Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 12 апреля 2024, вопрос №105441 400₴

Мобілізація транспортного засобу який куплений у шлюбі

11 квітня, Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт № 10449 про мобілізацію у другому читанні. Якщо у громадянина у власності є більше одного транспортного засобу, то один з них можуть мобілізувати на потреби Збройних сил України.
Якщо дві машини зареєстровані на чоловіка, але обидві були куплені у шлюбі. Виходить це є спільна власність подружжя і в кожного ніби по 1 авто у власності
Чи можуть мобілізувати автомобіль в такому випадку?

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня, пане Сергію!

    1. Даний законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), ще не підписаний Президентом.

    2. Немає остаточного тексту законопроєкту підписаного головою Верховної ради.

    3. Закон набуває чинності через 1 місяць після його опублікування.

    Поки що немає актуальної інфрмації про законопроєкт, проте щоб взагалі не було питань до авто - переоформіть його на дружину.

    Кабінет Міністрів України визначає і затверджує норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки на період мобілізації та у воєнний час.

    Згідно законопроєкту 10449 у випадку мобілізації авто громадянин повинен отримати частковий наряд , - розпорядчий документ голови місцевої державної адміністрації, в якому встановлено завдання з передачі Збройним Силам, іншим військовим формуванням визначених транспортних засобів і спеціальної техніки, пункти збору та строки передачі. Фізичним особам-власникам транспортних засобів і техніки частковий наряд доводиться у разі введення правового режиму воєнного стану.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ!

    Погоджуюсь з колегою що остаточної редакції законопроекту (всупереч Регламенту Верховної Ради України - на мою думку) ще немає.

    Але із наданої до другого читання Комітетом з питань оборони порівняльної таблиці чітко слідує, що це стосується автотранспорту, який є "військовозобов"язаним", тобто перебуває на обліку в ТЦК. А це стосується юридичних осіб, тобто підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності. Також наскільки я знаю пропонували включити туди і ФОПів, але Комітет відхилив таку правку.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604

    Отже, істерія щодо транспортної повинності скоріш за все грунтується на некоректному тлумаченні законодавства або умисних провокація та інформаційній пропаганді.

    Хоча не виключаю, що під шумок якийсь булгаківський штаб січового куріня чи шахраї можуть у довірливих громадян намагатися під папірець вилучати транспорт. Але це не має нічого спільного із законом.

    Ніякої транспортної повинності для громадян України НЕ ВВЕДЕНО.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Складно коментувати те, що на даний час до сих пір не набрало чинності. Білше того, офіційного тексту, підписаного головою ВРУ - немає. Ба більше, кажуть, що буде постанова про блокування підписання законопроєкту, на що буде витрачено ще днів 10. Орієнтовно за словами народних депутатів, підписання законопроєкту Президентом України відбудеться десь до кінця квітня, далі - 1 місяць на набрання чинності законопроєктом 10449. Тому десь до кінця травня-початку літа він тільки набере чинності. Кажуть, що оприлюднений Комітетом текст було прийнято без змін. Що він передбачає:

    "...Не підлягає передачі Збройним Силам України, іншим військовим формуванням транспортний засіб, який належить на праві власності громадянину, у разі відсутності у нього права власності на інші транспортні засоби..."

    По суті, дійсно дані транспортні засоби мають правовий режим спільного сумісного майна. Але!!! В даних Реєстру може міститися інформація виключно про власника майна, без зазначення інших деталей, зокрема укладення шлюбу. Тому моя порада - все ж один автомобіль перереєструйте на дружину. Ви нічого не втрачаєте, але таким чином нівелюються будь-які ризики.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Сергію!

    Рада остаточно ухвалила, проте станом на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту, підписанного головою Верховної Ради та Президентом. Тому 100% відповідь на Ваше питання з приводу того, як буде виглядати відповідна норма закону, можливо буде надати тільки після підписання останнього.

    Якщо ж все залишеться саме у такому вигляді, як передбачає остання оприлюднена редакція:

    1. Військово-транспортний обов’язок установлюється з метою задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами (у тому числі водними) і технікою (далі — транспортні засоби) і поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації, у тому числі на залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, установи і організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також на громадян — власників транспортних засобів.

    2. Порядок виконання військово-транспортного обов’язку, норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки на період мобілізації та у воєнний час визначаються Кабінетом Міністрів України. Норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки визначаються у відсотках за підприємством (установою, організацією) за галузями національної економіки.

    Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Центральним управлінням або регіональними органами Служби безпеки України, відповідними підрозділами розвідувальних органів України на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, що оформлюються відповідними розпорядженнями.

    Приймання-передача транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби.

    Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

    Порядок компенсації шкоди, завданої транспортним засобам внаслідок їх залучення під час мобілізації, визначається Кабінетом Міністрів України.

    4. Міністерство внутрішніх справ України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, забезпечує подання до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомостей про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

    8. Не підлягає передачі Збройним Силам України, іншим військовим формуванням транспортний засіб, який належить на праві власності громадянину, у разі відсутності у нього права власності на інші транспортні засоби”.

    То, так, дійсно передбачається можливість вилучення авто для потреб ЗСУ, проте, я дуже сумніваюсь, що це будо задіяно на практиці, оскільки призведе до "бунту". Щодо спільної сумісної власності, відповідно до законодавства так воно і є, проте, все ж таки власником авто є Ви, і не думаю, що хтось буде розбиратись з приводу того, що авто куплено Вами у шлюбі.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України