Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 10 апреля 2024, вопрос №105212

Чи можна було відмовитися від повістки в даному випадку?

Доброго дня. Сталася наступна ситуація: знайомий приїхав до друзів в інше місто, вийшов на 5 хвилин до магазину (магазин за 100 метрів від дому), паспорта, смартфона і довідку про бронювання не взяв з собою, коли виходив з магазину до нього підійшли поліцейський і ТЦКшник. Поліцейський попросив документи, а в знайомого були при собі тільки водійські права (бо завжди носить їх в гаманці). ТЦКшник почав виписувати повістку, знайомий каже, що має бронювання, нехай перевірять, на що йому відповідають, що не мають змоги перевірити зараз. І виписують йому відразу мобілізаційну повістку. Тобто ТЦКшник взяв чистий бланк повістки з печаткою і підписом керівника ТЦК і на "коліні" заповнив її. Знайомий з іншого міста і в цього ТЦК інформації про нього ніякої немає, тобто вони не знали придатний він чи ні, чи має право на відстрочку, коли проходив медкомісію, і відразу виписали мобілізаційну повістку.
1. ТЦК могли видати лише повістку для уточнення даних. А якщо відразу видають мобілізаційну чи на проходження ВЛК то можна відмовитись?
2. Заповнювати повістки має право лише керівник ТЦК. Що робити коли повістку заповнюють на "коліні"?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Василю!

    1. ТЦК могли видати лише повістку для уточнення даних. А якщо відразу видають мобілізаційну чи на проходження ВЛК то можна відмовитись?

    Повістку вручити мали право, але, звичайно, не мобілізаційне розпорядження.

    У разі відмови від отримання повістки працівники ТЦК мають право скласти акт відмови, а пізніше винести постанову про адмінпорушення.

    2. Заповнювати повістки має право лише керівник ТЦК. Що робити коли повістку заповнюють на "коліні"?

    Описаний Вами спосіб заповнення повістки не є порушенням закону, тому така повістка в разу її персонального вручення є чинною.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Василь Клиент 19 дней назад

      Тобто від мобілізаційної повістки не можна було ніяк відмовитися?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Теоретично, можна було б відмовитись, оскільки вона не законна. Але в такому випадку винести адмін постанову за статтею 210-1 КУпАП або звернутись до поліції із заявою на підставі статті 336 ККУ. В обох випадках прийдеться поборотися у суді за свою правоту.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України