Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 05 апреля 2024, вопрос №104969 240₴

Не можу виселити квартиранта

Доброго дня!
Маю у власності квартиру (без техніки та меблів,зі старим ремонтом).Щоб не стояла без діла,5 років назад впустила знайомого на проживання за ком. послуги (гроші отримувала на картку і платила самостійно).Тепер не можу його виселити.Він погрожує,що має права на мою квартиру,тому що жив у ній багато років і подасть до суду.Викликала поліцію,написала заяву.В поліції відповіли,що ви власниця робіть що хочете.Але в квартирі знаходяться його речі,техніка,меблі.Він погрожує,що напише заяву,що я його обікрала.Тож я не маю доступу до своєї власності.Як я повинна діяти в такій ситуації?Дякую за відповідь.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, погрози квартиранта це маячні, він не зможе відібрати у вас ваше майно.

    Ваш алгоритм дій, беріть документи право власності.', їдьте до квартири , викликайте спеціаліста зі взлому замків, бажано в викликати поліцію. Міняйте замок і все. Перед цим письмово повідомте квартиранта, щоб він забрав свої речі.

    Якщо він їх не забере, то це його справа. Якщо він взламає ваш новий замок, за це вже буде кримінальна відповідальність.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.8%

    Доброго дня, Ірина!

    Ви можете виселити свого знайомого з квартири, що знаходить у Вашій власності в будь який момент.

    Як правило, щоб виселити мешканців з квартири, в якій вони проживають без договору, треба попереджати їх про свій намір за місяць до того. Для того, щоб виселитися, дають, як правило, тиждень. Для того Ви повинні надіслати знайомому письмове повідомлення та додатково підтвердити намір на словах. Це оптимальний варіант, щоб знайомий встиг виправити свою поведінку, компенсувати збитки чи знайти нове житло. Є кілька підходів, щоб попрощатися з несумлінним квартирантом, якщо правовідносини не були оформлені та підтверджені документами:

    • Мирна взаємна угода. Оптимальна формула, при якій перша та друга сторона не суперечать один одному і не вставляють ціпки в колеса, повністю приймаючи дійсність.
    • Через поліцейських. Якщо тимчасові мешканці не зареєстровані в будинку, можна звернутися до людей у формі і попросити залишити апартаменти в примусовому порядку.
    • Звернувшись до суду. Це крайній випадок. Такий радикальний метод використовують, якщо конфлікт набирає нових обертів у своєму розвитку.

    Підстави для виселення з квартири наступні:

    • Якщо особа втратила право проживання у квартирі (про це нижче);
    • Якщо особа позбавляється права проживання за умовами кредитного договору (можливо лише якщо кредит брався для придбання такої квартири);
    • Якщо приватизація заперечується, то й незаконно вселені також підлягають виселенню;
    • Виселення після розлучення (законність таких вимог, зазвичай, досить важко довести в суді);
    • Виселення після продажу нерухомості з особами, що в ній проживають (підставою для такого позову може бути договір купівлі-продажу нерухомості, або дарування, або інший документ, що підтверджує зміну власника).
    • Виселення після закінчення терміну оренды.
    • Виселення на підставі визнання судом договору купівлі-продажу недійсним (або іншого договору, на підставі якого особа проживає у квартирі).
    • Виселення виходячи з визнання недійсним спадщини.
    • Виселення на підставі рішення суду про відміну переведення квартири у статус ордерної (важливо те, що якщо держслужбовець прожив у квартирі понад 10 років, то його вже не можна виселити без надання іншого житла);
    • Виселення виходячи з позову про визнання угоди уявною;
    • Виселення на підставі рішення суду щодо усунення перешкод у користуванні житлом.

    Відповідно до ст. 5 Закону України «Про виконавче провадження» виселення в судовому порядку можуть здійснювати лише державні виконавці. Це означає, що ні приватні виконавці, ні колектори, ні поліція, ні будь-які інші органи в Україні не мають повноважень виконувати рішення суду про виселення. Спроби виконати рішення суду самостійно (силою) в обхід встановленого законом порядку, можуть надалі бути кваліфіковані як кримінальний злочин (самоправство).

    Насамперед, щоб здійснити виселення за рішенням суду, таке рішення має набути чинності. Поки відбувається розгляд справи в апеляції, рішення суду ще не набуло чинності. З моменту прийняття рішення судом апеляційної інстанції, воно одразу ж набирає законної сили (ст. 384 Цивільного процесуального кодексу України).

    Після набуття чинності рішенням суду про виселення, його можна виконувати.

    Термін на добровільне виконання – 10 днів з дня набрання чинності рішенням про виселення.

    Під час примусового виконання повинні обов'язково бути присутніми двоє понятих та працівники поліції.

    Важливо сказати, що виконання рішення суду щодо виселення з квартири може відбуватися лише у порядку, встановленому у рішенні суду. Тут важливим є саме формулювання резолютивної частини (воно вказується після слів «Постановив» або «Вирішив»). Якщо зазначено, що особу має бути виселено, потрібно звертати увагу на те, чи зазначено куди виселяють особу, або вказується, що особа виселяється без надання іншого житла.

    Таким чином, процедура самого виселення має бути прописана у рішенні суду, виконання якого може проходити добровільно, якщо відповідач погоджується, чи примусово – державним виконавцем.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.8%

    Вітаю Вас!

    Маю у власності квартиру (без техніки та меблів,зі старим ремонтом).Щоб не стояла без діла,5 років назад впустила знайомого на проживання за ком. послуги (гроші отримувала на картку і платила самостійно).Тепер не можу його виселити.Він погрожує,що має права на мою квартиру,тому що жив у ній багато років і подасть до суду.Викликала поліцію,написала заяву.В поліції відповіли,що ви власниця робіть що хочете.Але в квартирі знаходяться його речі,техніка,меблі.Він погрожує,що напише заяву,що я його обікрала.Тож я не маю доступу до своєї власності.Як я повинна діяти в такій ситуації?Дякую за відповідь.

    Дааа, в людей зовсім вже клепку повідбивало, коли вони заявляють права на чуже майно. По суті, з Вашої сторони не може бути жодних порушень, аби квартирант міг би Вам чимось погрожувати. Звісно, Нацполіція не дуже бажає втручатися в такі справи, а тому від них допомоги Ви не отримаєте.

    В ідеалі - подавати до суду про виселення, але це дуже довго. Раджу розглянути варіант із заміною замків у Вашій квартирі. Далі - нехай робить те, що хоче. Повідомте письмово, що він може забрати свої речі безперешкодно до певної дати. Якщо не відреагує, потім змінюйте замки.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    22.9%

    Доброго дня!

    Факт проживання з/без реєстрації у квартирі не наділяє знайомого правом власності на неї. Ні на все житло, ні на половину, ні на якусь його частку. Навіть факт тривалого проживання в чужій квартирі не зробить квартиранта власником якоїсь його частини. Це так не працює, бо у житла є офіційний власник, який володіє ним на 100%.

    Із 01.12.2021 року власник житла уповноважений «виписати» особу самостійно без її згоди у позасудовому порядку. Зокрема, згідно ЗУ «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» власник житла приватної форми власності має право звернутися із заявою про зняття з реєстрації повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що йому належить.

    Права власника житлового будинку, квартири визначені ст. 383 ЦК України та ст. 150 ЖК України, які передбачають право власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім'ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Обмеження чи втручання в права власника можливе лише з підстав, передбачених законом.

    Згідно статті 391 ЦК України Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

    Отже, повідомте знайомому, що у нього є 3-5 днів для того, щоб зібрати свої речі та з'їхати з квартири.

    Ви можете повідомити поліцію про незаконне проникнення до житла без Вашої добровільної згоди. За дане правопорушення передбачена кримінальна відповідальність за статтею 162 Кримінального кодексу України у вигляді штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    Якщо попередні дії не дали результату - найміть майстрів та вантажників. Змініть замки та вивезіть речі знайомого на якийсь склад. Так як у Вас зі знайомим не укладено ніяких договорів у Вас немає перед ним ніяких обов'язків. Про оплату за комунальні не згадуйте, щоб до Вас не було зайвих питань з податкової.

    На пусті погрози та психологічний тиск не звертайте уваги. Він не зможе довести, що Ви його обікрали, тощо. Ви як власник квартири маєте право на користування квартирою і ніхто не має права Вас обмежувати в цьому.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Богун Сергій Павлович
    18.8%

    Доброго дня.

    Статтею 317 ЦК України передбачено, що власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місце знаходження майна.

    Відповідно до частин першої і другої статті 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства.

    Згідно із частиною першою статті 383 ЦК України власник має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб.

    Положеннями статті 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

    Допоки особа є власником нерухомого майна, вона не може бути обмежена у праві звернутися до суду з позовом про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження цим майном, зокрема і шляхом виселення. А тому негаторний позов може бути пред’явлений упродовж всього часу тривання відповідного правопорушення.

    Як наслідок у Вас єдиний правовий вихід в цій ситуації - виселення через суд небажаного мешканця.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України