Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 14 апреля 2024, вопрос №105579 900₴

Я інвалід, немає посвідчення, чи можу перетинати кордон

Вітаю. Я інвалід 3-ї групи, мені призначили допомогу в органі соціального захисту, але я вже 2 місяці не можу отримати посвідчення про інвалідність, оскільки немає бланків посвідчень.
Я дзвонив на гарячу лінію Національної соціальної сервісної служби: (044) 289-87-89, мені сказали, що бланки з'являться не раніше кінця травня.
Я дзвонив на 15-39(«Гаряча лінія» із соціальних питань), залишив звернення зі скаргою, але все безрезультатно.

У соц. захист мені видали "довідку про отримання (не отримання) допомоги" (фото прикріпив).
Так само, я студент (денна форма навчання).
У ТЦК не був, жодних військових документів немає, навіть приписного.

У правилах перетину кордону згідно з цим я так розумію лише: довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

Скажіть, чи можу я з цією довідкою спробувати якось перетнути кордон?
Чи можу я відмовитися від соціальної допомоги, щоб отримати довідку "для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу" ?
Як мені добитися посвідчення?
Чи можу я отримати якийсь інший документ, з яким я зможу перетнути кордон?
Як домогтися виїзду найшвидшим чином? оскільки незабаром набуде чинності новий закон 10449 і все піде прахом(((

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Скажіть, чи можу я з цією довідкою спробувати якось перетнути кордон?

    Спробувати можете, але на 99% Вам заборонять виїзд, адже згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України: у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Тобто правилами перетину кордону чітко передбачено перелік документів, які повинні бути при перетині кордону.

    Ви можете офіційно звернутися до прикордонників чи достатньо буде даної довідки для перетину кордону https://dpsu.gov.ua/ua/handling/ Якщо в офіційному листі-відповіді буде вказано, що Ви маєте право на перетин кордону - тоді з виїздом проблем бути не повинно, головне візміть з собою даний лист на пункт пропуску..

    Як мені добитися посвідчення?

    На жаль, потрібно чекати.

    Чи можу я отримати якийсь інший документ, з яким я зможу перетнути кордон?

    Ви можете спробувати відмовитись від соціальної допомоги та отримати довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    Як домогтися виїзду найшвидшим чином? оскільки незабаром набуде чинності новий закон 10449 і все піде прахом(((

    Чому Ви думаєте, що все піде прахом? Ви як особа з інвалідністю маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Законопроєкт 10449 цього не права не відміняє. Щодо перетину кордону, так поки що передбачається лише те, що прикордонники можуть офіційно вимагати військово-обліковий документ при виїзді з України. Проте, вони і на даний час вони таке практикують.

    Крім того:

    1. Даний законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), прийнятий Верховною радою, але ще не підписаний Президентом.

    2. Немає остаточного тексту законопроєкту підписаного головою Верховної ради.

    3. Закон набуває чинності через 1 місяць після його підписання Президентом та опублікування

    Тому, можливо, Ви отримаєте посвідчення ще до того моменту, поки законопроєкт 10449 набуде чинності

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Антон Клиент 14 дней назад

      Все піде прахом тому, що потрібно буде знову доводити свою інвалідність (заново проходити МСЕК або що вони ще придумають...) - це може тривати дуже довго, тому що наринуть натовпи людей, і яке внутрішнє розпорядження буде у МСЕК теж невідоме. Просто в нашій країні повне свавілля (((

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право виїзду мають

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Це вичерпний перелік підстав та документів, що надають право на виїзд за кордон.

    Долучений Вами документ до цього переліку не входить.

    Я Вам раджу звернутися за офіційним роз'ясненням до прикордонної служби з Вашого питання.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Антоне!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);".

    Отже, Ви не маєте на руках жодного документу, який зазначений у переліку Правил перетину кордону.

    Скажіть, чи можу я з цією довідкою спробувати якось перетнути кордон?

    Можете спробувати, хоча, як я і зазначив вище, довідка, яку Вам видали не відповідає жлдному з документів, якими Ви повинні підтверджувати інвалідність при перетині кордону. Тому з більшою вирогідністю Вам не дозволять перетинути кордон.

    Чи можу я відмовитися від соціальної допомоги, щоб отримати довідку "для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу" ?

    Можете спробувати, проте не відомо чи вийде в Вас це і скільки часу займуть відповідні дії.

    Як мені добитися посвідчення?

    На жаль, окрім тих дій, які Вами вже зроблені, а саме: дзвінки на гарячу лінію та скарги до відповідніх органів, зробити ще щось, навряд чи, буде можливо. Можна також звернутись зі скаргою до омбудсмена по правам людини, проте Ви повинні розуміти, що усі відповідні скарги мають право розглядатися упродовж 30 (максимум 45) днів.

    Чи можу я отримати якийсь інший документ, з яким я зможу перетнути кордон?

    Інших документів, не існує, лише ті документи, які зазначені у переліку Правил перетинання кордону громадянами України.

    Як домогтися виїзду найшвидшим чином? оскільки незабаром набуде чинності новий закон 10449 і все піде прахом(((

    Що Ви маєте на увазі? Те, що прикордонникам нададуть право на перевірку військово-облікових документів? Якщо так, то Ви повинні знати, що станом на сьогодня прикордонники також вимагають останні всупереч законодавсту та не дозволяють перетинати кордон, якщо в наявності немає ВОД.

    Ви, звісно, можете оскаржувати відповідні дії прикордонників, але це також забере в Вас багато часу.

    Оскільки Ви не маєте військово облікових документів, то у Вас можуть виникнути складнощі при перетині кордону не тільки за наявності довідки, яку Вам видали, а й у зв'язку з тим, що Ви не маєте ВОД.

    ВИСНОВОК:

    1. Ви можете спробувати перетинути кордон зараз з наявною у Вас довідкою та без чинного ВОД. Проте, ніхто не надасть Вам гарантії, що це спрацює і Ви зможете перетинути кордон.

    2. Ви можете дочекатись посвідчення, після чого стати на облік у ТЦК та отримати ВОД. Так як Ви є інвалідом ІІІ групи, мобілізувати Вас не мають права. За наявності посвідчення та військово-облікового документу Ви без проблем зможете виїхати з України.

    Інших шляхів я, на жаль, не бачу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня так ви маєте право на перетин кордлону, маючи довідку про отримання компенсації за інвалідність, або довідкуз пенсійного фонду про нарахування пенсії по інвалідності та закордонний паспорт.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У свою чергу, абзацом третім ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю не обмежується по кількості перетинань державного кордону на виїзд з України.

    Таким чином, особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    або

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги

    відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас. Антоне!

    Скажіть, чи можу я з цією довідкою спробувати якось перетнути кордон?

    Розумію Вашу проблему, на жаль, Ви і сотні наших співвітчизників стали заручниками такої ситуації, яку влада створила цілком умисно. Відверто кажучи, на мою суб'єктивну точку зору, по цій довідці можуть не пропустити.

    Чинне законодавство визначає наступне:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    ...

    На жаль, але постанова передбачає виключний пакет документів, яким особи з інвалідністю можуть підтвердити своє право на перетинання державного кордону.

    Можна хіба що спробувати отримати в соцзахисті довідку про нарахування Вам соціальної допомоги у зв'язку з інвалідністю з вклеюванням туди Вашого фото, і на підставі цього виїхати. Чомусь прикордонникам дуже важливо мати документ з фотографією власника. Тому можливо спробувати в дану довідку просто вклеїти фото і все вийде? Інших варіантів тут особливо немає, інакше тільки чекати видачу посвідчення.

    Чи можу я відмовитися від соціальної допомоги, щоб отримати довідку "для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу" ?

    Не думаю, що це гарна ідея і вона завершиться чимось позитивним для Вас. Все ж раджу краще розглянути варіант, запропонований мною вище.

    Як мені добитися посвідчення?

    На жаль, в деяких моментах, дотиснути гостре питання просто неможливо. Те ж саме зараз зустрічаю з військовими, які проходять службу. Інколи від болі хочеться кричати, але нічого не вдієш. На Вашому місці, поради би ще подати письмові скарги щодо вжиття заходів.

    Чи можу я отримати якийсь інший документ, з яким я зможу перетнути кордон?

    Постановою КМУ визначено виключний перелік документів. Спробуйте вклеїти в цю довідку Ваше фото та перетнути кордон.

    Як домогтися виїзду найшвидшим чином? оскільки незабаром набуде чинності новий закон 10449 і все піде прахом(((

    Перш за все хотів би зазначити, що офіційного тексту, підписаного головою ВРУ - немає. Ба більше, кажуть, що буде постанова про блокування підписання законопроєкту, на що буде витрачено ще днів 10. Орієнтовно за словами народних депутатів, підписання законопроєкту Президентом України відбудеться десь до кінця квітня, далі - 1 місяць на набрання чинності законопроєктом 10449. Тому десь до кінця травня-початку літа він тільки набере чинності.

    По-друге, чому Ви так боїтеся даного законопроєкту, адже він залишає право на оформлення відстрочки особам з інвалідністю, у тому числі 3-ої групи! Відповідно такі особи 100 % матимуть право на виїзд за кордон. Тому не хвилюйтеся, Ваші побоювання явно передчасні. Все буде добре, але не полишайте спроб "добити" цих бюрократів і зараз.

    З повагою!

    • Антон Клиент 14 дней назад
      Боюся законопроекту тому що потрібно буде знову доводити свою інвалідність (заново проходити МСЕК або що вони ще придумають...) - це може тривати дуже довго, тому що наринуть натовпи людей, і яке внутрішнє розпорядження буде у МСЕК теж невідоме. Просто в нашій країні повне свавілля (((
      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Антоне!

        Щодо свавілля в країні, не буду сперечатися. Але щодо МСЕК, Ваші побоювання передчасні. Не хвилюйтеся, ніхто не має права направляти осіб на повторний огляд МСЕК. Анулювати Вашу інвалідність- неможливо, це не передбачено чинним законодавством.

        Наразі мова йде про огляд ВЛК осіб, які отримали інвалідність після 24.02.2022. Не думаю, що буде щось гірше, ніж це.

        На щастя, 3-ю групу осіб з інвалідністю не чіпають, отже дана група осіб матиме право на виїзд і після набрання чинності законопроєктом. Не хвилюйтеся.

        З повагою.!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане АНТОН!

    Наданої Вами довідки достатньо для підтвердження статусу інваліда ІІІ групи на кордоні, але проблема в тому, що без військового квитка чи тимчасового посвідчення військовозобов"язаного про оформлення відстрочки та внесення даних до Єдиного державного реєстру військовзобов"язаних, призовників та резервістів України (база "Оберіг") - Вас ніхто не випустить з України.

    А от чи достатньо буде цієї довідки в ТЦК для оформлення відстрочки - маю сумніви.

    Законодавство приписує певним категоріям необхідність повторного огляду МСЕК для осіб з інвалідністю, оформленою вперше після 24.02.2022 р.

    Це приписи законопроекту про мобілізацію, який був ухвалений Верховною Радою на тому тижні та який наразі на підписі у Президента України.

    Закон має набути чинність через місяць з моменту його оприлюднення. Тобто це буде не раніше 2 половини травня.

    Формально чинними є діючі положення, тобто Вам просто треба бути в реєстрі "Оберіг".

    Насікльки мені відомо, до підписання та набрання чинності цього закону у прикордонників негласна вказівка - не випускати НІКОГО з військовозобов"язаних.

    Але можете пробувати.

    Одне скажу точно. Без внесення Вас до бази та наклейки на військово-облікових документах ідентифікатора з реєстру "Оберіг" Вас точно ніхто не випустить з України.

    У Вас є в такому разі три варіанти.

    1. Йти до ТЦК та виясняти, чому дані не внесені в Єдиний державний реєстр військовозобов"язаних, призовників та резервістів України (незаконна назва "Оберіг"). При цьому ніхто ніякі повторні комісії ВЛК проходити не має і документи подавати теж. Якщо звісно Ви офіційно оформлювали це питання,в ТЦК взагалі.

    2. Дочекатися поки створять Електронний кабінет військовозобов"язаного, призовника або резервіста та QR-код / ідентифікатор Ви отримаєте з нього, актуалізувавши свої данні там. Якщо дозволять це реалізувати, а не як завжди.

    3. Оскаржити відмову у перетинанні кордону в досудовому або судовому порядку.

    У разі відмови, Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України, за формою, затвердженою Наказом МВС України від 05.06.2023 № 457. Це обов'язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається. У разі відмови надати рішення можна оскаржувати такі дії посадової особи шляхом вимоги проінформувати безпосереднього керівника пункту пропуску. Так само можна фіксувати протиправні дії на диктофон телефона та / або на відео...

    Крім цього, ефективним є дзвінок на гарячу лінію Адміністрації ДПС України зі скаргою на відмову видати Рішення - +38(044) 527-63-63 (міський номер для дзвінків з України та із за кордону) або на багатоканальний номер 1598 (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв"язку або мобільних оператрів зв"язку на території України). Телефони є цілодобовими.

    Також можна звернутися через Телеграм бот служби "Довіра" ДПСУ. https://t.me/DPSUkr

    Ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі, а не ксерокс чи висока честь надана прикордонником - сфотографувати рішення з його божественних рук!!!

    Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема Ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим кривіше воно сформульовано прикордонниками, тим краще для Вас і Вашого юриста.

    Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо Ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли Ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками.

    Адміністрація ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається на ім"я Начальника органу охорони державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за підтримки юриста, тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    Хоча, як правило, звісно нікого Ви не переконаєте, бо у них на усе одна позиція - "Вони Боги, вони праві, а всі інші - дурні і гуляти вийшли".

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Завжди раджу йти паралельно і не чекати відповіді з Державної прикорднної служби, а йти до суду. Якщо скаргу задовільнять, це може бути підставою для суду визнати факт примирення сторін. З іншого боку, Ви точно не пропустите строк оскарження, адже дуже часто в адміністративних судах скорочують строк позовної давності після досудового оскарження - з 6 до 1 місяця і потім залишають позовні заяви без розгляду - за пропущеним строком звернення.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України