Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 10 апреля 2024, вопрос №105221 250₴

Перетин кордону України з приватною метою на авто з європейськими номерами, яке перебуває у лізингу

Добрий день, шановне панство!
Проконсультуйте, будь ласка. Чи має право нерезидет перетнути кордон України на автомобілі з європейськими номерами, яким він користується за робочим контрактом (надає компанія, в якій він працює); разом з тим, компанія не володіє цією автівкою, а має лізингову угоду на цей автомобіль. Вже є офіційний лист від компанії, що даний громадянин офіційно працює в даній компанії; має право користуватися даним автомобілем, як в службових, так і у приватних цілях; компанія погоджується з тим, що громадянин використає це авто у приватних цілях з метою подорожі в Україну (вказаний місяць); зазначено, що страховка не покриває збитків, нанесених у ході бойових дій.

Чи може використання цього авто розцінюватися, як комерційного, бо воно належить компанії? (звичайно, авто не буде передано нікому іншому для подальшого комерційного використання, як то таксі)?

Який максимальний термін перебування даного авто на території України?

Якщо я, громадянка України, перетинатиму кордон на цьому авто (з офіційним дозволом від компанії), то чи краще цей варіант?

Чи маю я, громадянка України, право керувати даним авто на території України в приватних цілях?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Анна!

    Особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України визначені статтею 380 Митного кодексу України. Згідно з положеннями частин першої-третьої статті 380 Митного кодексу України визначені такі умови тимчасового ввезення транспортних засобів громадянами-нерезидентами:

    • Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.
    • Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення транспортних засобів особистого користування через митний кордон України. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без надання забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу Х цього Кодексу. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об’єктом оподаткування митними платежами.
    • Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепів до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, у кількості більше однієї одиниці на кожну товарну позицію дозволяється за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу.

    Відповідно до Митного кодексу України транспортні засоби на територію України можливо ввезти використовуючи відповідні режими:

    1) Режим транзит.

    Стаття 90 Митного кодексу України встановлює, що транзит - це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Митний режим транзиту може бути застосований як до товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що безпосередньо ввозяться на митну територію України, так і до таких, що перебувають на митній території України.

    У митний режим транзиту можуть бути поміщені товари, транспортні засоби комерційного призначення незалежно від їх митного статусу.

    У митний режим транзиту можуть бути поміщені будь-які товари, крім заборонених законодавством для ввезення та/або транзиту через митну територію України.

    Громадяни України (резиденти) можуть без проблем перетнути кордон на авто з іноземними номерами і легально використовувати його для особистих цілей при дотриманні строків транзитних перевезень.

    Встановлюються такі строки транзитних перевезень залежно від виду транспорту (ст. 95 Митного кодексу України):

    1. для автомобільного транспорту - 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці - 5 діб);
    2. для залізничного транспорту - 28 діб;
    3. для авіаційного транспорту - 5 діб;
    4. для морського та річкового транспорту - 20 діб;
    5. для трубопровідного транспорту - 31 доба;
    6. для трубопровідного транспорту (з перевантаженням на інші види транспорту) - 90 діб.

    До вищезазначених строків не включається:

    • час дії обставин, зазначених у ст. 192 Митного кодексу України;
    • час зберігання товарів під митним контролем (за умови інформування органу доходів і зборів, який контролює їх переміщення);
    • час, необхідний для здійснення інших операцій з товарами, у випадках, передбачених цим розділом (за умови інформування органу доходів і зборів, який контролює переміщення цих товарів).

    Необхідно мати документ, який засвідчить, що транспортний засіб офіційно зареєстрований у відповідних органах іноземної держави. Ним може бути техпаспорт, у якому людина зазначена як власник або співвласник автомобіля.

    Продовжити легальне перебування (довше 5 або 10 днів) можливо у разі підтвердження неможливості вчасного перетину кордону з поважних причин. Такими документами можуть бути довідка з автосервісу про ремонт авто, лікарняний лист або інші підтвердження дії обставин непереборної сили.

    2) Тимчасове ввезення автомобіля.

    Тимчасове ввезення транспортних засобів на митну територію України громадянами-резидентами дозволяється терміном до одного року за умови сплати ввізного мита та інших податків і зборів, що передбачені законодавством при ввезенні автомобілів.

    Виключення.

    Громадяни України, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в Посольстві України тимчасово ввезти на митну територію України без сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів:

    • один власний транспортний засіб (легковий автомобіль або інший моторний транспортний засіб, що призначений головним чином для перевезення людей) та причеп до нього (причеп ввозиться разом з транспортним засобом);
    • на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року;
    • за умови надання зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу;
    • за наявності документів, що підтверджують реєстрацію транспортного засобу на території іноземної країни, право власності на нього та дозволяє його експлуатацію;
    • за наявності страхового договору з цивільної відповідальністю перед третьою особою, що поширюється на території України.

    Ввезений за таких умов транспортний засіб:

    • не може використовуватись для цілей підприємницької (господарської) діяльності в Україні;
    • не може надаватись в оренду або передаватися за довіреністю у користування іншим особам;
    • не може бути розкомплектований на запасні частини;
    • переданий у володіння або користування іншим особам.
    Консульський облік.

    Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування та причіп до нього, (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    Робота в іноземній фірмі.

    Цей спосіб передбачає необхідність перетинати державний кордон України лише раз на рік. Щоб мати можливість його використовувати, українські громадяни повинні офіційно працювати на організацію, яка зареєстрована за межами України. При цьому нашим громадянам видається доручення на керування транспортом. Крім того, при перетині кордону необхідно написати декларацію, в якій буде зобов’язання про вивезення автомобіля у встановлені строки. Врахуйте, що у такій ситуації власником автомобіля формально залишається іноземна фірма. При цьому вважається, що транспортний засіб використовується не в особистих, а в комерційних цілях.

    Іноземне громадянство.

    Відповідно до Стамбульської конвенції про тимчасове ввезення, іноземні громадяни (нерезиденти) можуть безперешкодно перетинати український кордон на своєму автомобілі і цілий рік не виїжджати з України.

    Термін в один рік може бути продовжений не більш як на 60 днів, при надані документів що підтверджуватимуть «обставини непереборної сили та особистих обставин громадян».

    Відповідно до частини 4 статті 380 Митного кодексу України транспортні засоби, які були ввезенні на українську територію тимчасово, можуть використовуватися винятково громадянами, які перевезли їх через кордон і лише для особистих потреб. На порушників чекає штраф у розмірі 300% від суми несплачених митних платежів.

    Докладніше за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Використання_громадянами_України_транспортних_засобів_з_іноземною_реєстрацією_та_можливі_юридичні_наслідки#:~:text=2)%20Тимчасове%20ввезення%20автомобіля,передбачені%20законодавством%20при%20ввезенні%20автомобілів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Доброго дня!

    Чи може використання цього авто розцінюватися, як комерційного, бо воно належить компанії? (звичайно, авто не буде передано нікому іншому для подальшого комерційного використання, як то таксі)?

    Згідно частини першої статті 4 Митного кодексу України

    33) нерезиденти:

    а) юридичні особи, утворені відповідно до законодавства інших держав, які здійснюють свою діяльність за межами України, а також їх відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України, які не здійснюють господарську діяльність відповідно до законодавства України;

    б) розташовані на території України дипломатичні представництва, консульські установи, інші офіційні представництва іноземних держав та міжнародних організацій, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;

    в) фізичні особи: іноземці та особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України;

    59) транспортні засоби комерційного призначення - будь-яке судно (у тому числі самохідні та несамохідні ліхтери та баржі, а також судна на підводних крилах), судно на повітряній подушці, повітряне судно, автотранспортний засіб (моторні транспортні засоби, причепи, напівпричепи) чи рухомий склад залізниці, що використовуються в міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарів разом з їхніми звичайними запасними частинами, приладдям та устаткуванням, а також мастилами та паливом, що містяться в їхніх звичайних баках упродовж їхнього транспортування разом із транспортними засобами комерційного призначення;

    60) транспортні засоби особистого користування - наземні транспортні засоби товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепи до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД, плавучі засоби та повітряні судна, що зареєстровані на території відповідної країни, перебувають у власності або тимчасовому користуванні відповідного громадянина та ввозяться або вивозяться цим громадянином у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію виключно для особистого користування, а не для промислового або комерційного транспортування товарів чи пасажирів за плату або безоплатно.

    Отже, Ваш транспортний засіб може відноситись до транспортних засобів особистого користування, якщо Ви його не будете використовувати в комерційних цілях.

    Який максимальний термін перебування даного авто на території України?

    Згідно статті 380 Митного кодексу України тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року.

    Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

    Отже, щоб Ви мали право ввезти авто на термін до 1 року як нерезидент потрібно щоб:

    1. Ви мали іноземний паспорт або відмітку в українському закордонному паспорті про ПМП за кордоном

    2. Авто було зареєстровано за кордоном

    3. Ви мали документ, яким власник авто Вас уповноважив користуванитися ним в особистих цілях

    Якщо я, громадянка України, перетинатиму кордон на цьому авто (з офіційним дозволом від компанії), то чи краще цей варіант?

    Згідно частини четвертої статті 380 Митного кодексу України Транспортні засоби, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які ввозяться громадянами-резидентами у зв’язку з виконанням своїх обов’язків за укладеними трудовими договорами з підприємствами-нерезидентами, що підтверджується документами відповідних компетентних органів країни реєстрації підприємства-нерезидента, для цілей цього Кодексу вважаються транспортними засобами особистого користування. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України таких транспортних засобів дозволяється на строк до 10 діб за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу.

    Тобто, якщо Ви внесете грошову заставу - Ви можете до 10 днів ввезти авто на територію України, а потім його вивезти та повернути грошову заставу. На митниці Вам потрібно надати документи, які підтверджують Ваше працевлаштування.

    Строки, передбачені абзацами першим, другим, третім та п’ятим цієї частини, можуть бути продовжені митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів.

    Чи маю я, громадянка України, право керувати даним авто на території України в приватних цілях?

    Маєте право, якщо саме Ви ввезли авто до України. Передавати авто в користування іншим особам Ви не маєте права.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня. Ви можете перебувати не визначений термін поки діє військовий стан.

    Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), з гідно із ч. 2 ст. 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

    Таким чином ми встановили, що згідно з діючим законодавством, строк перебування (вивезення) автомобілів на іноземній реєстрації зупиняється.

    При цьомувласнику такого автомобіля слід вчинити певні дії, або підтвердити зупинку строку:

    1. За можливості звернутися до Торгово-промислової палати у вашому регіоні та отримати відповідний сертифікат про засвідчення форс-мажорної обставини (ч. 1 ст. 14-1 Закону України Про торгово-промислові палати в Україні»).
    2. Звернутися із письмовою заявою до митного органу, в якому повідомити, що у зв’язку із озброєною агресії російської федерації ви не можете виконати вимогу про вивезення автомобіля (п. 2 ч. 1 ст. 192 Митного кодексу України). У випадку наявності сертифікату Торгово-промислової палати, долучити її копію.

    Таке письмове звернення про зупинення або продовження строку убезпечить вас від отримання штрафу або конфіскації автомобіля.

    Богун Сергій Павлович
    24.4%

    Доброго дня.

    1. Термін перебування. Якщо нерезидент планує перебувати в Україні до одного року, то він може іздити на автомобілі з іноземною реєстрацією. Однак, якщо він планує перебувати в Україні довше, ніж два місяці, то йому потрібно звернутися у сервісний центр МВС для тимчасової реєстрації авто.

    2. Документи: Для перетину кордону на автомобілі з іноземною реєстрацією, нерезидент повинен мати наступні документи:

    - Закордонний паспорт.

    - Водійське посвідчення.

    - Свідоцтво реєстрації на автомобіль з дійсним страхуванням.

    - Міжнародна карта автомобільного страхування Зелена карта.

    3. Додаткові вимоги: Якщо автомобіль на іноземних номерах ввозиться громадянином України строком більше, ніж на 30 діб, то потрібно звернутися в сервісний центр МВС для тимчасової реєстрації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України