Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 апреля 2024, вопрос №105296 800₴

Чи маю право на відстрочку згідно нового пункту?

Доброго дня. В мене батько є інвалідом 2 групи довічно, мама - пенсіонер (55 років, пільгова), брат (18 років, навчається на денній формі у ВУЗі) та інший брат (рятувальник, заброньований). Я єдиний з братів прописаний з батьками. Чи маю я право на відстрочку згідного нового пункту:
"!!які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з
батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови
відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону
зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із
інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім
домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення
волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за
особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа
військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;!!"

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Сергію!

    Згідно діючого законодавства Ви маєте не дуже високі шанси на отримання відстрочки. Справа в тім, що за абзацем 11 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в цьому пункті зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, для отримання відстрочки на цій підставі Вам треба довести, що обидва Ваші брати є непрацездатними або не можуть утримувати батьків з інших причин. Не думаю, що ця задача буде на практиці здійсненою.

    Що стосується нового законодавства, зокрема, згадуваної Вами підстави для відстрочки, то в ньому все буде набагато складніше. В законопроекті зазначено:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Тож, виходячи зі змісту та логіки гіпотетично можливої майбутньої норми, для Вашої відстрочки на цій підставі обидва брати не повинні бути, як мінімум невійськовозобов'язаними.

    Втім, варто дочекатись прийняття повних змін до мобілізаційного законодавства, аби дійти до практичного висновку, наскільки Ваша відстрочка в такій ситуації можлива.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас, пане Сергію!

    Згідно пункту, що Ви навели - Ви матимете право на відстрочку. Проте, потрібно знати який саме вид пенсії отримує Ваша мама?

    Згідно статті ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

    непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;

    Якщо мама отримує пенсію за вислугою років - вона не вважається непрацездатною.

    Тому, якщо у Вас немає працездатних сестер та мама являється непрацездатною - Ваш батько може своєю заявою обрати одного із свої військовозобов'язаних синів бути доглядачем.

    Тому для отримання відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт батька

    4. Документ про інвалідність батька

    5. Свідоцтво про шлюб батька або Витяг про шлюб (https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-shlyub)

    6. Паспорт мами

    7. Пенсійне посвідчення мами

    8. Нотаріальна заява Вашого батька про те, що він обрав Вас як доглядача/утримувача

    9. Акт обстеження житлових умов

    10 Свідоцтва про народження братів

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Майте на увазі, що:

    1. Даний законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), ще не підписаний президентом.

    2. Немає осточного тексту законпроєкту підписаного головою Верховної ради.

    3. Закон набуває чинності через 1 місяць після його опублікування

    Тому передчасно звертатись до ТЦК не потрібно, адже на даний час Ви не маєте право на відстрочку.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Чи маю право на відстрочку згідно нового пункту? Доброго дня. В мене батько є інвалідом 2 групи довічно, мама - пенсіонер (55 років, пільгова), брат (18 років, навчається на денній формі у ВУЗі) та інший брат (рятувальник, заброньований). Я єдиний з братів прописаний з батьками.

    Треба розбиратися детальніше. Зокрема який вид пенсії отримує Ваша мати? Це пенсія на пільгових умовах, Ви точно впевнені? Якщо так, то теоретично у Вас 3 військовозобов'язані особи в сім'ї, але серед яких Ваш батько може обрати саме Вас як особу, яка буде здійснювати утримання та догляд. За таких умов, згідно з новими змінами, які на даний момент не набрали чинності, підкреслюю, у Вас буде право на відстрочку.

    "...які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю...".

    Втім, зарано говорити про документи, які варто буде подати для оформлення відстрочки, та і загалом про саму підставу як гарантію отримання Вами відстрочки - зарано. Раджу чекати, ЯК МІНІМУМ, моменту, коли пройде 1-2 місяці від набрання мобілізаційним законопроєктом чинності, а поки що уважно спостерігати.

    З повагою!

    • Сергій Клиент 20 дней назад

      Мама відноситься до осіб, що потерпіли від Чорнобильської катастрофи (особи, які постійно проживали ... у зоні гарантованого добровільного відселення), відповідно пенсійний вік зменшений до 55 років. Брату лише 18 років, він вважається військовозобовʼязаним? Я думав оскільки він навчається то не зобовʼязаний утримувати батьків а скоріше навпаки. Чи можна це довести ТЦК?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        25%

        Сергію!

        Так, Ви праві. Брат, якщо він не закінчував строкову військову службу та не проходив військову кафедру, за наявності в нього приписного свідоцтва наразі має статус призовника, а не військовозобов'язаного.

        Якщо повнолітня дитина продовжує навчання і у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати її до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Тому звісно, що брат не може вважатися у даній ситуації особою.

        АЛЕ!!! Тут є певна проблема з матір'ю, адже незважаюи на наявність у неї статусу непрацездатної, законопроєкт 10449 передбачає конкретно - "за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту)". Мова не йде про працездатність та непрацездатність, тому у цьому також може бути певна проблема. Звісно, особа, яка є непрацездатною, не може за кимось доглядати та утримувати когось, але факт залишається фактом - наші депутати знову щось "накрутили". Ваша мати не зобов'язана утримувати чоловіка, будучи сама непрацездатною, але будемо бачити практику.

        Все решта, що я написав, залишається незмінним.

        З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України