Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 14 апреля 2024, вопрос №105598

Поновлення права виключення з військового обліку після 40 років якщо не був у военкоматі/ТЦК а норму закону вже виключено

Особа 70х років народження, в армії не служила і тільки в радянській школі отримала приписне (якщо батьки пенсіонери, то особа звільнялись від армії радянського союзу).
Згідно з положеннями Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» в редакції до 30.03.2021 діяла норма, яка передбачала виключення з військового обліку військовозобов'язаних, які не отримали до 40-річного віку військово-облікової або спорідненої з нею спеціальності (ст. 37 п. 8). Згідно зі змінами, що були прийняті 30.03.2021 і набрали чинності 23.04.2021, ця норма Закону була виключена.
Згідно рішення суду https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/78616859 особам, що не з'явились у военкомат до виключення цієї норми, (тобто після 23-04-2021) відмовлено в реалізації права на виключення з в.обліку на підставі "неявки". Разом з цим Закон зворотньої дії не має.

1) Яким чином можливо поновити/реалізувати своє право громадянина, який не набув військово-облікової або спорідненої з нею спеціальності і якому виповнилося 40 років в певний момент раніше 30.03.2021 і яка має бути послідовність дій громадянина для відновлення свого права на виключення з військового обліку згідно тій нормі?

Також пам'ятаемо, що «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод»


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України