Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 12 апреля 2024, вопрос №105434 250₴

Як зараз краще звільнитися з армії по інвалідності?

Вітаю! Прошу консультації юристів, як краще зробити в нашій ситуації. Мій чоловік контрактник. Хочемо спробувати звільнити по інвалідності. На даний момент інвалідность є в його матері, 2 группа. В мене також є проблеми з очами, мій діагноз підпадає до другої групи, колись лікарі пропонували оформити інвалідность, але просто не було часу займатися цим питанням. Чоловік хоче звільнитися по інвалідності матері, але в них в родині троє синів, всі повнолітні. І як я розумію, за таких обставин буде майже неможливо довести, що вони не здатні нею опікуватися. Особливо з новим законом, якщо його приймуть.
Тому, як Ви вважаєте, можливо буде краще мені все ж оформити інвалідність? Але в мене також є батьки, сестра, тобто особи, які теоретично можуть наглядати за мною. Чи у випадку, якщо дружина хвора, то не потрібно буде доказів, що немає інших родичів?
Підкажіть, будь-ласка, який варіант все ж краще, по інвалідності матері чи інвалідності дружини

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Доброго дня!

    На даний час для звільнення з військової служби військовослужбовця-контрактника потрібно, щоб його мама потребувала постійного догляду. Тому в першу чергу потрібно, щоб мати Вашого чоловіка отримала висновок медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) закладу охорони здоров’я в яких повинно бути зазначено про її потребу у сторонньому догляді.

    Наявність у батьків інвалідності 2 групи має значення для звільнення військовослужбовців, які були мобілізовані під час дії воєнного стану, а для контрактників – ні.

    Згідно пункту 3 частини 5 статті 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»

    Під час проведення мобілізації та дії воєнного стану Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    ПРОТЕ, Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Законопроєкт №10449 передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    • військовослужбовці-жінки – у зв’язку з вагітністю;
    • військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
    • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
    • перебування на утриманні у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;
    • військовослужбовці, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим;
    • військовослужбовці, які є усиновлювачі, на утриманні яких перебувають діти, які на момент усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, позбавленого батьківського піклування, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи;
    • виховання військовослужбовцем дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого або другого ступеню споріднення (за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), який є особою з інвалідністю I групи, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного), який є особою з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною за умови, що за такою особою не здійснюється піклування (опіка) іншими особами;
    • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі у антитерористичній операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Згідно нового законопроєкту чоловік матимете право на звільнення лише якщо будете здійснювати догляд за мамою та будуть відсутні інші особи, які здатні здійснювати догляд.

    Спочатку потрібно, щоб мама отримала довідку лікарсько-консультативної комісії про необхідність здійснення постійного стороннього догляду.

    Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення на проходження лікарсько-консультативної комісії Вашою мамою.

    Потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками. Якщо у довідці МСЕК вказано про необхідність стороннього догляду - тоді довідку ЛКК брати не потрібно.

    Сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о).
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667).

    Так, як ще однією умовою для звільнення саме на цій підставі є відсутність інших осіб, які можуть за мамою доглядати, то наявність працездатних братів може бути перешкодою для звільнення чоловіка саме по цій підставі.

    Аналогічна ситуація буде, якщо інвалідність матимете і Ви.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    60%

    Доброго дня, Марія!

    Станом на зараз підстава для звільнення Вашого чоловіка у зв'язку з наявністю у матері інвалідності ІІ групи виглядає наступним чином:

    Стаття 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу":

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:

    3) під час проведення мобілізації та дії воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;".

    Отже, звільнення на підставі інвалідності матері можливо тількі за тієї умови, якщо вона потребує постійного догляду. Для того матері необхідно пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 (080-2) про потребу у постійному догялді.

    Як бачите дана підстава не передбачає доказування відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд за матір'ю, окрім Вашого чоловіка. Проте з боку вч може виникнути питання з приводу доказів про те, що саме Ваш чоловік такий догляд за своєю матір'ю здійснює (так само, як і при наданні відстрочки).

    Так само буде виглядати підстава для звільнення й у зв'язку з Вашою інвалідністю.

    Щодо нового закону, то станом на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту закону, підписанного головою Верховної Ради та Президентом. Тому 100% відповідь на Ваше питання з приводу того, як буде виглядати підстава для відстрочки у кінцевому варіанті, можливо буде надати тільки після цього.

    Якщо ж підстава залишеться саме у такому вигляді, як передбачає остання оприлюднена редакція, то відповіді на Ваші питання будуть наступними:

    12. Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    "3) під час дії воєнного стану:

    необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;

    необхідність здійснювати догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою зінвалідністюІ чи ІІ групи за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеню споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеню споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;".

    Отже, після змін у законі (якщо вони будуть виглядати саме так) Ваш чоловік буде мати право на звільнення у зв'язку із доглядом за Вами, як за особою яка має ІІ групу інвалідності або ІІІ групу інвалідності (в даному випадку є перелік хвороб, за якими встановлено інвалідність).

    Щодо батьків, то тут підстава вже передбачає відсутність членів сім'ї першого ступеня споріднення. Оскільки в чоловіка є брати, то по даній підставі звільнитись точно не вийде.

    Щодо того, як краще зробити.

    У будь якому разі або Вам, або матері отримати ЛКК про потребу у постійному догляді. Після того підготувати рапорт на ім'я командира та додати до нього підтверджувальні документи. Оскільки командир має право розглядати рапорт максимум 45 днів, то Ваш чоловік теоритично може не встигнути звільнитись по підставі з діючого законодавства. Тому прийдеться звільнятись вже по новому закону, а в такому разі краще буде звільнятись на підставі Вашої інвалідності й тільки ІІ групи.

    Тобто, якщо говорити про звільнення за новим законом, то кращий варіант - це Ваші інвалідність ІІ групи та ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України