Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 12 апреля 2024, вопрос №105443 250₴

Путешествие из Польши в Украину и обратно в 16 лет,потом из Польши в турцию,из турции в Хельсинки

Путешествие из Польши в Украину(в дом к бабушке и дедушке)и обратно в 16 лет,потом из Польши в турцию на самолете на 2 недели(жить буду в отеле с совершеннолетними друзьями),из турции в Хельсинки (к маме),возможно ли это и какие проблемы могут возникнуть?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    36%

    Доброго дня, Вікторе!

    На жаль це питання не просте.

    Згідно українського законодавства (стаття 313 ЦК України) Ви маєте право вільно перетинати кордон без супроводжуючих Вас батьків або уповноважених осіб вже з 16 років.

    Проте, наскільки мені відомо, проблеми у Вас можуть виникнути на кордоні з польскими прикордонниками. Як правило, у осіб, що не досягли повноліття польська міграційна служба вимагає, щоби їх супроводжували або батьки, або уповноважені на те особи. Такі самі проблеми можуть виникнути у Вас і в подальшому перееїзді до Турції, а звідти до Фінляндії.

    Тому, перш ніж наважитись перетинати кордон з вищепереліченими країнами, наполегливо раджу Вам отримати відповідні консультації з дипломатичними установами даних країн в Україні. Там Вам зможуть надати алгоритм дій, за яким згідно міграційного законодавства згаданих Вами країн Ви зможете вільно пересуватись по їх території.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня, Вікторе!

    На даний час, в 16 років у Вас не повинно виникнути проблем з виїздом за межі України. Мобілізації Ви не підлягаєте. Проте, якщо набере чинності законопроєкт 10449 - без приписного Вам можуть не дозволити виїхати за межі України. Щоб отримати приписне - Ви повинні стати на військовий облік призовників в ТЦК.

    Згідно законодавства України, а саме статті 313 Цивільного кодексу громадяни України після досягнення 16 років мають право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Але в різних країнах законодавство відрізняється і це може зумовлювати певні обмеження.

    До прикладу, якщо діти віком 16-18 років приїхали до Польщі без батьків чи законних опікунів, вони вважатимуться там дітьми без нагляду. За польськими законодавчими нормами, їх можуть помістити у заклади для тимчасового перебування, поки їх не заберуть законні представники – батько, мати або інша людина, яка уповноважена ними нотаріально.

    На сайті Штабу Польської прикордонної служби, «окремих вимог щодо в'їзду на територію Республіки Польща для неповнолітніх» немає. Однак варто наголосити, що прикордонна служба звертає особливу увагу на дітей, незалежно від того, подорожують вони під наглядом дорослих чи самі.

    Якщо Вас буде супроводжувати повнолітня особа - до Вас буде менше питань зі сторони прикордонників.

    Можливо, прикордонники врахують Ваш вік та нададуть можливість подорожувати без супроводу батьків, але це вже більше як лотерея.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    14%

    Доброго дня.

    Для перетину кордону особі 16-ти років не потрібні додаткові дозволи від батьків, адже після досягнення 16-ти років Цивільним кодексом передбачено право на вільний самостійний виїзд за межі країни.

    Це правило діє не залежно від воєнного стану.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України