Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 10 апреля 2024, вопрос №105246 500₴

Як відкрити ФОП фудтрак (пересувна їжа в фургоні) в Києві. Необхідна документальна база та дозволи.

Доброго дня. Мені потрібна допомога у питанні відкриття ФОП - який буде спеціалізуватись на приготуванні їжі у форматі «фудтрак». Яку документальну базу та дозволи потрібно мати від держ.установ для відкриття, та законного розміщення фургона на різних локаціях Києва. Як і де отримати дозволи?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Вікторія!

    По-перше, Вам потрібно оформити ФОП на спрощенній системи оподаткування.

    Вам підійде КВЕД 56.10. Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування

    Цей клас включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи їх подають у спеціалізованих місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування, чи їх споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. До цього класу також відносять приготування та подачу їжі для негайного споживання з автомобілів або пересувних вагончиків.

    Цей клас включає діяльність:

    • ресторанів
    • кафе
    • ресторанів швидкого обслуговування
    • місць з наданням їжі для споживання за межами закладу
    • вагончиків з продажу морозива
    • пересувних вагончиків з продажу їжі
    • діяльність із приготування їжі в торговельних наметах
    Цей клас також включає:діяльність ресторанів і барів, пов'язану з доставкою їжі за умови залучення окремих одиниц.

    Далі необхідно врегулювати земельні відносини. Земельна ділянка у суб’єкта господарювання може знаходитися у власності, у постійному користуванні або в оренді. На сьогодні для підтвердження права власності на земельну ділянку або права користування нею потрібно мати:
    • або державний акт на право власності на земельну ділянку (такі акти видавалися до 1 січня 2013 року і залишаються чинними);
    • або свідоцтво про право власності (цей документ почали видавати з 1 січня 2013 року);
    • або виписку про реєстрацію права на земельну ділянку;
    • або договір оренди земельної ділянки.

    Відповідно до статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності — одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

    Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

    Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затверджено наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року № 244. Підставою для розміщення тимчасових споруд є паспорт прив’язки.

    Отже, Ви можете:

    • Взяти участь в аукціоні на надання ділянки муніципальної землі. Але, як показує практика, лоти у вигляді ділянок дістаються в основному великим торговельним мережам для сезонної або постійної діяльності.
    • Оренда приватної території. Цей варіант реальний і вигідний. Ви орендуєте ділянку при ТЦ, розважальному комплексі, бізнес-центрі і отримуєте відвідувану точку, а також доступ до інженерних комунікацій, санвузлів тощо.
    • Участь у заходах. З організаторами фестивалів, ярмарків, фуд-фестів, концертів, пікніків укладається договір оренди. Сума оренди залежить від масштабу і статусу заходу.

    З основних документів, які потрібні для відкриття фастфуду, можна виділити такі:

    1. Декларація відповідності матеріально-технічної бази суб'єктів господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, яка реєструється Державною службою України з надзвичайних ситуацій.

    Відповідна декларація подається або надсилається рекомендованим листом за місцем розташування об’єкта (об’єктів) нерухомості до адміністратора центру надання адміністративних послуг або ДСНС (дозвільного органу), або через Єдиний державний портал адміністративних послуг, зокрема через інтегровану з ним інформаційну систему ДСНС.

    Порядок подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2013 року № 440.

    2. Державна реєстрація потужностей оператора ринку, яка здійснюється територіальними органами Держпродспоживслужби.

    Згідно зі статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Мінагрополітики та продовольства України № 39 від 10 лютого 2016 року «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» реєстрації підлягає кожна окрема потужність, що є в управлінні оператора ринку, та які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

    Не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності, оператор ринку зобов’язаний подати (надіслати) до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, та зобов’язаний протягом 10 робочих днів повідомляти територіальний орган компетентного органу про зміни у своїй діяльності, що зумовлюють необхідність внесення змін до відомостей державного реєстру потужностей операторів ринку, а також про припинення використання потужності.

    Подати заяву до відповідного територіального управління Держпродспоживслужби для державної реєстрації потужності оператора ринку можливо шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом), звернувшись особисто або через законного представника до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на порталі Дія (сторінка також містить докладну інформацією щодо відповідної послуги).

    3. Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, який надає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

    Згідно з Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» об’єкт державної санітарно-епідеміологічної експертизи: будь-яка діяльність, технологія, продукція та сировина, реалізація (функціонування, використання) яких може шкідливо вплинути на здоров’я людини, а також діючі об'єкти у випадках, коли їх шкідливий вплив встановлено в процесі функціонування (використання), а також у разі закінчення встановленого терміну дії висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

    Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 9 жовтня 2000 року № 247 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 14 березня 2006 року № 120).

    У період воєнного стану, з метою спрощення ведення бізнесу, право на початок діяльності можна отримати без одержання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від Держпродспоживслужби, а лише на підставі подання декларації про намір провадження такого виду господарської діяльності (постанова КМУ від 18 березня 2022 року № 314).

    Разом з цим після припинення чи скасування воєнного стану невідкладно, але не пізніше трьох місяців, якщо бізнес розпочато на підставі декларації, необхідно звернутися до Держпродспоживслужби за отриманням вищевказаного висновку як документу дозвільного характеру.

    Відповідно до частини першої статті 4¹ Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» у разі надання на підставі договору оренди чи інших договорів у тимчасове користування приміщень та обладнання за умови збереження виду діяльності і стану цих приміщень та обладнання від орендаря або іншого користувача не вимагається отримання документа дозвільного характеру на їх використання (експлуатацію), крім потенційно небезпечних об'єктів та в разі експлуатації машин, механізмів, устаткування (далі — устаткування) підвищеної небезпеки, якщо інше не встановлено законом. Відповідальність за використання (експлуатацію) приміщень та обладнання покладається на особу, визначену відповідним договором.

    https://business.diia.gov.ua/cases/biznes-pocatkiv...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    1. Вибір КВЕД:

    • 56.10: Діяльність ресторанів, кафе та ресторанів швидкого харчування.
    • 56.21: Діяльність з обслуговування мобільними засобами харчування.

    2. Реєстрація ФОП:

    • Онлайн:
      • Портал Дія
      • Єдиний державний веб-портал електронних послуг

    3. Необхідні документи:

    • Паспорт
    • Ідентифікаційний код
    • Довідка про місце проживання
    • Заява про державну реєстрацію ФОП

    4. Оподаткування:

    Ліміт доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування, який є граничною межею заробітку ФОП, при перевищенні якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування, прив’язаний до мінімальної заробітної плати, тож у 2024 році ліміти будуть такими:

    для 1 групи – 1 185 700 грн (167 розмірів мінімальної зарплати);

    для 2 групи – 5 921 400 грн (834 розмірів мінімальної зарплати);

    для 3 групи – 8 285 700 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

    Суми єдиного податку для 1 та 2 групи ФОП прив’язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно у 2023 році сума єдиного податку щомісяця складатиме:

    для 1 групи ФОП –302,8 грн (10 % від прожиткового мінімуму);

    для 2 групи ФОП – 1420 грн, (20 % від мінімальної зарплати);

    для 3 групи ФОП ставки не зміняться порівняно з 2022 роком:

    - 3 % від доходів для платників ПДВ;

    - 5 % від суми доходів для неплатників ПДВ.

    Єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування (далі – ЄСВ)

    Розміри ЄСВ у 2024 році будуть такими:

    мінімальний ЄСВ – 1562 грн за місяць (22 % від мінімальної зарплати);

    максимальний ЄСВ – 23430 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат).

    5. Дозвільні документи:

    • Декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам санітарного законодавства
    • Дозвіл на розміщення об'єкта торгівлі
    • Договір на вивезення твердих побутових відходів
    • Медичні книжки для працівників

    6. Оснащення фудтрака:

    • Кухонне обладнання:
      • Плита
      • Холодильник
      • Мийка
      • Столи
      • Шафи
    • Торгове обладнання:
      • Вітрина
      • Касовий апарат
      • Термінал для оплати карткою

    7. Маркетинг:

    • Розробка логотипу та бренду
    • Створення меню
    • Реклама в соціальних мережах
    • Участь у фестивалях та ярмарках

    8. Персонал:

    • Кухарі
    • Продавці

    9. Фінансовий план:

    • Витрати на обладнання
    • Витрати на продукти харчування
    • Оренда місця
    • Заробітна плата персоналу
    • Маркетингові витрати

    10. Поради:

    • Проаналізуйте ринок та конкурентів
    • Створіть унікальне торговельне proposition
    • Забезпечте високу якість їжі та обслуговування
    • Будьте активні в соціальних мережах

    11. Ресурси:

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Щоб відкрити фудтрак в Україні та працювати повністю офіційно, треба оформити пакет документів.

    Перше — зареєструйте фізособу-підприємця (ФОП).

    Ви можете обрати ФОП 2 групи (фіксований єдиний податок – 1600 грн/міс, незалежно від обсягу прибутку) або ФОП 3 групи (єдиний податок становить 5% від доходу).

    Для роботи з фудтраком згодиться код 56.10 — «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування».

    Оформити ФОП можна безкоштовно через портал держпослуг «Дія» https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop. Потрібні документи:

    • електронний підпис;
    • онлайнова форма для отримання послуги;
    • заява на відкриття ФОП із зазначенням системи оподаткування.

    Вам обов'язково потрібно відкрити підприємницький рахунок в банку та отримувати оплату саме на нього. Якщо будете використовувати особисту карту фізособи, а не підприємницький рахунок - можуть бути великі штрафи та проблеми з податківцями.

    Ви повинні подбати про придбання та використання реєстратора розрахункових операцій (касового апарату) якщо плануєте:

    • отримувати готівку від клієнта
    • отримувати оплати картою через POS термінал
    • оплата на ключ карту (крім Приватбанку)

    Касовий апарат можете не застосовувати, якщо:

    • приймаєте оплату виключно у формі банківського переказу за реквізитами IBAN
    • у разі реалізації товарів, робіт (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN
    • через Інтернет-банкінг, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN

    Подбайте про оформлення оренди на земельну ділянку, де плануєте поставити кухню на колесах. На цьому етапі можна укласти договір з місцевою владою або оформити угоду з приватним власником землі (якщо це приватний ЗВО, наприклад). Якщо ви хочете змінювати місця роботи впродовж дня, то в такому разі доведеться орендувати кілька ділянок і торгувати там.

    Важливо подбати про наявність санітарних книжок для персоналу, сертифікатів якості для продуктів та обладнання.

    Якщо Ви будете брати на роботу персонал - потрібно укласти з кожним працівником трудовий договір та подати повідомлення про працівника до податкової.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Загалом складна справа, як і будь-який бізнес, а тому потрібно провести серйозну роботу з документами.

    Перше - зареєструйте фізособу-підприємця (ФОП). Для роботи з фудтраком згодиться код 56.10 — «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування». Оформити ФОП можна безплатно через портал держпослуг «Дія». Потрібні документи:

    • електронний підпис;
    • онлайнова форма для отримання послуги;
    • заява на відкриття ФОП із зазначенням системи оподаткування - загальна або спрощена.

    Після цього відкрийте розрахунковий рахунок у банку. А потім подбайте про оформлення оренди на земельну ділянку, де плануєте поставити кухню на колесах. На цьому етапі можна укласти договір з місцевою владою, взяти участь у земельних аукціонах Держгеокадастру або оформити угоду з приватним власником землі (якщо це приватний ЗВО, наприклад). Якщо ви хочете змінювати місця роботи впродовж дня, то в такому разі доведеться орендувати кілька ділянок і торгувати там.

    Важливо подбати про наявність санітарних книжок для персоналу, сертифікатів якості для продуктів та обладнання, договорів на вивезення сміття.

    І наприкінці - оформити куточок захисту прав споживача: свідоцтво про держреєстрацію та свідоцтво про взяття на податковий облік, книгу скарг і пропозицій.

    Водночас органи контролю висуватимуть серйозні вимоги щодо всіх документів і дозволів на роботу.

    Детальна інформація по Вашому питанню: https://joinposter.com/ua/post/jak-vidkrity-foodtr...

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня,

    Крок 1. Зареєструвати бізнес

    1. Потрібно вибрати форму власності та зареєструватися.

    Можливі варіанти:

    • ФОП (фізична особа-підприємець)
    • ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю)

    ФОП варто реєструвати, якщо власником точки фастфуду буде одна людина, якщо їх кілька — потрібно реєструвати ТОВ. Кожен підприємець сам вирішує, яка форма бізнесу для нього зручніша.

    Щоб зареєструвати ФОП або ТОВ онлайн, достатньо 10 хвилин. Для цього можна скористатись Єдиним порталом державних послуг Дія.

    2. Реєстрація як платника податку.

    Відповідну процедуру можливо здійснити онлайн через Електронний кабінет Державної податкової служби України.

    Крок 2. Вибрати відповідний формат закладу

    Наступним кроком необхідно обрати формат закладу:

    • вуличний (фудтраки на колесах: фургон, мобільний кіоск або мінівізок на колесах тощо);
    • у форматі тимчасової споруди (кафе чи кіоск).

    Залежно від обраного варіанту готується пакет документів для відкриття закладу і закуповується спеціальне обладнання.

    Також необхідно врегулювати земельні відносини. Земельна ділянка у суб’єкта господарювання може знаходитися у власності, у постійному користуванні або в оренді. На сьогодні для підтвердження права власності на земельну ділянку або права користування нею потрібно мати:

    • або державний акт на право власності на земельну ділянку (такі акти видавалися до 1 січня 2013 року і залишаються чинними);
    • або свідоцтво про право власності (цей документ почали видавати з 1 січня 2013 року);
    • або виписку про реєстрацію права на земельну ділянку;
    • або договір оренди земельної ділянки.

    Відповідно до статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності — одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

    Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

    Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затверджено наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року № 244. Підставою для розміщення тимчасових споруд є паспорт прив’язки.

    Крок 3. Отримати необхідні документи

    З основних документів, які потрібні для відкриття фастфуду, можна виділити такі:

    1. Декларація відповідності матеріально-технічної бази суб'єктів господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, яка реєструється Державною службою України з надзвичайних ситуацій.

    Відповідна декларація подається або надсилається рекомендованим листом за місцем розташування об’єкта (об’єктів) нерухомості до адміністратора центру надання адміністративних послуг або ДСНС (дозвільного органу), або через Єдиний державний портал адміністративних послуг, зокрема через інтегровану з ним інформаційну систему ДСНС.

    Порядок подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2013 року № 440.

    Проконсультуватися з питань подачі/реєстрації декларації можливо, звернувшись за телефонами:

    • (044) 253-69-05
    • (044) 585-68-10
    Ознайомитись детальніше щодо реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єктів господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки можна на Гіді з державних послуг.

    2.Державна реєстрація потужностей оператора ринку, яка здійснюється територіальними органами Держпродспоживслужби.

    Згідно зі статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Мінагрополітики та продовольства України № 39 від 10 лютого 2016 року «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» реєстрації підлягає кожна окрема потужність, що є в управлінні оператора ринку, та які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

    Звертаємо увагу! Не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності, оператор ринку зобов’язаний подати (надіслати) до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, та зобов’язаний протягом 10 робочих днів повідомляти територіальний орган компетентного органу про зміни у своїй діяльності, що зумовлюють необхідність внесення змін до відомостей державного реєстру потужностей операторів ринку, а також про припинення використання потужності.

    Подати заяву до відповідного територіального управління Держпродспоживслужби для державної реєстрації потужності оператора ринку можливо шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом), звернувшись особисто або через законного представника до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на порталі Дія (сторінка також містить докладну інформацією щодо відповідної послуги).

    2. Державна реєстрація потужностей оператора ринку, яка здійснюється територіальними органами Держпродспоживслужби.

    Згідно зі статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Мінагрополітики та продовольства України № 39 від 10 лютого 2016 року «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» реєстрації підлягає кожна окрема потужність, що є в управлінні оператора ринку, та які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

    Звертаємо увагу! Не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності, оператор ринку зобов’язаний подати (надіслати) до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, та зобов’язаний протягом 10 робочих днів повідомляти територіальний орган компетентного органу про зміни у своїй діяльності, що зумовлюють необхідність внесення змін до відомостей державного реєстру потужностей операторів ринку, а також про припинення використання потужності.

    Подати заяву до відповідного територіального управління Держпродспоживслужби для державної реєстрації потужності оператора ринку можливо шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом), звернувшись особисто або через законного представника до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на порталі Дія (сторінка також містить докладну інформацією щодо відповідної послуги).

    3. Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, який надає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

    Згідно з Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» об’єкт державної санітарно-епідеміологічної експертизи: будь-яка діяльність, технологія, продукція та сировина, реалізація (функціонування, використання) яких може шкідливо вплинути на здоров’я людини, а також діючі об'єкти у випадках, коли їх шкідливий вплив встановлено в процесі функціонування (використання), а також у разі закінчення встановленого терміну дії висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

    Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 9 жовтня 2000 року № 247 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 14 березня 2006 року № 120).

    Ознайомитись детальніше щодо видачі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи можна на Гіді з державних послуг.Проконсультуватися з питань щодо видачі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи можливо, звернувшись до Департаменту державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення Держпродспоживслужби за телефоном: (044) 279-75-58.

    У період воєнного стану, з метою спрощення ведення бізнесу, право на початок діяльності можна отримати без одержання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від Держпродспоживслужби, а лише на підставі подання декларації про намір провадження такого виду господарської діяльності (постанова КМУ від 18 березня 2022 року № 314).

    Разом з цим, звертаємо увагу, що після припинення чи скасування воєнного стану невідкладно, але не пізніше трьох місяців, якщо бізнес розпочато на підставі декларації, необхідно звернутися до Держпродспоживслужби за отриманням вищевказаного висновку як документу дозвільного характеру.

    Варто пам’ятати! Після припинення чи скасування воєнного стану, не пізніше трьох місяців, необхідно отримати зазначений висновок як документ дозвільного характеру.

    Довідково звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 4¹ Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» у разі надання на підставі договору оренди чи інших договорів у тимчасове користування приміщень та обладнання за умови збереження виду діяльності і стану цих приміщень та обладнання від орендаря або іншого користувача не вимагається отримання документа дозвільного характеру на їх використання (експлуатацію), крім потенційно небезпечних об'єктів та в разі експлуатації машин, механізмів, устаткування (далі — устаткування) підвищеної небезпеки, якщо інше не встановлено законом. Відповідальність за використання (експлуатацію) приміщень та обладнання покладається на особу, визначену відповідним договором.

    Якщо ви плануєте продаж кавових напоїв, у склад яких входить алкоголь, то тут вам знадобиться ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Ліцензію надає Державна податкова служба України за місцем здійснення торговельної діяльності. Отримати ліцензію можна онлайн, скориставшись сайтом Державної податкової служби України.
    Крок 4. Легалізувати трудові відносини

    Якщо плануєте створити команду, зробіть чотири основні кроки:

    1. Укладіть трудовий договір.
    2. Оформіть наказ про прийняття на роботу.
    3. Організуйте проведення профілактичних медичних оглядів працівників з оформленням відповідних документів.
    4. Повідомте Державну податкову службу про прийнятих на роботу працівників.

    Експерти Державної регуляторної служби України можуть допомогти бізнесу:

    Дії підприємця у разі перевірки контролюючими органами

    Постановою Уряду від 13 березня 2022 року № 303 припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період дії воєнного стану.

    Але за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави дозволено здійснення позапланових перевірок.

    Якщо у вас виникли сумніви щодо законності перевірки вашого бізнесу контролюючими органами в умовах воєнного стану, телефонуйте до ДРС:

    • (044) 239 76 28
    • (044) 239 76 30

    https://business.diia.gov.ua/cases/biznes-pocatkiv...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України