Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 апреля 2024, вопрос №105307 250₴

Чи потрібно людині з інвалідністю повторно проходити ВЛК ?

Добрий день. Потрібна консультація: встановлено інвалідність ІІ групи після 24.02.22, статус у висновку ВЛК - непридатний до військової служби, виключений з військового обліку. Відповідно до нового закону чи потрібно проходити ВЛК повторно?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олена!

    Це питання спірне. З одного боку новела законопроекту передбачає наступне:

    "громадяни України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року підлягають переогляду на придатність до військової служби на підставі переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період".

    З іншого боку, особа вже виключена з обліку й, відповідно, не є військовозобов'язанною. Отже, для того, аби було призначено повторну ВЛК згідно наведеного вище, треба визнати попередній висновок ВЛК незаконним або таким, який не відповідає дійсності, а головне, - відмінити його.

    Крім того, у Вашій конкретній ситуації повинна діяти стаття 58 Конституції України, яка заперечує зворотню дію закону у часі. Це, як раз, - згаданий Вами випадок.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Поновити чоловіка на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а так як чоловік є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, то згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Направити на ВЛК можуть лише військовозобов'язаних. Громадянин, який виключений з військового обліку є невійськовозобов'язаним.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    У чоловіка немає обов’язків військовозобов’язаного тому його не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним. При неправомірних діях ТЦК - свої права доведеться відстоювати у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Норма права прийнята, однак як її будуть втілювати в життя поки невідомо. І скільки судових справ породить ця норма теж невідомо.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Потрібна консультація: встановлено інвалідність ІІ групи після 24.02.22, статус у висновку ВЛК - непридатний до військової служби, виключений з військового обліку. Відповідно до нового закону чи потрібно проходити ВЛК повторно?

    Так, цікаве питання, яке б задати тим, хто пише ці тексти...

    Єдине, в чому можна не сумніватися, чоловік вже невійськовозобов'язаний. Йому не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Він визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Він вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    - в разі якщо мене зупинять на вулиці, або на блокпостах і будуть намагатись вручити повістку для оновлення даних, ігноруючи вищевказані аргументи, які мої дії?

    Ви просто відмовляєтесь від отримання повістки під приводом того, що Ви є невійськовозобов'язаним та не підлягаєте ні військовому обліку, ні тим більше мобілізації.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. Вам не требе нічого проходити. Ви вже виключені з військового обліку і не підпорядковується ТЦК, рекомендую ні у якому разі не віддавати свій військовий квиток. За неявку до ТЦК у вашому випадку будь, яка відповідальність відсутня. Ви вже не військовозабов'язаний тому на вас не діє закон Уркаїни про мобілізації та інше.

    Стаття 58 Конституції Уркаїни. . Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Ви маєте право на перетин кордону

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    Я Правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності. Буду радий допомогти.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    За названих Вами обставин Ви не маєте статусу військовозобов'язаного.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX (Закон набирає чинності з 04.05.2024 року) Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Зазначена норма Вас не стосується.

    Як наслідок нічого проходити не потрібно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України