Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 10 апреля 2024, вопрос №105193

Чи можна повернутись на облік призовників з обліку військово зобовязаних?

Згідно частини 9 статті 14 Закону України "Про військовий обовязок та військову службу" обмежено придатного можуть зняти з військового обліку призовників та взяти на військовий облік військовозобов'язаних. Новий Закон № 3621-IX, передбачає скасування статусу "обмежено придатний" й набирає чинності з 4 травня 2024 року.

Відповідні зміни мають відбутись й з частиною 9 статті 14 Закона України "Про військовий обовязок та військову службу", тобто така підстава як обмежена придатність скоріш за все буде виключена, як підстава взяття призовників на облік як військвозобовязаних.

У 2022 ще до досягнення 17-річчя, при постановці на облік в ТЦК, після проходження ВЛК та амбулаторного обслідування визнали обмежено придатним та видали тимчасове приписне свідоцтво. Прийти на повторне ВЛК у 2023 році, відразу після того як виповнилось повних 18 років не зміг. Хочу спитати:

1. Чи могли зняти з обліку призовників та поставити на облік військвозобовязаних після досягнення 18 років, без відвідування ТЦК та проходження повторної ВЛК?

2. Якщо пройти ВЛК вже після 4 травня 2024 року де можуть визнати або придатним або тимчасово не придатним - чи поставлять (або залишать) на обліку як призовника чи як військовозобовязаного?

3. Чи можуть повернути на облік як призовника після 4 травня 2024 року через скасування підстави постановки на облік військовозобовязаного (скасування обмеженої придатності) і які необхідні подальші дії, аби повернутись на облік призовників?

4. Який може бути накладений штраф, за те що не пройшов ВЛК відразу після досягнення 18 років та не отримав приписне свідоцтво або тимчасове посвідчення? Як цей штраф скасувати?

Дякую.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Петро!

    1. Чи могли зняти з обліку призовників та поставити на облік військвозобовязаних після досягнення 18 років, без відвідування ТЦК та проходження повторної ВЛК?

    Могли, якщо Ви раніше служили або закінчували військову кафедру.2. Якщо пройти ВЛК вже після 4 травня 2024 року де можуть визнати або придатним або тимчасово не придатним - чи поставлять (або залишать) на обліку як призовника чи як військовозобовязаного?

    Можуть поставити на облік як військовозобов'язаного у разі визнання обмежено придатним.3. Чи можуть повернути на облік як призовника після 4 травня 2024 року через скасування підстави постановки на облік військовозобовязаного (скасування обмеженої придатності) і які необхідні подальші дії, аби повернутись на облік призовників?

    Ні не повернуть на облік як призовника4. Який може бути накладений штраф, за те що не пройшов ВЛК відразу після досягнення 18 років та не отримав приписне свідоцтво або тимчасове посвідчення? Як цей штраф скасувати?

    Згідно ст. 210 КУпАП.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Петро Клиент 19 дней назад

      Дякую за відповідь. Зараз 18 років, на момент виникнення ситуації не було ще 17 років. Відповідно не служив та військову кафедру не закінчував.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України