Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 10 апреля 2024, вопрос №105226

Якою повинна бути відстань від паркану ділянки до дороги у судовому товаристві

Якою повинна бути відстань від паркану участка до дороги (грунтова, неасфальтована дорога, яка є проїздом по вулиці в садовому товаристві) .
Голова правління садового товариства вимагає прибрати посаджені квіти за парканом та стверджує, що дорога повинна бути поряд з парканом і не повинно бути ніякої відстані між парканом і дорогою. Чи правомірні вчинки голови та хто повинен прибирати траву, що росте одразу ж за парканом

Ответы юристов (2)

    Прокопець Олександр Васильович

    Ну ствердження про обов'язок розміщення паркану поряд з дорогою виглядає навіть смішно.

    Якщо голова наполягає на своїй позиції, то елементарно, хай надасть документ, яким, на його думку, це передбачено.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталя!

    Присадибні ділянки з боку вулиць та сусідніх ділянок допускається огороджувати (пункт 6.1.34 ДБН України Б.2.2-12:2019 "Планування і забудова територій"). Висоту огорожі слід встановлювати згідно з вимогами ДБН Б.2.2-5:2011 "Благоустрій територій" та правилами благоустрою населеного пункту.

    Встановлення огорожі не може погіршувати інсоляцію житлових будинків на суміжних територіях.

    Огорожа присадибних ділянок не повинна виступати за червону лінію вулиці та межі ділянки!

    Громадянам дозволено проектувати огородження як окремих ділянок, так і усієї прибудинкової території садибної забудови (пункт 6.7 ДБН Б.2.2-5:2011 "Благоустрій територій").

    При цьому, висота огороджень має бути не більше ніж 2,0 м на межі сусідніх земельних ділянок та не більше ніж 2,5 м на межі з вулицею для забезпечення нормативної інсоляції та провітрювання суміжних територій.

    Власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо) (Земельний кодекс України).

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України