ви додаєте, є додатком до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487.

    І тут особливої ролі не грає підпишете Ви їх при прийнятті на роботу чи ні. Їх зобов'язані виконувати всі військовозобов'язані.

    Щодо бронювання. Вас можуть забронювати, а можуть і ні. Все залежить від Вашого роботодавця.

    Наразі Ви можете оформити відстрочку пов'язану з навчанням.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    Щодо підписання правил військового обліку, то це передбачено пунктом 34 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» зазначає наступне:

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    "перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);".

    Що стосується Вашої підстави для відстрочки, то незалежно від того, скільки Ви будете навчатися в аспірантурі ця підстава буде дійсною. Також це незалежитеме від того, що Ви є аспірантом за іншою, ніж після вищої освіти, спеціальністю. Крім того, хочу одразу зазначити, що зміни, про які зараз так багато говорять, Вас не торкнуться.

    Що стосується подвійної відстрочки. Це неможливо, тобто, якщо Ви оформите відстрочку у зв'язку з навчанням, то Вас не зможуть включити у списки на бронювання від підприємства.

    Всі повістки, які Ви отримували поштою, є нікчемними і Вашого обов'язку явки в ТЦК за собою не тягнуть. Явка обов'язкова тільки тоді, коли повістка вручається Вам персонально.

    Замість підсумку я би порадив Вам отримати відстрочку у зв'язку з навчанням. Цей вид відстрочки більш стабільний, ніж бронювання. Із своєї практики знаю, що питання бронювання вирішується, як правило невчасно, і при кожному наступному терміні бронювання від підприємства існує ризик мобілізації у паузах між отриманням дозвілу від Мінекономіки та Генштабу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клиент 28 дней назад

      Дякую! Дійсно широке й цікаве пояснення, єдиного не розумію, з'ясував, що ВОС "небронябельна", то чи відстрока аспіранта діятиме?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25.2%

        Ваша ВОС ніяким чином не відноситься до оформлення відстрочки у зв'язку з навчанням. Вона має значення лише при бронюванні.

        • Олександр Клиент 28 дней назад

          Дякую! Чудове пояснення!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Олександре! Був радий домомогти. Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України