Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 13 апреля 2024, вопрос №105486 240₴

Истек срок справки мсэк 3 группа (производственная травма. Могут ли призвать ?

Истек срок справки мсэк инвалид 3 группа в октябре 2023 (производственная травма). Могут ли призвать ? Или положена отсрочка ? Как быть с тцк , согласно нового закона ? Выплаты продлеваются постоянно на пол года после продления военного положения и мобилизации согласно постановления КМУ 390
Или стоит просится у врача на МСЭК ?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    ТЦК не дуже охотно визнає довідки МСЕК, строк переогляду яких пройшов. Так, Вам можуть продовжуватися нараховуватися пенсійні виплати, але відстрочки ВИ не отримаєте. Моя порада однозначна - звертайтеся до лікаря з прохання отримання направлення на МСЕК. Вам потрібно пройти МСЕК, отримати довідку до акта огляду, а потім Ви зможете оформити відстрочку без будь-яких проблем.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня, Олександре!

    Якщо Ви будете знаходитися в Україні - ТЦК не прийме документ про інвалідність, строк дії якого завершився ще в 2023 році, тому Вам краще звернутися за направленням на МСЕК!

    Згідно пункту 3 постанови КМУ №225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    Отже, Інвалідність продовжується автоматично, якщо ЛКК немає можливості направити Вас на МСЕК.

    В Україні під час дії воєнного стану спростили процедуру проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка працює за принципом екстратериторіальності, тобто експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян.

    Тому, перебуваючи в Україні - ЛКК матиме змогу Вас направити на МСЕК. ТЦК саме на цьому і буде акцентувати увагу, не приймаючи довідку МСЕК, строк дії якої вже сплив.

    Якщо Вам після переогляду продовжать інвалідність - Ви матимете право на відстрочку згідно статті 23 ЗУ "Про мобізаційну підготовку та мобілізацію"

    Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які вимушено перебувають за кордоном, МСЕК здійснюють екстериторіально і заочно. https://moz.gov.ua/article/news/moz-nagadue-jak-of...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

    Отже ключовий критерій - неможливість пройти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олександре!

    Як інвалід третьої групи, Ви маєте право на відстрочку.

    Абзац 3 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема зазначає зцього приводу:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Проте я наполегливо рекомендую Вам негайно поновити довідку МСЕК, яка наразі вже не є у Вас чинною.

    В іншому випадку ТЦК може направити Вас на проходження ВЛК, яким визнати за діючим Розкладом хвороб Положення про ВЛЕ "обмежено придатним". Це, на жаль, не дає Вам право на відстрочку і Вас за відсутності інвалідності можуть просто мобілізувати.

    Не думаю, що Вам варто дочекатись такого результату. Так що поспішайте оновити довідку МСЕК і, відповідно, Ваше право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України