Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 апреля 2024, вопрос №105240 240₴

Мобілізація з тривожно-депресивним розладом та гіпертонією

37 років. Висновок ВЛК березень 2022 - обмежено придатний по статтям, гіпертонія 2 ступіні і тривожно-фобійний розлад, в 2019 році лежав в ПНД. Діагноз не знаю , розказав психіатру +- свої симптоми і ліки які приймав. Після ВЛК дали висновок ВЛК та картку медичного огляду що я у них пройшов і відпустили . В тих листочках вказано обмежено придатний у військовий час.
Чи можу я розраховувати на статус тимчасово непридатного з необхідністю лікування і наданням відстрочки? На сьогодні проходжу лікування по діагнозу тривожно-депресивний розлад по гіпертонічному типу у місцевому ПНД у психіатра. Лікуюсь дома, лікар просто виписує антидепресанти і седативні , покласти в лікарню не може бо ВЛК моє більше року. Щоб лягти в лікарню потрібне свіже ВЛК.
Питання , якщо йти на свіже ВЛК що чекати? Чи можуть написати , що я придатний? По гіпертонії можу принести виписки з Оксфорд Медікал, по психіатрії звертався в ПНД де лежав, щод дали виписку з історії хвороби, кажуть що тільки через запит поліції можуть надати цю виписку. У ПНД де я нині проходжу лікування я також карточку свою не бачу, там її з реєстрації зразу передають в кабінет лікаря. Просив сімейного щоб в хелсі подивився , але не має права доступа , видно дати коли звертався до психіатра, але то все закрито як чуттєві дані. Не розумію як себе поводити , якщо знову попаду на ВЛК, виписок по суті немає , просто говорити психіатру що лежав і лікуюсь в ПНД, нехай роблять запит?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Вікторе!

    За статтею 17 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402, яка включає: невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади F40-F48 (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматоформні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес, депресивний епізод, психогенна глухота), тимчасову непридатність можливо отримати при наступних проявах хвороби:

    г) при легких і короткотривалих проявах з виходом в одужання - "тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо".

    ВЛК навряд чи буде робити запит до ПНД з приводу Ваших виписок щодо лікування, а останній не надасть відповідну інформацію ВЛК, оскільки вона є лікарською таємницею. Проте ВЛК може направити Вас на обстеження до ПНД для встановлення діагнозу. Вже після вищезгаданного обстеження й буде прийматись рішення щодо необхідності надання Вам тимчасової непридатності.

    Отже, Ви повинні взяти із собою до ТЦК всі наявні в Вас виписки, рекомендації лікарів щодо призначеного лікування тощо. Гарантувати Вам 100%, що ТЦК надасть тимчасову непридатність ніхто не зможе, оскільки відповідні рішення знаходяться виключно у компетенції згаданної комісії і залежать від стану Вашого здоров'я, тяжкості перебігу хвороби та порушення функцій організму.

    Щодо визнання Вас придатним до проходження військової служби, то станом на зараз гіпертонічна хвороба ІІ стадії надає Вам обмежену придатність.

    Стаття 39 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402:

    в) гіпертонічна хвороба II стадії - "обмежено придатні до військової служби"

    Проте, Ви повинні взяти до уваги, що навіть за умови визнання Вас зараз, так само як і у 2022 році, обмежено придатним Вам все одно рано чи піздно прийдеться пройти ще одну ВЛК, оскільки вже є підписаний Президентом України Закон, який скасовує статус "обмежено-придатний". Тобто, після внесення відповідних змін у законодавство, ВЛК буде приймати всьго два рішення: придатний або непридатний до військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас, Вікторе!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Вказані Вами діагноз зазначений у статтях 17 та 39 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненннях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Гіпертонічна хвороба ІІ ступеня передбачає обмежену придатність.

    Якщо у Вас помірно виражений тривожно-фобійний розлад з короткотривалими проявами - Вас визнають придатним до військової служби.

    Щоб потрапити на стаціонарне лікування до ПНД - Вам потрібно звернутися до дільничого лікаря в ПНД та повідомити про погане самопочуття. ВЛК для стаціонару не має значення. Якщо Вас відмовляють класти в стаціонар при особистій явці - телефонуйте в швидку допомогу та повідомте про погіршення стану здоров'я. Додатково можете повідомити, що вже лежали в ПНД та трапився рецидив.

    Щоб отримати персональні дані, зокрема, копії медичної документації або відомості про історію хвороби, Ви або Ваш представник можете подати запит до закладу охорони здоров’я. У запиті слід вказати прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання і реквізити документа, який посвідчує особу, та зазначити перелік персональних даних, які цікавлять. Запит має бути задоволений протягом 30 календарних днів із дня його надходження.

    Згідно статті 26 ЗУ "Про психіатричну допомогу"

    Лікар-психіатр зобов’язаний пояснити особі, якій надається психіатрична допомога, з урахуванням її психічного стану, у доступній формі інформацію про стан її психічного здоров’я, прогноз можливого розвитку захворювання, про застосування методів діагностики та лікування, альтернативні методи лікування, можливий ризик та побічні ефекти, умови, порядок і тривалість надання психіатричної допомоги, її права та передбачені цим Законом можливі обмеження цих прав при наданні психіатричної допомоги.

    Особа при наданні їй психіатричної допомоги або її законний представник має право на ознайомлення з історією хвороби та іншими документами, а також на отримання в письмовому вигляді будь-яких рішень щодо надання їй психіатричної допомоги відповідно до закону.

    Якщо говорити мовою закону, то право людини ознайомлюватись з відомостями про себе закріплено на рівні Конституції України (ч. 3 ст. 32). Доступ до достовірної і повної інформації про стан свого здоров’я передбачений і Цивільним кодексом України (ст. 285).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас, Вікторе!

    Чи можу я розраховувати на статус тимчасово непридатного з необхідністю лікування і наданням відстрочки? На сьогодні проходжу лікування по діагнозу тривожно-депресивний розлад по гіпертонічному типу у місцевому ПНД у психіатра. Лікуюсь дома, лікар просто виписує антидепресанти і седативні , покласти в лікарню не може бо ВЛК моє більше року. Щоб лягти в лікарню потрібне свіже ВЛК.

    Складно сказати. Теоретично це можливо, адже стаття 17 Розкладу хвороб передбачає можливість визнання особи тимчасово непридатною. Це можливо при легких і короткотривалих проявах з виходом в одужання. Але ніхто в ТЦК Вам права на виїзд за кордон не надасть. Це можливо в усталеній протягом певного часу практиці перетинання кордону при наявності довідки ВЛК. Проблема наразі полягає в тому, як отримати цю довідку, адже ТЦК не охотно це роблять.

    З приводу можливості отримання Вами тимчасової непридатності, точно ніхто не скаже, адже це виключне повноваження ВЛК.

    Рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Питання , якщо йти на свіже ВЛК що чекати? Чи можуть написати , що я придатний?

    Наразі - не можуть. Ми не будемо розбирати діагнози по психіатрії, оскільки вони доволі складні, але по ГХ (гіпертонічній хворобі) II стадії Вас мають визнати обмежено придатним.

    Стаття 39

    Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

    в) гіпертонічна хвороба II стадії

    Обмежено придатні до військової служби

    Втім, тут потрібно розуміти Ваші пріоритети. Якщо Ви зараз хочете виїхати - це одна справа. Для цього у Ваших документах по психіатрії, як мінімум, має бути зазначено про тривожно-фобійний розлад, стадія загострення + активне вживання препаратів. Тоді вірогідність отримання висновку про тимчасову непридатність є.

    Якщо просто хочете пройти ВЛК і це ні з чим не пов'язано, я не радив би цього робити прямо зараз. Справа в тому, що наразі готується новий Розклад хвороб, по якому невідомо, яка буде доля і з гіпертонічною хворобою, й з іншими вадами здоров'я.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Згідно п. 1.1 глави 2 розділу І Положення № 402 медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

    Пунктом 1.3 глави 1 розділу І Положення № 402 передбачено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є, зокрема, визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повторно оглядаються ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після додаткового обстеження. Направляє на обстеження лікар - член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою II додатку 1 до цього Положення, а тих, які мають офіцерські звання,- за графою III додатку 1 до цього Положення.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 2 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України