Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 15 апреля 2024, вопрос №105619 250₴

Статус непридатності ВЛК

Вітаю! На момент 07.12.23 року маю статус обмеженою придатного за статею 62б. На цьому тижні мені будуть видаляти половину щитовидної залози з перешийком. Чи може змінитися мій статус після того? Дякую

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Микола!

    Стаття 13 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 включає "усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90".

    Якщо мова йде про зміну статусу з обмежено придатного на непридатного до проходження військової служби, то у такому випадку Ваша хвороба повинна мати перебіг зі значними порушеннями функцій.

    У Додатку 2 до вищезгаданої статті зазначено:

    Медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «г».

    До пункту «а» належать:

    "тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 100 мг та більше на добу;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

    До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування".

    Отже, само по собі видалення частини щитоподібної залози не змінить Ваш статус з обмежено придатного на непридатного до проходження військової служби, оскільки для того потрібно хворіти на тиреотоксикоз або гіпотериоз важкого ступеня.

    Операція по видаленню частини щитоподібної залози може надати Вам тимчасову непридатність станом на зараз від 2 до 6 місяців (в залежності від Вашого стану здоров'я після операції) згідно із пунктом "д" статті 13 Розкладу хвороб:

    д) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів - тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо".

    Проте, Ви повинні розуміти, що навіть за умови визнання Вас тимчасово непридатним, Вам все одно (після спливу терміну "тимчасової непридатності") прийдеться пройти ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначений Вами стан передбачено статтею 13 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Щоб Ваш статус змінився та ВЛК визнала Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку - потрібно, щоб у Вас були хвороби або стани передбачені статтею 13 "А"

    Згідно Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб до пункту «а» статті 13 належать:

    • тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;
    • рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);
    • тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 100 мг та більше на добу;
    • нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

    До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування.

    На жаль, сам факт відсутності частини щитоподібної залози без хвороб передбачених статтею 13 "А" не є підставою для зміни Вашого статусу обмежено придатного. Після хірургічного втручання Ви можете розраховувати на тимчасову непридатність від 1 до 6 місяців для лікування та нормалізації функцій.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Вітаю! На момент 07.12.23 року маю статус обмеженою придатного за статею 62б. На цьому тижні мені будуть видаляти половину щитовидної залози з перешийком. Чи може змінитися мій статус після того? Дякую

    Ні, не думаю, що оперативне втручання доволі серйозно вплине на ступінь Вашої придатності. Звісно, це надасть Вам право на отримання тимчасової непридатності на строк, можливо, 2 місяці (більше сумніваюся, так як зараз доволі жорстко з цим). За цей строк, теоретично, можна спробувати виїхати за кордон за наявності довідки ВЛК.

    Само по собі оперативне втручання шанси на непридатність не створює. Але від оперативного втручання може змінитися робота органу - щитовидної залози - внаслідок чого розвиватися ті чи інші захворювання.

    Загалом захворювання щитовидної залози передбачені статтею 13 Розкладу хвороб.

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    д) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

    Більше того, наразі існує певна невизначеність із Розкладом хвороб, який невдовзі буде представлений суспільству. Доволі серйозна увага була приділена законопроєкту 10313, який несподівано для всіх зі слів нардепів скасував статус "обмежено придатний" до військової служби. Що ж привносить даний Закон України (з ключового)?:

    1. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) із збереженням грошового та матеріального забезпечення не може перевищувати 12 місяців поспіль (станом на зараз - 4 місяці).

    2 Огляд ВЛК для вирішення питання про потребу у тривалому лікуванні проводиться не пізніше ніж через чотири місяці від початку лікування.

    3. Не пізніше закінчення 12-місячного строку безперервного перебування на лікуванні військовослужбовець підлягає огляду ВЛК для вирішення питання про його придатність до військової служби.

    ЩОДО СКАСУВАННЯ ОБМЕЖЕНОЇ ПРИДАТНОСТІ.

    Прямо даний законопроєкт не скасовує відповідний статус. Але є деякі "симтпоми", що вказують на реальність цієї події, на мою думку, у середньостроковій перспективі (+- осінь-зима 2024 року). Зокрема:

    встановлюється обов'язок громадян України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом пройти повторний медичний огляд з метою визначення придатності до військової служби (питання: і військовозобов'язаним, і військовослужбовцям?)

    із Закону України "Про ВОіВС" відкрито виключать норми, які містять слова "обмежено придатний".

    із пункту 3 частини шостої статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виключаються слова "з виключенням з військового обліку" (скоріше за все, майбутній висновок звучатиме "непридатний до військової служби", на відміну від зараз "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку").

    ВИСНОВОК: законопроєктом 10313 "обмежена придатність" не скасовується, але основи цього точно закладаються. Коли відбудеться вищезазначене - невідомо, але я гадаю явно не найближчим часом, хоча Кабінету Міністрів України встановлюється 3-місячний строк на прийняття необхідних нормативно-правових актів та приведення у відповідність діючих.

    ВИСНОВОК: наразі говорити предмтено про Ваше питання неможливо через 2 основні причини: по-перше, складність та наслідки оперативного втручання нам невідомі. По-друге, влада готує нові критерії до Розкладу хвороб, які суттєво змінять діючу систему медичного огляду громадян України.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане МИКОЛО!

    Напочатку квітня 2024 року Президент України підписав та були оприлюднені зміни до законодавства, які передбачають скасування такого поняття як "Обмежено придатні".

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43329

    Передбачається, що в умовах війни особа або буде визнана "ПРИДАТНОЮ" або "НЕПРИДАТНОЮ" до служби за мобілізацією.

    Внаслідок наведеного, передбачається, що в Наказ Міністерства оборони України № 402 від 14.08.2008 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" будуть або внесені зміни, або буде прийнято новий наказ, яким затверджено порядок проведення військово-лікарської експертизи у Збройних силах України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Оскільки які саме хвороби, стани та тяжкість розладів будуть віднесені до ПРИДАТНОСТІ, а які до НЕПРИДАТНОСТІ наразі невідомо, то нажаль на Ваше питання поки немає відповіді, адже воно передчасне.

    В будь-якому разі, якщо слідувати букві закону, то усі обмежено придатні мають повторно пройти ВЛК до 4 (5) лютого 2025 року.

    Хоча представники ТЦК та Міністерства оборони України наразі дають щодо цього доволі суперечливі тлумачення, вказуючи, що це начебто норма лише для тих, хто служить у ЗСУ, а не для усіх цивільних з відповідними квитками та статусом "Обмежено придатний у воєнний час" таке інше.

    Проте інтерв"ю та коментарі Засобам масової інформації не мають офіційного характеру, тож поживемо - побачимо на правозастосовчу практику щодо цього.

    Усі точки над "і" розставить наказ Міністерства оборони України щодо затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

    До цього моменту звертатися до ТЦК та СП за власною ініціативою Вам передчасно.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров`я в Україні регулюються Законом України «Основами законодавства України про охорону здоров`я» від 19.11.1992 № 2801-XII.

    Відповідно до ст. 70 Закону № 2801-XII, військово-лікарська експертиза визначає придатність до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, встановлює причинний зв`язок захворювань, поранень і травм з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно п. 1.1 глави 2 розділу І Положення № 402 медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

    Пунктом 1.3 глави 1 розділу І Положення № 402 передбачено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є, зокрема, визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Видалення половини щитовидної залози з перешийком, також відоме як гемітиреоїдектомія, є хірургічною процедурою, при якій видаляється одна з двох часток щитовидної залози, а також перешийок, який з'єднує їх.

    Щитоподібна залоза - це невеликий орган, розташований в основі шиї. Вона виробляє гормони, які відіграють важливу роль у регуляції обміну речовин, росту та розвитку.

    Гемітиреоїдектомія зазвичай проводиться для лікування доброякісних або злоякісних пухлин щитовидної залози, а також для лікування гіпертиреозу (тиреотоксикозу), стану, при якому щитоподібна залоза виробляє занадто багато гормонів.

    Наслідки гемітиреоїдектомії можуть включати:

    Гіпотиреоз: Це стан, при якому щитоподібна залоза не виробляє достатньо гормонів. Гіпотиреоз зазвичай лікується довічним прийомом гормональних препаратів щитовидної залози.

    Тимчасове оніміння або поколювання в шиї: Це викликано подразненням нервів під час операції. Зазвичай воно проходить протягом декількох тижнів або місяців.

    Утруднення ковтання: Це може бути викликано набряком або рубцевою тканиною після операції. Зазвичай воно проходить протягом декількох тижнів або місяців.

    Зміна голосу: Це може бути викликано пошкодженням голосових зв'язок під час операції. Зазвичай воно є тимчасовим.

    Гіпопаратиреоз: Це стан, при якому паращитоподібні залози, які розташовані біля щитовидної залози, не виробляють достатньо гормонів. Гіпопаратиреоз зазвичай лікується довічним прийомом гормональних препаратів паращитовидної залози.

    Більшість людей, які перенесли гемітиреоїдектомію, ведуть нормальне і здорове життя.

    Згідно із нормами Положення № 402, у разі непогодження із рішенням ВЛК, Ви матимете право звернутися до ВЛК вищого рівня із скаргою на дії чи рішення ВЛК.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України