Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 13 апреля 2024, вопрос №105493 250₴

відстрочка від мобілізації

Добрий день,я військовозобов'язаний маю сина теж військовозобов'язаного,який знаходиться за кордоном з 2021 року і повертатись не збирається, дружина має інвалідність ІІ групи, онкологія, службу в збройних силах не проходив, військового квитка не маю тільки приписне,чи можу я отримати відстрочку?Та що для цього потрібно зробити?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    28%

    Вітаю Вас.

    Так, Ви маєте повне право на відстрочку від мобілізації, але варто трошки почекати.

    Але!!! Складно коментувати те, що на даний час до сих пір не набрало чинності. Білше того, офіційного тексту, підписаного головою ВРУ - немає. Ба більше, кажуть, що буде постанова про блокування підписання законопроєкту, на що буде витрачено ще днів 10. Орієнтовно за словами народних депутатів, підписання законопроєкту Президентом України відбудеться десь до кінця квітня, далі - 1 місяць на набрання чинності законопроєктом 10449. Тому десь до кінця травня-початку літа він тільки набере чинності. Кажуть, що оприлюднений Комітетом текст було прийнято без змін. Що він передбачає:

    "...які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи.."

    Звертаю увагу, що новий законопроєкт передбачає відстрочку Вам автоматично при наявності в дружини 2-ої групи інвалідності без будь-яких умов. Але варто дочекатися набрання ним чинності.

    З повагою!

    • Олександр Клиент 19 дней назад

      Так там сказано про одну особу по догляду, а у нас син який знаходиться з кордоном, чи не буде відмови в надані відстрочки?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Норма щодо відсутності інших осіб, які зобов'язані утримувати, міститься в чинні редакції статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Зокрема вона виглядає таким чином:

        "...які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати..."

        Ухвалений в другому читанні та в цілому законопроєкт 10449 передбачає наступне:

        "...які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи.."

        Звертаю увагу, що жодних умов редакція, яка поки не набрала чинності, щодо інших осіб, не містить. Не хвилюйтеся.

        З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства (в новій редакції) право на відстрочку мають особи. які мають дружину (чоловіка) з числа

    осіб з інвалідністю І чи ІІ групи.

    Після набуття чинності Ви маєте абсолютне право на відстрочку.

    Дерій Владислав Олегович
    28%

    Доброго дня, Олександре!

    На даний час, щоб мати право на відстрочку Вам потрібно довести відсутність інших працездатних осіб, які мають обов'язок утримувати Вашу дружину.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають інший із подружжя, працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

    Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного (стаття 75 Сімейного кодексу України)

    Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей , які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. (стаття 198 Сімейного кодексу України)

    Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 202 Сімейного кодексу України)

    Працездатні особи - особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров'я здатні до активної трудової діяльності;

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Таким чином, Вам потрібно довести, що син не проживає на території України або він є непрацездатним.

    У разі вручення повістки під особистий підпис - Вам необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про шлюб
    • документ про інвалідність дружини
    • відомості про сина

    Подавати заяву до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного

    ПРОТЕ, Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" буде виглядати так : "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи"

    Тобто, згідно нового законопроєкта не потрібно доводити відсутність інших осіб, які зобов'язані утримувати дружину.

    АЛЕ, майте на увазі, що:

    1. Даний законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), прийнятий Верховною радою, але ще не підписаний Президентом.

    2. Немає остаточного тексту законопроєкту підписаного головою Верховної ради.

    3. Закон набуває чинності через 1 місяць після його опублікування

    Тому передчасно звертатись до ТЦК не потрібно, адже на даний час ТЦК можуть відмовити у відстрочці, у зв'язку із наявністю працездатного сина.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28%

    Доброго дня, Олександре!

    За чинним законодавстовом Ви не маєте права на відстрочку у зв'язку з тим, що маєте працездатного сина, який зобов'язаний утримувати Вашу дружину.

    Станом на зараз підстава для відстрочки виглядає наступним чином:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Що стосується нового законоапроекту 10449, тотаном на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту закону, підписанного головою Верховної Ради та Президентом. Тому 100% відповідь на Ваше питання з приводу того, як буде виглядати підстава для відстрочки, можливо буде надати тільки після цього.

    Якщо ж підстава залишеться саме у такому вигляді, як передбачає остання оприлюднена редакція, то Ви будете мати право на відстрочку, оскільки ніяких обмежень не передбачено:

    "які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;".

    Отже, пропоную Вам дочекатись підписання закону Президентом та набрання ним чинності й тільки після того йти до ТЦК для оформлення відстрочки. Для того Вам знадобиться підготувати заяву про оформлення відстрочки та додати до неї нотаріально завірені копії наступних документів: Ваш паспорт, Ваш РНОКПП, свідоцтва про шлюб та документу, що підтверджує інвалідність дружини.

    Також хочу наголосити, що оскільки Ви порушили правила військового обліку та своєчасно не замінили приписне на військовий квиток або тимчасове посвідчення Вас очікує адміністративний штраф за статтею 210 КУпАП. Станом на зараз сума штрафу становить від 850 до 1700 грн.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Якщо Ваша дружина має довідку МСЕК або ЛКК про потребу у постійному догляді - тоді можете оформити відстрочку по іншій підставі.

    Згідно абзацу 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаніякі зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати особу з інвалідністю.

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня, так ви маєте право на відстрочку. передбаченою ст. 23 Зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Для отримання відстрочки, у разі отримання повітски під особистий підпис, вам потрібно з'явитись до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК про відстрочку від мобілізацї, додавши до неї нотаріально завірені копії такиїх документів

    Паспорти + коди

    Свідоцтво про шлюб

    Довдіка МСЕК бажано з позначкою потреба у постіному догляді.( якщо немає рекомендую отримати довідку ЛКК форми 080-4/о про потребу у постійному догляді, для цього треба звернутися до сімейного лікаря за напрвленням на ЛКК)

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Заяву пишіть у двох экземплярах, щоб на одніій поставили штамп про її прийняття і вона залишились у вас.

    Також ви маєте право на перетин кордону, наразі це на багато легше ніж отримати відстрочку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про шлюб

    Закордонні паспорти

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда дружини

    Я Правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України