Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 апреля 2024, вопрос №105610

ЗУ 10449 відстрочка від мобілізації

В новому законі прописано, що особи, які мають одного із батьків з інвалідністю І чи II групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати; З тексту я розумію, що постійний сторонній догляд оформляти не потрібно? Батько онкохворий інвалід 2 гр. Я єдиний син.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Станом на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту закону, підписанного головою Верховної Ради та Президентом. Тому 100% відповідь на Ваше питання з приводу того, як буде виглядати підстава для відстрочки у новому законі, можливо буде надати тільки після його підписання.

    Якщо ж підстава залишеться саме у такому вигляді, як передбачає остання оприлюднена редакція, то матимете право на відстрочку, якщо в сім'ї немає невійськовозобов'язаних осіб, які повині батька утримувати.

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, Ви розумієте все вірно, ніякого догляду оформлювати не потрібно буде. Але варто чекати офіційного тексту законопроєкту 10449. Якщо все буде так, як зазначено у висновку Комітету, для Вас все складеться добре.

    З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 16 дней назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня.

    У РАЗІ НАБРАННЯ ЗАКОННОЇ СИЛИ, У ВАС ПОВИННА БУТИ ВІДСТРОЧКА.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України