Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 апреля 2024, вопрос №105291 240₴

Отсрочка при оперативном резерве первой очереди

Срочников автоматически зачисляют в оперативный резерв первой очереди.
Так-же согласно закону "про військовий обов'язок та військову службу" глава 12 статья 7(1) срочникам дают отсрочку на 12 месяцев.
Могу ли я претендовать на отсрочку, при том, что меня зачислили в оперативный резерв? Предоставив форму 20, поступив в университет я смогу спокойно учиться? Или оспорить мобилизационное распоряжение, которое в тцк всем срочникам выдают на год вперёд?
Так же возможно ли отказаться от вручения моб. распоряжения на год вперёд сославшись на отсрочку и право получить образование с отсрочкой?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня!

    Строковиків автоматично не заразовують у резерв, оскільки зарахування в оперативний резерв відбувається відповідно до Наказу командира частини, що й сталося у Вашому випадку.

    Згідно із Указом Президента України "Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України":

    Особливості проходження служби у військовому резерві під час особливого періоду

    120-1. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам її проходження, в обов’язковому порядку зараховуються до військового оперативного резерву.

    Контракт про проходження громадянином України служби у військовому резерві не може бути припиненим (розірваним) в особливий період, а громадянин, який його уклав та зарахований до військового оперативного резерву, продовжує службу у військовому резерві на умовах, визначених законодавством, до завершення особливого періоду. Після завершення особливого періоду громадяни, які проходили службу у військовому оперативному резерві, мають право в добровільному порядку укласти контракт на проходження служби у військовому резерві на умовах, визначених законом.

    120-2. Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється у випадках та порядку, визначених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    120-4. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, зараховуються до військового оперативного резерву наказами командирів (начальників) військових частин (установ). У наказі вказуються посада, на яку призначений резервіст, та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, у якому він буде перебувати на військовому обліку. Зазначений наказ доводиться до резервіста під особистий підпис у день звільнення.

    120-5. Резервіст військового оперативного резерву зобов’язаний:

    ознайомитися з наказом командира (начальника) військової частини (установи) про зарахування до військового оперативного резерву під особистий підпис;

    прибути у п’ятиденний строк після звільнення в запас до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік;

    під час вибуття з військової частини (установи) та під час взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки уточнити порядок своїх дій на випадок призову на військову службу;

    зберігати після звільнення і до кінця особливого періоду військову форму одягу, якою він був забезпечений Міністерством оборони України, та в разі призову на військову службу мати її із собою під час прибуття до військової частини (установи);

    у разі зміни місця проживання, порядку оповіщення, сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти, місця роботи, посади або номера телефону повідомити про це відповідному командиру (начальнику) військової частини (установи) та керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки в семиденний строк;

    з’явитися у разі оповіщення командиром (начальником) військової частини (установи) або керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки про його призов на військову службу до військової частини або на збірний пункт територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманій повістці (повідомленні).

    Відповідно до статті 39-1. Призов на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

    3. Призов громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та їх оповіщення здійснюються командирами військових частин - стосовно громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом та/або зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву, та керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки - стосовно громадян України, які після їх звільнення з військової служби зараховані до військового оперативного резерву.

    4. Резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

    5. Поважними причинами неприбуття до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях), визнаються підтверджені відповідними документами:

    1) перешкода стихійного характеру, хвороба або інші обставини, що позбавили можливості особисто прибути в зазначені частину, пункт і строк;

    2) смерть близького родича (чоловіка, дружини, сина, дочки, батька, матері, діда, баби або рідного (повнорідного, неповнорідного) брата чи сестри) або близького родича подружжя.

    6. Громадяни України, які призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, проходять у встановленому порядку обов’язковий медичний огляд.

    7. Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають громадяни України, які на момент призову:

    1) визнані за результатами медичного огляду непридатними до військової служби за станом здоров’я;

    2) досягли граничного віку перебування в резерві, або якщо час, що залишився до досягнення такими громадянами граничного віку перебування в резерві, є меншим за строк, на який здійснюється призов;

    3) вислужили встановлені строки військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, і з дня їх звільнення з такої служби пройшло менше одного року;

    4) мають загальний строк військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у календарному обчисленні не менше одного року. Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за їхньою згодою.

    8. Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Отже, Ви не маєте право відмовитись від отримання мобілізаційного розпорядження та немає жодного сенсу його оскаржити, оскільки останнє є законним. Відмова від повістки приведе лише до одного - притягнення Вас до відповідальності, а оскарження - до втрати часу.

    Станом на зараз, як демобілізований строковик Ви не підлягаєте мобілізації упродовж 12 місяців, оскільки це зазначено у законі щодо демобілізації строковиків.

    Перед тим, як Вам необхідно буде з'явитись до ТЦК по мобілізаційному розпорядженню, Ви повинні будете підготувати заяву про оформлення відстрочки та додати до неї підтверджувальні документи, а саме: довідку форми 20, витяг з наказу про зарахування до ВНЗ, копію контракту (за наявності) та копію студентського квитка (за наявності).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Не потрібно нічого вигадувати. Якщо видають мобілізаційні розпорядження через 1 рік, нехай видають, загалом це законно і сенсу оскаржувати немає. Не буде через 1 рік мобілізації - не потрібно буде з'являтися, бо в тому не буде жодної потреби. Буде мобілізація, але буде відстрочка - треба буде повідомити ТЦК та СП про наявність такої та отримати відстрочку від мобілізації.

    Детальний опис ситуацію з строковиками робив у пості: https://uristy.ua/ua/blogs/zvilnenna-strokovikiv

    Не раджу відмовлятися, це тільки затягне справу і відіб'ється негативно на відносинах з ТЦК та СП.

    З приводу відстрочки по навчанню, це доволі цікавий момент.

    Перешкодою для вступу наявність мобілізаційного розпорядження не буде, звісно. Але є певні нюанси з отримання потім відстрочки від мобілізації, з огляду на технічні помилки в законодавстві. Справа в тому, що хлопець буде зарахований в оперативний резерв, тобто стане резервістом.

    Відповідно до чинного законодавства, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (стаття 39-1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

    Але якщо перейти на текст статті 39-1 на сайті ВРУ, то гіперпосилання, що створено на частину другу, перекидає на частину третю, де і зазначено про відстрочку на підставі навчання. Проблема вся в тому, що коли вносилися зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", було доповнено частину другу статті 23 такого змісту "...Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання...", а в статті 39-1 зміни не внесли, на жаль... Тому це поки що велика проблема для оформлення відстрочки саме по навчанню.

    Але все має вирішитися. Я на позиції того, що хлопець матиме право на відстрочку від мобілізації.

    ВИСНОВОК: ситуація з строковиками наразі складна та не врегульована на 100 % з огляду на недосконалість законодавства. Але не будемо забігати наперед, адже з часом ці прогалини МАЮТЬ БУТИ ліквідовані. Принаймні віримо в це.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України