Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 31 марта 2024, вопрос №104675

ФОП 2 група Єдиний Попадоток прийом платежів на арту фіз особи

Доброго вам дня
Хочу продавати товари через платформу ОЛХ через ФОП.
Планую відкрити фоп 2 групи на єдиному податку.

80% продажів на олх проходять через олх доставку. Я як продавець не можу підв'язати свій ФОП рахунок до облікового запису. Правила та функції олх цього не передбачають. Також вони забороняють прив'язувати "карту ключ до рахунку" та карти інших країн.
Вимушений до облікового запису прив'язати карту фіз особи і туди приймати оплату з усіх ОЛХ доставок.
Бачу вихід для себе - зробити прро (чекбокс або будь-який інший) і всі надходження на карту фіз особи вказувати в прро як без готівкова продажа.

Запитання:
Які передбачені покарання отримання фопом 2групи ЕН платежів на карту фіз особи?
Це звичайно ж дпсу забороняють, але який за це штраф, враховуючи, що на всі доходи буде чек у прро і задекларовано?
І чи допоможе мені фоп+прро у разі фін моніторингу від банку (банк Приват)?

На жаль, на даний момент з іншими платфоомами не пробував працювати і ОЛХ міняти не хочу.
Електроніку продавати не планую, паперів про походження товару нема.
Основна тематика – дитячі іграшки.

Проконсультуйте будь ласка у даній ситуації, може хтось вже стикався.
Всім дякую.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Податкова в ЗІР за категорією 129.06 дотримується норми Інструкції 492, однак не уточнює відповідальність за порушення прийняття коштів ФОПом на свій рахунок фізособи.

    Щоправда у податківців деяких регіонів були думки, якщо ФОП приймає на особистий рахунок кошти від підприємницької діяльності, він фактично порушує умови перебування на спрощеній системі. Проте в нормах ПКУ серед ситуацій, які дійсно могли б припинити перебування підприємця на єдиному податку, немає прийняття коштів від бізнес-діяльності на особистий рахунок.

    На практиці податківці намагаються обкласти такі кошти ПДФО та ВЗ і зробити утримання в сумі 19,5%. Тому одним із рішень такої ситуації буде перерахувати кошти з особистого на підприємницький рахунок.

    Відповідь на закономірне питання — чи не буде в такому разі задвоєння підприємницького доходу — отримуємо з Постанови ВС від 06.02.2018 №К/9901/1421/17:

    <Для цілей оподаткування дохід характеризується не лише приростом активів платника, але й джерелом його формування, тобто операціями, наслідком виконання яких стало отримання доходу. Зміст операції є одним із визначальних факторів для обрання ставки податку та визнання режиму оподаткування.>

    І далі:

    <Внесені на власний банківський рахунок кошти мають бути чітко ідентифіковані у платіжних документах платника єдиного податку.>

    Тому під час переказу коштів за бізнес-діяльність з особистого на підприємницький рахунок слід чітко вказати призначення.

    Зокрема, може бути таке формулювання: «безготівковий дохід, отриманий на особистий рахунок, відображений у Книзі обліку доходів за…».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Отримання підприємницького доходу на власну картку (відкриту на громадянина, а не на ФОП) може призвести до неабияких проблем.

    Забороняється використовувати поточні… рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької… діяльності. За поточними… рахунками фізичних осіб — резидентів здійснюються платіжні операції.., які не пов’язані зі здійсненням підприємницької… діяльності» (п. 24 Інструкції № 162)

    Але як таких санкцій за порушення цієї заборони немає!

    Проте, якщо податківцям стане відомо, що Ви отримували кошти на особисту карту - податок на даний дохід може становити 19,5 %. Крім того, якщо Ви отримуєте кошти не на IBAN-реквізити свого поточного рахунку - Вам потрібно використовувати РРО.

    Якщо Ви задекларуєте ці доходи (наприклад, щоб надати документи в банк), то є ризик отримати штраф за непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО у розмірі 100 % або 150 % від отриманого доходу!

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Давидко Ігор Анатолійович

    А з чого виникло запитання ? Опублікуйтке свій ФОП рахунок у оголошенні і працюйте. Усе інше від лукавого.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України