Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 09 апреля 2024, вопрос №105130 250₴

Як подати на аліменти будучи в шлюбі

Доброго дня. Донькі 8 років. З чоловіком не живу 4 місяці, будемо розлучатись, забезпечувати дитину на постійній основі відмовляється, тільки поодиноко щось оплачує. Як мені подати на аліменти будучи в шлюбі? Чи все ж таки чекати розлучення і потім подавати? Проживаю в селищі, прописана в місті. Де краще подавати? Як вид аламентів обрати? Чоловік офіційно не працює, є спільне майно дві квартири і авто. Авто забрав і проживає в одній із квартир.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Анна!

    Подати на аліменти ще у той час, коли Ви знаходитесь з батьком дитини у шлюних відносина, цілком реально.

    Аліменти на утримання дитини є гарантією виконання кожним з батьків свого обов’язку забезпечувати дитину, надавати їй можливість на користування всіма благами соціального забезпечення, належним харчуванням, житлом, розвагами, надати їй захист і піклування, які необхідні для її благополуччя. При цьому, виходячи з положень чинного законодавства, доступ дитини до даних благ не залежить від перебування батьків у шлюбі. Аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Батьки лише отримують та використовують їх від імені дітей. Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов’язок батьків утримувати дитину.

    Отже, якщо батько не допомагає Вам в утриманні дитини, у Вас є дві опції:

    1. Відповідно до статті 189 Сімейного кодексу України Ви маєте право запропонувати батьку укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини.

    Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. При укладенні нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину батьки самостійно визначають розмір та строки витрат, керуючись при цьому нормами чинного законодавства.

    2. Про стягнення аліментів без розірвання шлюбу йдеться в ситуації, коли чоловік чи дружина не виконує, чи виконує недобросовісно обов’язок по утриманню дітей. Не існує законодавчої заборони чи обмеження стосовно способів стягнення аліментів без розлучення, порівняно із загальним порядком, проте, з мотивів процесуальної економії більш доречним буде судовий порядок стягнення аліментів.

    Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача та від сплати судового збору звільняються .

    ТЕПЕР ЩОДО ВІДПОВІДЕЙ НА ВАШІ ПИТАННЯ

    Як мені подати на аліменти будучи в шлюбі? Чи все ж таки чекати розлучення і потім подавати?

    Як я і зазначав вище, Ви маєте право подати на аліменти під час перебування у шлюбі. Для того необов'язково чекати розлучення. З огляду на те, що Ваш чоловік навряд чи погодиться підписувати договір про утримання дитини, робити це прийдеться в судовому порядку. Рекомендую в цьому випадку заручитись підтримкою адвокату.

    Проживаю в селищі, прописана в місті. Де краще подавати?

    Подавати позов треба за місцем прописки або останнім відомим Вам місцем проживання чоловіка.

    Як вид аламентів обрати? Чоловік офіційно не працює, є спільне майно дві квартири і авто. Авто забрав і проживає в одній із квартир.

    У Вашому випадку краще подавати на стягнення аліментів у фіксованій сумі. Для визначення суми Ви повинні врахувати всі витрати які маєте щодо своєї дитини, як також порадитись з цього приводу зі своїм адвокатом.

    Що стосується рухомого та нерухомого майна, нажитого вами під час шлюбу, то воно у відповідності із статтею 63 СКУ належить Вам з чоловіком на праві спільної сумісної власності, і мусить бути поділено порівну. До такого майна за законом відноситься:

    • майно, придбане за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування);
    • прибутки отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія та інші доходи);
    • речі придбані одним із подружжя для професійних занять (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).

    Зазначений перелік не є вичерпним. Наприклад, якщо майно Вашого чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості в наслідок спільних трудових чи грошових затрат, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня

    Згідно з чинним законодавством обидва батьки мають однакові права та обов'язки щодо спільної дитини незалежно від того, перебувають вони в подружніх відносинах, чи ні.

    Щоб подати на аліменти у шлюбі, зовсім не потрібно надавати позов про розірвання подружніх відносин. Якщо пара не уклала шлюбний договір, де зазначаються умови та сума виплати аліментів, необхідно написати та подати заяву, із зразком якої ви можете ознайомитись у відкритих інтернет-ресурсах. Подавати позов необхідно за правилами, регламентованими ЦК та СК України.

    Щоб подати на аліменти у шлюбі, необхідно зібрати та подати пакет документації. Серед необхідних документів:

    копії документів, що засвідчують особу: паспорт та індивідуальний номер платника податків;

    свідоцтво про народження спільного спадкоємця;

    свідчення, що підтверджує узаконення відносин подружжя;

    довідка, що підтверджує, що дитина проживає разом із стягувачом;

    акт, що підтверджує, що платник проживає окремо від дитини та стягувача;

    по можливості, довідка з місця, де працевлаштований платник. Якщо документ не надається, стягувач має право подати до судової інстанції прохання на вимогу такої довідки.

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    Як мені подати на аліменти будучи в шлюбі?

    Якщо Вам не вдалось домовитись з батьком дитини про добровільну сплату аліментів, варто звернутись до суду з позовною заявою за допомогою адвоката або самостійно через електронний суд (https://id.court.gov.ua/). Вам для цього необхідно:

    • позовна заява;
    • докази наявності доходів, рухомого, нерухомого майна відповідача;
    • копія свідоцтва про народження спільної дитини;
    • копія довідки про склад сім’ї, аби підтвердити той факт, що дитина проживає з вами (можна отримати довідку з ЦНАП про те, що Ви та дитина зареєстровані за однією адресою).
    • копія свідоцтва про розлучення з відповідачем або відповідне рішення суду; (у випадку розлучення)
    • ваша копія паспорта та ІПН (ідентифікаційний код);
    • копія паспорта відповідача;
    • за можливості довідка про доходи відповідача.
    Чи все ж таки чекати розлучення і потім подавати?

    Як Ви забажаєте. Позови про стягнення аліментів без розлучення відбувається за тим же принципом, як і подача заяви на аліменти після розриву шлюбу.

    Проживаю в селищі, прописана в місті. Де краще подавати?

    Позовна заява про стягнення аліментів подається до суду, на вибір заявника, або за зареєстрованим місцем проживання/перебування відповідача, або за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача.

    Як вид аламентів обрати?

    Українське законодавство передбачає два способи стягнення аліментів :

    • Тверда грошова форма.
    • Частка від доходів платника аліментів.

    Згідно загальної практики на утримання дітей суд призначає :

    • на одну дитину — 1/4 частки доходу платника, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;
    • на двох дітей — 1/3 частки доходу платника, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;
    • на трьох і більше дітей – 1/2 частки доходу платника, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    У випадку відсутності офіційного доходу у платника аліментів державний виконавець повинен нараховувати аліменти з середньої заробітної плати для відповідної області (регіону). Те саме стосується підприємців – платників єдиного податку. Про це написано в ст. 195 Сімейного Кодексу України.

    Тобто, якщо батько не працює, аліменти нараховується з середньої заробітної плати за його місцем проживання. Офіційна середня заробітна плата за кожен рік по кожній області, а також по м. Києву, публікується на сайті Державного комітету статистики України.

    Якщо батько має нестабільне місце роботи, його заробіток та дохід , з якого здійснюються відрахування на дитину, часто змінюється, то варто призначити певну тверду суму аліментів. У разі якщо змінилися обставини отримання доходу у боржника, згодом сторони можуть переглянути спосіб стягнення аліментів, аби сума була достатньою для забезпечення дитини всім необхідним.

    Якщо після присудження аліментів батько їх не буде сплачувати - його майно та рахунки арештують.

    Чоловік офіційно не працює, є спільне майно дві квартири і авто. Авто забрав і проживає в одній із квартир.

    За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Якщо квартири та авто були куплені під час шлюбу - 50 % належать Вам. Так як авто поділити не можна - Ви можете вимагати компенсувати Вам частку від авто в грошовому еквіваленті.

    Поділити майно Ви можете в досудовому порядку шляхом укдення нотаріального договору.

    Якщо чоловік не погоджується добровільно поділити майно - Вам потрібно звернутись до суду із позовною заявою про поділ майна.

    Ви можете одночасно вирішити питання про розірвання шлюбу та поділ майна https://shr.od.court.gov.ua/sud1532/zayvi/zayva18

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    16.8%

    Вітаю,

    Як мені подати на аліменти будучи в шлюбі?Чи все ж таки чекати розлучення і потім подавати? Проживаю в селищі, прописана в місті. Де краще подавати?

    У шлюбі можна подавати на стягнення аліментів з батька дитини. Звертатися в суд можна за вашим місцем проживання, а не тільки чоловіка.

    Як вид аламентів обрати?

    є два види аліментів - 1/4 від доходу на одну дитину та тверда сума.

    Якщо чоловік не працює, то важко визначити, що краще. Виконавча служба буде стягувати з нього 1/4 від середньої зарплати вашого регіону і це може бути непогана сума. Однак для мінімізації аліментів чоловік може піти кудись на мінімальну зарплату і тобі сума буде зовсім мала, однак менше 50% прожиткового мінімуму дитини вашого віку бути не може - це приблизно 1600 грн.

    Тверда сума теж не дуже добре, тому що тут треба доводити витрати. Давати якісь чеки, платіжки... І з часом будь-яка фіксована сума буде смішна. А частка в прибутку постійно зростатиме відповідно до збільшення розміру прожиткового мінімуму, мін. зарплати та середньої зарплати вашого регіону.

    Чоловік офіційно не працює, є спільне майно дві квартири і авто. Авто забрав і проживає в одній із квартир.

    Поділ спільного майна - це окрема судова справа. Потрібно довести, що майно є спільною сімейною власністю та поділити навпіл.

    Також при стягненні аліментів можна вказувати, що чоловік має майно.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Донькі 8 років. З чоловіком не живу 4 місяці, будемо розлучатись, забезпечувати дитину на постійній основі відмовляється, тільки поодиноко щось оплачує. Як мені подати на аліменти будучи в шлюбі? Чи все ж таки чекати розлучення і потім подавати?

    Ви можете подати до суду позов або заяву про видачу судового наказу, перебуваючи в шлюбі. Але наразі для Вас ключова задача - довести, що донька проживає саме з Вами, аби чоловік на суді не сказав, що проживає спільно з дитиною. Право на отримання аліментів має той з подружжя, який проживає з дитиною (стаття 181 Сімейного кодексу України). Те, що Ви перебуваєте в шлюбі, загалом не забороняє Вам подавати на аліменти.

    Проживаю в селищі, прописана в місті. Де краще подавати?

    Ви маєте право подати позов до суду за зареєстрованим місцем проживання Відповідача або своїм зареєстрованим місцем проживання чи перебування (стаття 28 ЦПК України).

    Як вид аламентів обрати?

    Загалом чинним законодавством передбачено 2 форми стягнення аліментів:

    • Тверда грошова форма.
    • Частка від доходів платника аліментів.
    Мінімальний розмір аліментів 2024
    • на дитину до 6 років: 1281,5 грн;
    • на дитину від 6 до 18 років: 1598 грн.
    Максимальний розмір аліментів 2024
    • на дитину до 6 років: 25 630 грн;
    • на дитину від 6 до 18 років: 31 960 грн.

    Аліменти стягуються за рішенням суду або в твердій грошовій сумі, або як частка від заробітку (доходу). При визначенні розміру аліментів можуть враховуватися:

    • основна зарплата;
    • усі види доплат і надбавок до зарплати;
    • премії та винагороди;
    • пенсії;
    • стипендії;
    • допомоги по безробіттю;
    • дивіденди;
    • інші доходи.

    У випадку, якщо аліменти сплачуються як частка від заробітку, діють такі правила:

    • розмір аліментів на 1 дитину: одна чверть доходів;
    • розмір аліментів на двох дітей: одна третина;
    • розмір аліментів 2024 на трьох дітей: половина заробітку, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня, ви маєте на це право, ви можете вирішити своє питання мирним шляхом або подавши позов до суду. Також ви можете укласти договір про передачу нерухомого майна замість виплати аліментів

    Передача нерухомого майна в рахунок сплати аліментів

    СК України у ст. 190 передбачено припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно. Це означає, що той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку).

    Укладення такого договору позбавляє того з батьків, хто відступив нерухоме майно, обов’язку грошового утримання дитини у вигляді сплати аліментів, однак, згідно ч. 3 ст. 190 СК України, не звільняє його від обовʼязку брати участь у додаткових витратах на дитину.

    Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

    Особливості договору про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна
    • Договір про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна укладається в письмовій формі, нотаріально посвідчується і підлягає державній реєстрації.
    • Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.
    • Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.
    • У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.
    • На майно, одержане за договором не може бути звернене стягнення.
    • Майно, одержане дитиною за цим договором, може бути відчужене до досягнення нею повноліття лише з дозволу органу опіки та піклування.
    • За позовом відчужувача нерухомого майна договір, може бути розірваний у разі невиконання тим із батьків, з ким проживає дитина, обов'язку по її утриманню.

    Виходячи з вимог частини четвертої статті 55 Закону України «Про нотаріат», посвідчення договору про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно провадиться за місцезнаходженням цього майна або за місцем реєстрації однієї із сторін відповідного правочину.

    Види майна

    Види майна, яке можна передати за цим договором - все майно, що передбачене ст. 181 ЦК України, де зазначено, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. До нерухомих речей належать: земля, будинки, споруди як житлового, так і вироб­ничого призначення.

    Суб'єкти договору

    Договір укладається між батьками.

    Якщо дитина досягла 14-річного віку, вона бере участь в укладенні цього договору.

    Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

    Визнання договору про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна недійсним

    Договір може бути визнаний судом недійчним за вимогою відчужувача нерухомого майна у разі виключення його імені як батька з актового запису про народження дитини. У разі визнання договору недійсним у відчужувача відновлюється право власності на нерухоме майно.

    Цікаво! Стаття Мельник М.Б., аспірантки Інституту законодавства Верховної Ради України "Інститут припинення права на аліменти у зв'язку з набуттям дитиною права власності на нерухоме майно".Приклад договору про припинення права на аліменти

    https://protocol.ua/ua/dogovir_pro_pripinennya_prava_na_alimenti/

    Досудовий порядок врегулювання питання з приводу аліментів

    Відповідно до статті 189 Сімейного кодексу України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини.

    Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    При укладенні нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину батьки самостійно визначають розмір та строки витрат, керуючись при цьому нормами чинного законодавства.

    Вартість

    При нотаріальному посвідченні договору про сплату аліментів на дитину державне мито справляється у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп.«д» п.3 ст.3 Декрету).

    Судовий порядок врегулювання

    Про стягнення аліментів без розірвання шлюбу йдеться в ситуації, коли чоловік чи дружина не виконує, чи виконує недобросовісно обов’язок по утриманню дітей. Не існує законодавчої заборони чи обмеження стосовно способів стягнення аліментів без розлучення, порівняно із загальним порядком, проте, з мотивів процесуальної економії більш доречним буде судовий порядок стягнення аліментів.

    Позовне провадженняКуди звертатися

    Позови про стягнення аліментів, (без розлучення відбувається за тим же принципом, як і подача заяви на аліменти після розриву шлюбу) збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Перелік необхідних документів
    • позовна заява (форма та зміст повинні відповідати ст. 175 ЦПК);
    • копія паспорта позивача;
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • копія свідоцтва про народження спільних дітей.

    При подачі заяви на аліменти потрібно враховувати, що судом може бути нарахована лише певна відсоткова частина від офіційного доходу одного з подружжя, або аліменти у твердій грошовій сумі.

    Існують певні чинники, які впливають на розмір аліментних виплат. Наприклад, стан здоров’я дитини, стан здоров’я одного з подружжя, рівень доходів, наявність інших дітей у того з подружжя , який виконує аліментні зобов’язання.

    Тому, якщо офіційний дохід відрізняється від неофіційного, а так само при нерегулярному доході або відсутності офіційного працевлаштування, краще вимагати виплату аліментів у твердій грошовій сумі. Для цього можуть знадобитися документи, що підтверджують, що фактичний заробіток перевищує суму, зазначену в довідці про доходи. Наприклад, документи, які свідчать про придбання дорогих речей, укладанні прибуткових угод.

    Визначення розміру аліментівОкремі особливості пов’язані з реалізацією даного права

    У випадку коли чоловік (дружина) мають дітей від іншого шлюбу (або без такого) та сплачують на їх утримання аліменти, не маючи змоги забезпечити в достатній мірі дітей від дійсного шлюбу, його дружина (чоловік) може пред’явити до суду заяву про стягнення на дітей, що народились у цьому шлюбі без його розірвання. Після задоволення заяви чоловік (дружина) може звернутися до суду про зменшення розміру аліментів на утримання дітей від попереднього шлюбу.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%90%D0%B...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України