Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 03 апреля 2024, вопрос №104831 400₴

порядок демобілізації строковика ?

нещодавно були звільнені зі строкової служби певна кількість осіб та зайшовши в ТЦК моєму знайомому дали повістку на відправку.....
мене цікавить наступне :
1) які документи строковики при демобілізації повинні підписати стаючи на облік в ТЦК
2) чи мають право давати повістку на відправку якщо так то що повинно слідувати за цим(проходження ВЛК можливо ще щось)
3) яке покарання можливе за неявку в ТЦК з частини
4) яке покарання можливе за неявку в ТЦК за цією повісткою на відправку
5) які терміни мобілізації і чи можуть дати повістку не в термін мобілізації
6) що таке резерв першої черги і теоретично чи можуть якимось чином підпадати під нього строковики
"папірці"(декількох осіб) які отримали строковики при демобілізації від ТЦК я закріплю можливо зможете щось додати по ним

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.5%

    Вітаю Вас.

    Дії ТЦК та СП є неправомірними, адже прийнятий Закон України "Про внесення зміни до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби" передбачає наступне:

    "...Такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу...".

    Нехай подає скаргу на такі дії працівників ТЦК безпосередньо до цього центру комплектування, до обласного ТЦК та СП та Міноборони.

    За неявку може бути навіть кримінальна відповідальність, але тут треба боротися по-іншому і зараз про це не думати.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства Ваші знайомі не можуть бути мобілізовані протягом року з моменту звільнення з строкової військової служби.

    Це можливо лише за їх добровільної згоди.

    Нехай подають скаргу до МО України.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Артеме!

    Законність дій ТЦК у випадку з Вашим знайомим залежить від того, коли саме це відбувалось, оскільки 23 лютого 2024 року Президент підписав Закон 3600-IX "Про внесення зміни до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби", а 28 лютого він набув чинності.

    Цим Законом визначено:

    "I. Главу XII "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., N 38, ст. 324 із наступними змінами) доповнити пунктом 71 такого змісту:

    "71. Установити, що під час проведення загальної мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 24 лютого 2022 року N 65/2022 "Про загальну мобілізацію", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року N 2105-IX, та дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року N 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року N 2102-IX, військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 цього Закону, закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев'ятої статті 23 цього Закону, як виняток з положень частини дев'ятої статті 23 цього Закону звільняються з військової служби в запас у строки, визначені Указом Президента України. Такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу".

    1) які документи строковики при демобілізації повинні підписати стаючи на облік в ТЦК

    В принципі демобілізований строковик не повинен нічого підписувати. Його просто ставлять в ТЦК на облік і дають відстрочку згідно наведенному Закону на 12 місяців.

    2) чи мають право давати повістку на відправку якщо так то що повинно слідувати за цим(проходження ВЛК можливо ще щось)

    Повістку на мобілізацію можуть вручити, якщо в ній буде зазначена дата, яка співпадає з кінцем строку відстрочки.

    3) яке покарання можливе за неявку в ТЦК з частини

    За статтею 210 КУпАП Ви можете нести адмінистративну відповідальність за порушення правил військового обліку.

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    4) яке покарання можливе за неявку в ТЦК за цією повісткою на відправку

    За неявку в ТЦК по мобілізаційному розпорядженню Ви можете нести вже кримінальну відповідальність.

    "Стаття 336 ККУ. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

    Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років".

    5) які терміни мобілізації і чи можуть дати повістку не в термін мобілізації

    Можу лише повторити: після демобілізації у Вас з'являється обов'язок відправлення в ЗСУ рівно через 12 місяців. Повістку можуть вручити, як зараз, так і перед самим кінцем терміну відстрочки.

    6) що таке резерв першої черги і теоретично чи можуть якимось чином підпадати під нього

    Оперативний резерв першої черги (ОР-1):

    Це колишні військові, учасники Антитерористичної операції (АТО) та Операції об’єднаних сил (ООС).

    До ОР-1 належать військовослужбовці чи строковики, які уклали контракт на службу в резерві. Контракти укладаються безпосередньо з командирами військових частин, тому подальша служба в резерві проходить там же. В мирний час резервісти беруть участь у військових зборах за викликом командира, а у воєнний — цими резервістами укомплектовують бойові підрозділи. Військовослужбовцям резерву гарантується збереження робочого місця та заробітної плати на час військових зборів, а після їхнього закінчення виплачується грошове забезпечення.

    Для служби в ОР-1 беруть резервістів не старше 40 років. Мінімальний термін контракту — від трьох років.

    Саме військовослужбовці оперативного резерву — ОР-1 — в перші дні війни за дзвінком командира військового підрозділу прибули на місце дислокації.

    "папірці"(декількох осіб) які отримали строковики при демобілізації від ТЦК я закріплю можливо зможете щось додати по ним

    Це як раз і є повістка на мобілізацію у зв'язку з кінцем терміну відстрочки, про що я писав вище.

    Втім, якщо на згадану дату кінця відстрочки, у військовозобов'язанного виникнуть інші підстави для відстрочки у відповідності із статтею 23 ЗУ "Про мобілізацію", мобілізація може і не відбутися.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, наразі можете не хвилюватися, ви будете мати право на відстрочку протягом 12 місяців з дня демобілізіції. Тому можете сміливо відвідати ТЦК і стати у резерв.

    Після 12 місяців вас можуть мобілізувати. Для уникнення мобілізації вам потрібно мати підстави для відстрочки передбачені ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    За неявку у Тцк після демобілізіції за мобілізаційним розпорядження передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 3400 до 5100 гривень. Поважна причина не явки лікарняний.

    На разі, я би вам не радив, порушувати правила військового обліку, рекомендую зробити все як положено.

    Для отримання відстрочки у подальшому рекомендую поступити у навчальний заклад на денну форму навчання.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Артеме!

    До речі, судячи з доданих Вами фото, повістки на відправку вручені ТЦК та СП на квітень-червень 2025 року, а не 2024. Тому жодних порушень у діях ТЦК та СП немає, не потрібно хвилюватися.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Повістка на відправку видана на 2025 рік. Тобто, відправка буде через рік. Якщо через рік у товариша буде підстава для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, йому потрібно буде до дати зазначеної у повістці подати до ТЦК документи, які підтверджують право на відстрочку і в такому разі його не зможуть призвати на військову службу без його згоди.

    Для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації - початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Тому, якщо у Вас з'явиться бронь або підстава для відстрочки до дати зазначеної у повістці на відправку та Ви про це належним чином сповістите ТЦК - Вам повинні будуть надати відстрочку від призову на військову службу.

    1) які документи строковики при демобілізації повинні підписати стаючи на облік в ТЦК

    Вам головне не підписувати повістку на відправку, якщо дата зазначена менш ніж квітень 2025 року.

    2) чи мають право давати повістку на відправку якщо так то що повинно слідувати за цим(проходження ВЛК можливо ще щось)

    Якщо дата відправки менше чим рік після демобілізації - це порушення зі сторони ТЦК. Можете вимагати акт відмови від повістки та вказати даний закон https://ips.ligazakon.net/document/T24_3600?an=1

    3) яке покарання можливе за неявку в ТЦК з частини

    За порушення правил військового обліку - штраф 850 -1700 грн за статтею 210 КУпАП

    За неявку без поважної причини по повістці для уточнення даних передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП у вигляді штрафу 3400-5100 грн.

    4) яке покарання можливе за неявку в ТЦК за цією повісткою на відправку

    За неявку без поважної причини по повістці на відправку - передбачена кримінальна відповідальність за статтею 336 ККУ.

    5) які терміни мобілізації і чи можуть дати повістку не в термін мобілізації

    Демобілізовані строковики не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас https://ips.ligazakon.net/document/T24_3600?an=1

    6) що таке резерв першої черги і теоретично чи можуть якимось чином підпадати під нього строковики"папірці"(декількох осіб) які отримали строковики при демобілізації від ТЦК я закріплю можливо зможете щось додати по ним

    Резервісти – це військовозобов’язані громадяни України, які служать у військовому резерві ЗСУ та інших військових формувань. Порядок відбору та прийняття на службу у військовому резерві, строки, умови та порядок її проходження, а також підстави та порядок звільнення із служби визначаються ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", відповідним положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві та іншими нормативно-правовими актами.

    Для проходження служби у військовому резерві укладається контракт.

    Строковики не є резервістами.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане АРТЕМ!

    28 лютого 2024 року, набув чинності Закон № 3600-IX "Про внесення зміни до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби". Закон набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    Такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу".

    Тобто Ви при демобілізації маєте лише оновити свої військово-облікові дані в Реєстрі, отримати відповідну наліпку у військовий квиток.

    Проте, такі особи не мають права виїзду за межі України, адже це не є відстрочкою в розумінні статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Але в принципі можна пробувати, адже чіткого розуміння щодо цього у прикордонників ще немає.

    За непостановку на військовий облік відповідальність стандартна - за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тобто штрафу в розмірі 50 - 100 н.м.д.г. (850 грн. - 1700 грн).

    Без цього, поки Вам офіційно не вручать попередження начальника ТЦК під підпис, Вас не можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 337 Кримінального кодексу України – ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

    З об'єктивної сторони проступок може мати форму: ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, (частина перша статті 337 КК України);

    Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, -

    карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

    Тобто, штраф - 5100 - 8500 грн.

    Без цих етапів нічого зробити в ТЦК Вам не зможуть.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України