Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 апреля 2024, вопрос №105411 400₴

Відстрочка від мобілізації по утриманню інваліда 1 групи

Добрий день.Підскажіть, будь-ласка, чи маю я право на відстрочку від мобілізації після прийняття закону 10449 по мобілізації: коли батько інвалід 1 групи підгрупи А Потребує постійного догляду згідно довідки МСЕК та висновку ЛКК. Згідно рішення суду (Судова справа № 158/146/24) Суд встановив юридичний факт утримання батька мною та згідно рішення я здійснюю постійний догляд за ним. Також маю маму - пенсіонер 60 років. Є сестра - проживає окремо з чоловіком та неповнолітніми дітьми перебуває на утриманні чоловіка та доглядають батьків чоловіка з інвалідністю 1 та 2 груп.
Чи можуть бути якісь нюанси по отриманні відстрочки. Чи зможу я її отримати ? По судовій справі відстрочки ще не отримував так як рішення суду недавно вступило в силу.

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович
    7.5%

    Доброго дня.

    В контексті законодавства ви маєте право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    Станом на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту закону, підписанного головою Верховної Ради та Президентом. Тому 100% відповідь на Ваше питання з приводу того, як буде виглядати підстава для відстрочки, можливо буде надати тільки після цього.

    Якщо ж підстава залишеться саме у такому вигляді, як передбачає остання оприлюднена редакція, то відповіді на Ваші питання будуть наступними:

    Підстава по догляду за батьками відповідно до законопроекту 10449 ввиглядає так:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Отже, Ваш батько потребує постійного догляду відповідно до довідки МСЕК та довідки ЛКК. Ви в свою чергу такий догляд за останнім здійснюєте й на підтвердження того маєте рішення суду.

    Як бачите, в даній підставі відсутні вимоги щодо доказування відсутності інших осіб, які б могли здійснювати такий догляд за Вашим батьком.

    Не бачу нюансів, які можуть виникнути у даному випадку. Відповідно до нового закону Ви будете мати право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клиент 14 дней назад

      Добрий день. А якщо я працюю офіційно на підприємстві і згідно підстави:

      ("зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;" ) -

      ХОЧУ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ. Скажіть чи прийдеться звільнятися з роботи для того щоб дана підстава працювала?(згідно рішення суду є юридичний факт утримання мною батька та здійснення постійного догляду за ним) Чи потрібно буде оформлюватись в соц захисті по догляду (за умови середньомісячного сукупного доходу сімї 2027 грн). Чи достатньо самого рішення суду і далі працювати на підприємстві?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, Олександре!

        Якщо на законодавчому рівні не буде визначено перелік документів, якими можна буде підтверджувати постійний догялд за особою, наприклад, що догляд можна підтвердити тільки отриманням компенсації із соцзахисту, то тоді Вам не прийдеться нічого робити, оскільки Ви маєте рішення суду щодо догляду за своїм батьком.

        Якщо Ви працюєте і дохід перевищує зазначені норми, то тоді виникає проблема, оскільки Вам не нададуть відповідну компенсацію у соцзахисті.

        Станом на зараз Ви маєте право на відстрочку і рішення суду буде достатньо для її формлення. Щодо нового закону, то пропоную Вам почекати, поки він набере чинності і не буде відповідних роз'яснень щодо документів, якими відстрочку потрібно підтверджувати.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Ви матимете право на відстрочку як згідно нового законопроєкту 10449 так і згідно законодавства діючого на даний час.

    Майте на увазі, що:

    1. Даний законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), ще не підписаний Президентом.

    2. Немає остаточного тексту законопроєкту підписаного головою Верховної ради.

    3. Закон набуває чинності через 1 місяць після його опублікування

    На даний час Ви маєте право на відстрочку згідно абзацу 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків.

    Згідно законопроєкту 10449 Ви також матимете право на відстрочку здійснюючи постійний догляд за батьком.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Вітаю Вас, Олександре!

    Добрий день.Підскажіть, будь-ласка, чи маю я право на відстрочку від мобілізації після прийняття закону 10449 по мобілізації: коли батько інвалід 1 групи підгрупи А Потребує постійного догляду згідно довідки МСЕК та висновку ЛКК. Згідно рішення суду (Судова справа № 158/146/24) Суд встановив юридичний факт утримання батька мною та згідно рішення я здійснюю постійний догляд за ним. Також маю маму - пенсіонер 60 років. Є сестра - проживає окремо з чоловіком та неповнолітніми дітьми перебуває на утриманні чоловіка та доглядають батьків чоловіка з інвалідністю 1 та 2 груп.Чи можуть бути якісь нюанси по отриманні відстрочки. Чи зможу я її отримати ? По судовій справі відстрочки ще не отримував так як рішення суду недавно вступило в силу.

    Складно коментувати те, що на даний час до сих пір не набрало чинності. Білше того, офіційного тексту, підписаного головою ВРУ - немає. Ба більше, кажуть, що буде постанова про блокування підписання законопроєкту, на що буде витрачено ще днів 10. Орієнтовно за словами народних депутатів, підписання законопроєкту Президентом України відбудеться десь до кінця квітня, далі - 1 місяць на набрання чинності законопроєктом 10449. Тому десь до кінця травня-початку літа він тільки набере чинності.

    Можливо, Вам є сенс подати документи про відтрочку вже зараз, а не чекати набрання чинності законопроєктом. Кажуть, що оприлюднений Комітетом текст було прийнято без змін. Що він передбачає:

    "...зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    "...які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю...".

    Виходить, якщо все так і буде в кінцевому результаті, Ви матимете право на відстрочку як особа, яка здійснює постійний догляд за хворим батьком, який потребує його згідно з висновком МСЕК. Залишається тільки чекати або діяти вже зараз. Наразі у Вас аналогічне право на відстроку по абзацу 10 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України