Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 апреля 2024, вопрос №105201 250₴

Заміна прізвища після одруження

В нас з дружиною англійське свідоцтво про одруження. В ньому немає вказаного що вона бере моє прізвище і не може бути вказане, так як у них такий стандарт. В ЦНАП І РАЦС українському кажуть що вони не можуть поміняти прізвище так як вони не бачать що вона хоче його змінити бо не прописане у свідоцтві. Що нам потрібно робити в такому випадку?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    Відповідно до ст. 35 Сімейного кодексу України, наречені мають право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу.

    Якби Ви подавали заяву про державну реєстрацію шлюбу (додаток 6) до українського органу державної реєстрації актів цивільного стану - дружині без проблем змінили б прізвище, адже в заяві вказується про бажання змінити його.

    Так як реєстрація шлюбу відбулася за кордоном - дружина може пройти загальну процедуру зміни прізвища.

    Процедура зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) регламентована ст. 6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та Порядком розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи.

    Згідно з Порядком, громадяни України, які проживають на території України, звертаються із заявами про зміну прізвища до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем їх проживання; а громадяни України, які постійно проживають за кордоном, — до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку (надалі – уповноважені органи).

    Особа, яка бажає змінити ім’я (прізвище, по батькові) подає Заяву про зміну прізвища та пред’являє український (закордонний) паспорт.

    До заяви про зміну імені додаються

    а) свідоцтво про народження заявника;

    б) свідоцтво про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі);

    в) свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);

    г) свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);

    ґ) свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;

    д) фотокартка заявника;

    е) письмове зобов’язання заявника, складене у довільній формі, справжність підпису на якому нотаріально засвідчена, про його обізнаність щодо встановленої законом відповідальності за повідомлення неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта та інших документів у разі зміни імені (у випадку, передбаченому абзацом другим пункту 3 цієї глави);

    є) квитанція про сплату державного мита.

    Вказаний перелік документів є вичерпним.

    Заява про зміну прізвища розглядається відділом державної реєстрації актів цивільного стану у тримісячний строк з дня її подання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Петро!

    Якщо Ваше британське свідоцтво про укладання шлюбу легалізовано раніше в дипломатичних установах України, то порядок зміни прізвища простий: треба звернутись до органів ДРАЦС та подати спільну заяву про зміну прізвища.

    Порядок такий:

    Відповідно до ст. 35 Сімейного кодексу України, наречені мають право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу.

    Подружжя має право вибрати прізвище одного з них як спільне для сім’ї.

    Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище чоловіка/дружини. Якщо обоє бажають мати подвійне прізвище, вони вирішують, яке прізвище буде йти першим.

    більше двох прізвищ не допускається, якщо це не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена або наречений.

    Якщо на момент шлюбу прізвище одного з подружжя вже є подвійним, він (вона) має право замінити одну із частин свого прізвища.

    Під час реєстрації шлюбу в паспорті проставляється штамп про те, що він підлягає обміну в місячний строк у зв’язку зі зміною прізвища.

    Зміна прізвища тягне за собою ряд обов’язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни документів після одруження.

    Для зміни прізвища в паспорті Вам необхідно подати в орган Державної міграційної служби України такі документи:

    • довідка про реєстрацію місця проживання з органу реєстрації; якщо її у Вас немає, Ви можете оформити цю довідку через iGov (працює не для всіх регіонів)
    • оригінал та копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу. Якщо підставою для зміни прізвища стало розірвання шлюбу, подається відповідний документ;
    • паспорт, що підлягає обміну;
    • оригінал та копію ІПН;
    • квитанцію про сплату адміністративного збору з мокрою печаткою банку, де Ви зазначені, як платник;
    • якщо Ви перебуваєте або перебували у шлюбі, то Вам потрібно додатково принести оригінал та копію документів про шлюб або розірвання шлюбу;
    • якщо Ви маєте дітей та бажаєте, щоб інформація про них була внесена до чіпу, то Вам потрібно додатково принести оригінал та копію документів про народження дітей;
    • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);

    Заява розглядається протягом одного місяця, після чого видається новий паспорт.

    Таким чином, якщо відбулася зміна прізвища – протягом місяця необхідно замінити такі документи:

    • паспорт громадянина України;
    • паспорт для виїзду за кордон;
    • облікова картка платника податків (РНОКПП);
    • водійське посвідчення;
    Якщо ж Ваше свідоцтво не легалізоване, то можливо прийдеться звертатися до суду.

    Зміна прізвища в таких випадках регулюється Постановою КМУ №915 зі змінами від 27.09.2022 року "Про затвердження Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи".

    Відповідне рішення суду треба буде подати до органу ДРАЦС, який на цій підставі буде зобов'язаний внести зміни в реєстр актів громадського стану.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    В нас з дружиною англійське свідоцтво про одруження. В ньому немає вказаного що вона бере моє прізвище і не може бути вказане, так як у них такий стандарт. В ЦНАП І РАЦС українському кажуть що вони не можуть поміняти прізвище так як вони не бачать що вона хоче його змінити бо не прописане у свідоцтві. Що нам потрібно робити в такому випадку?

    Ви легалізувати на території України свідоцтво про шлюб?

    Згідно зі статтею 28 Цивільного кодексу України, фізична особа набуває прав та обов'язків і здійснює їх під своїм ім'ям. Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

    Відповідно до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державну реєстрацію зміни прізвища проводить відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

    Стаття 16. Державна реєстрація зміни імені

    1. Державна реєстрація зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) (далі - зміна імені) проводиться лише стосовно громадян України.

    2. Державна реєстрація зміни імені проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи, яка досягла віку, встановленого законом, за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.у.

    3. У разі реєстрації громадянином України актів цивільного стану в компетентних органах іноземних держав, з якими Україна не уклала договорів про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, державна реєстрація зміни імені проводиться без витребування копій актових записів цивільного стану. Реєстрація актів цивільного стану компетентними органами іноземних держав підтверджується відповідними легалізованими у встановленому порядку документами про реєстрацію актів цивільного стану.

    4. Заява про зміну імені, подана у встановленому порядку до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розглядається у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більш як на три місяці.

    Заява про зміну імені, подана у встановленому порядку до дипломатичного представництва або консульської установи України, розглядається у шестимісячний строк з дня її подання.

    5. Розгляд заяви про зміну імені може бути зупинено, у разі якщо виникла потреба у поновленні актових записів цивільного стану та внесенні відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    6. Порядок розгляду заяв громадян про зміну імені встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    7. Державна реєстрація зміни імені не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім'я, та її малолітніх і неповнолітніх дітей, крім передбачених законом випадків, а також повнолітніх дітей.

    Загалом спробуйте подати заяву про зміну прізвища, на яку має бути офіційна відповідь, від якої будемо відштовхуватися. Якщо буде відмова, тоді треба буде оскаржувати.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня.

    Механізм прийняття та розгляду заяв про зміну прізвища фізичних осіб — громадян України визначено в Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 за №915.

    Вашій дружині необхідно подати заяву про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові).

    Заяви про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) громадян України, які проживають на території України, приймає, розглядає, а також веде їх облік відділ державної реєстрації актів цивільного стану за місцем їх проживання; громадян України, які постійно проживають за кордоном, - дипломатичне представництво або консульська установа України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України, які прийняли заяву про зміну імені, перевіряють відомості, зазначені у заяві та в документах, що додаються до неї.

    Державна реєстрація зміни імені громадян України, які проживають на території України, проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану після сплати державного мита.

    Державна реєстрація зміни імені громадян України, які постійно проживають за кордоном, проводиться дипломатичним представництвом або консульською установою України після сплати консульського збору.

    Під час державної реєстрації зміни імені відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа Українивидає заявникові чи представнику свідоцтво про зміну імені.

    Турчин Ярослав Александрович
    16.8%

    ВІТАЮ ВАС, пане ПЕТРО!

    Дійсно законодавство Об"єднаного Королівства значно відрізняється від українського, яке розвивалося за романо-германським вектором, а не англосаксонським, тому для значної кількості державних службовців, які не розуміють специфіку, це як китайська грамота. У Вас в такому випадку два варіанти. У кожного з двох варіантів є по 2 підваріанти.

    1. Отримати відмову та йти до суду і вже в судовому порядку, отримавши відповідну довідку на запит суду з Міністерства юстиції України щодо особливостей процедури одруження у Великобританії чи залучивши експерта з британського права, який надасть відповідну довідку до суду і суд прийме.

    Також можна спробувати встановити факт, що має юридичне значення, але судді зараз не дуже люблять встановлювати такі факти.

    Враховуючи стан в якому перебуває наразі судова система, рішення може бути прийняте та набуде чинності не менше ніж через рік. Все залежить від завантаженості конкретного районного чи адміністративного суду.

    2. Змінити прізвище за вітчизняною процедурою шляхом повторного одруження в Україні або подання заяви про зміну прізвища про що буде видане окреме "свідоцтво ДРАЦС про зміну імені". ДРАЦС має право розглядати справу про зміну імені до 6 місяців.

    Шлюб укладається протягом 1 місяця або й швидше.

    Іншого варіанту немає. Як ви розумієте в ЦНАПі та ДРАЦС працюють люди зараз, які не те що британське, а й українське законодавство не дуже знають.

    Як на мене найбільш швидким буде одруження в Україні повторно. Незабаром взагалі обіцяють одруження через застосунок "ДІЯ" через відеоконференцію та ідентифікацію через ДІЯ.Підпис.

    Нажаль такі прикрі речі як у Вас зараз дуже часто трапляються, адже раніше українці не так активно та масово перебували в іноземних країнах - одружувались, народжували дітей тощо. Україна виявилася зовсім не готовою до відповідних викликів та стандартів ЄС не на словах та політичних гаслах з телеекранів. Вітчизняна управлінська та законодавча система повністю неадаптована за 19 років євроінтеграції до стандартів ЄС, а держслужбовці жахаються від іноземних документів як чорт від ладана. А враховуючи тенденції до повної безвідповідальності державної служби та недоступності громадянам ефективних засобів судового захисту, це часто виливається у значні проблеми.

    Звісно Ви нічого не втратите, якщо спробуєте подати звернення щодо надання офіційних роз"яснень процедури розірвання шлюбу до Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Лондоні, Посольства Великобританії в Україні.

    https://minjust.gov.ua/feedback

    https://mfa.gov.ua/pro-ministerstvo/gromadskosti/e...

    Посольство Великої Британії в Україні

    Електронна поштаUKinUkraine@fcdo.gov.uk

    https://www.gov.uk/world/organisations/british-emb...

    Посольство України у Сполученому Королівстві.

    Ел. пошта:

    emb_gb@mfa.gov.ua

    Веб-сайт:https://uk.mfa.gov.ua/

    Можливо якщо хоч один із цих органів підтвердить відповідну практику вчинення актових записів цивільного стану, то ЦНАП / ДРАЦС змінить свою позицію.

    В будь-якому разі такі листи знадобляться в суді, якщо надумаєте доводити свою правоту.

    З повагою та розумінням,

    юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня. отримайте відмову у РАТЦс та звертатйтесь до суду. Задяки іршенню суду ви зможете змінити прізвище.

    Відповідно до ст. 35 Сімейного кодексу України, наречені мають право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу.

    Подружжя має право вибрати прізвище одного з них як спільне для сім’ї.

    Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище чоловіка/дружини. Якщо обоє бажають мати подвійне прізвище, вони вирішують, яке прізвище буде йти першим.

    більше двох прізвищ не допускається, якщо це не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена або наречений.

    Якщо на момент шлюбу прізвище одного з подружжя вже є подвійним, він (вона) має право замінити одну із частин свого прізвища.

    Під час реєстрації шлюбу в паспорті проставляється штамп про те, що він підлягає обміну в місячний строк у зв’язку зі зміною прізвища.

    Зміна прізвища тягне за собою ряд обов’язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни документів після одруження.

    Для зміни прізвища в паспорті Вам необхідно подати в орган Державної міграційної служби України такі документи:

    • довідка про реєстрацію місця проживання з органу реєстрації; якщо її у Вас немає, Ви можете оформити цю довідку через iGov (працює не для всіх регіонів)
    • оригінал та копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу. Якщо підставою для зміни прізвища стало розірвання шлюбу, подається відповідний документ;
    • паспорт, що підлягає обміну;
    • оригінал та копію ІПН;
    • квитанцію про сплату адміністративного збору з мокрою печаткою банку, де Ви зазначені, як платник;
    • якщо Ви перебуваєте або перебували у шлюбі, то Вам потрібно додатково принести оригінал та копію документів про шлюб або розірвання шлюбу;
    • якщо Ви маєте дітей та бажаєте, щоб інформація про них була внесена до чіпу, то Вам потрібно додатково принести оригінал та копію документів про народження дітей;
    • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);

    Заява розглядається протягом одного місяця, після чого видається новий паспорт.

    Таким чином, якщо відбулася зміна прізвища – протягом місяця необхідно замінити такі документи:

    • паспорт громадянина України;
    • паспорт для виїзду за кордон;
    • облікова картка платника податків (РНОКПП);
    • водійське посвідчення;

    Крім вищевказаного списку, є ряд документів, в які теж необхідно внести зміни при їх наявності:

    • дані в реєстрі виборців
    • медичні картки і страховий поліс
    • реєстрація та страхування автомобіля
    • банківські договори, картки та рахунки
    • заповіт і реєстраційні документи підприємця

    Документи, які не потрібно змінювати після зміни прізвища:

    • трудова книжка
    • документи про освіту
    • документи, які встановлюють право на майно

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України