Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

15 апреля 2024, вопрос №105652 240₴

Поширення права сервітуту

Доброго дня! Чи можу я отримати консультацію з приводу сервітуту? Коротко опишу обставини. Я голова ОСББ 4-квартирного будинку садибного типу. Біля будинку є прибудинкова територія з оформленим правом постійного користування. Наш межовий сусід самовільно без нашого відома виготовив технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на яку поширюється право сервітуту... на частину нашої прибудинкової території впритул до наших прибудинкових споруд, мотивуючи тим, що там ніби прокладений газогін до його будинку. Цю технічну документацію сусід використовує у владних органах та як доказ в суді для отримання права сервітуту, Прошу роз"яснення:
1. Коли і як саме виникає право сервітуту.
2 Для початку виготовлення технічної документації потрібен договір з нами або рішення суду?
3. Чи мав право землевпорядник розпочати виготовлення технічної документації на частину нашого двору без нашого відому (договору з нами) і без рішення суду і без можливості проникнення в наш двір?
4. В які органи можна звернутись за перевіркою законності даної документації та оскарженням дій землевпорядника, що її виготував.
5. Чи можу я прикрепить файл з цією документацією для Вашої консультації?
Дякую за відповідь.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ірина!

    1. Коли і як саме виникає право сервітуту.

    Право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками) відповідно до статті 98 Земельного кодеку України. Згідно зі статтею 100 Земельного кодексу України Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут). Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (землекористувачем) земельної ділянки.

    Земельним кодексом України право земельного сервітуту визначається як право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Власник, землекористувач земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право: вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення, якщо інше не передбачено законом; на відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту.Земельний сервітут встановлюється за домовленістю між власниками сусідніх земельних ділянок на підставі договору, у разі недосягнення сторонами домовленості щодо встановлення або умов сервітуту, спір вирішується судом за позовом осіб, що потребують встановлення сервітуту. Право земельного сервітуту виникає після його державної реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на земельну ділянку відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".

    2 Для початку виготовлення технічної документації потрібен договір з нами або рішення суду?

    Межа між ділянками Вашої та сусудської прибудинкових територій повинна була б бути узгоджена з Вамишляхом укладання відповідного договору. Якщо це зроблено не було, то технічну документацію на прибудинкову територію сусіду можна вважати такою, яка виготовлена незаконно й, відповідно, служити доказом у вирішенні питання в уповноважених органах, як також в судовому порядку, не може.

    3. Чи мав право землевпорядник розпочати виготовлення технічної документації на частину нашого двору без нашого відому (договору з нами) і без рішення суду і без можливості проникнення в наш двір?

    На це питання я відповів Вам, по суті, у попередній відповіді.

    4. В які органи можна звернутись за перевіркою законності даної документації та оскарженням дій землевпорядника, що її виготував.

    Відповідно до ч. 3 ст. 158 Земельного кодексу України, органи місцевого самоврядування вирішують земельні суперечки в межах території територіальних громад щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, обмежень у використанні земель та земельних сервітутів, додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах. Такими органами місцевого самоврядування, до повноважень яких належить вирішення земельних суперечок, визначені виконавчі органи сільських, селищних, міських рад (п.5 ч. 1 ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

    Також ці питання вирішуються у судовому порядку.

    5. Чи можу я прикрепить файл з цією документацією для Вашої консультації?

    Ви, звичайно можете це зробити, але вивчення цього питання по суті з аналізом документів забере набагато більше часу, ніж дають можливості відповідей в цьому форматі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пані ІРИНО!

    Впізнаю славне місто Кропивницький! Дивно, що у дворах є ще вільні місця від незаконних гаражів та кіосків "Ятрані" (жартую).

    1. Право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками) відповідно до статті 98 Земельного кодеку України. Згідно зі статтею 100 Земельного кодексу України Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут). Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (землекористувачем) земельної ділянки.

    Земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

    Земельним кодексом України право земельного сервітуту визначається як право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Власник, землекористувач земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право: вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення, якщо інше не передбачено законом; на відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту.Земельний сервітут встановлюється за домовленістю між власниками сусідніх земельних ділянок на підставі договору, у разі недосягнення сторонами домовленості щодо встановлення або умов сервітуту, спір вирішується судом за позовом осіб, що потребують встановлення сервітуту. Право земельного сервітуту виникає після його державної реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на земельну ділянку відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".Щодо змісту договору про встановлення земельного сервітуту, то, виходячи з його цільової спрямованості, слід чітко викласти усі права та обов'язки, що надаватимуться сервітуарію (особі, в інтересах якої встановлений сервітут). Також невід'ємною частиною договору земельного сервітуту є технічний (кадастровий) план спірної земельної ділянки, яким визначається обґрунтування площі і меж чужої земельної ділянки на яку поширюється право сервітуту. Земельний сервітут не підлягає відчуженню, зокрема він не може бути предметом купівлі-продажу, застави та не може передаватися будь-яким способом особою, в інтересах якої цей сервітут встановлено, іншим фізичним та юридичним особам (ч.3 ст. 101 Земельного кодексу України).

    Види земельних сервітутів, які можуть бути встановлені, визначені ст. 99 Земельного кодексу України.

    Власники або землекористувачі земельних ділянок чи інші заінтересовані особи можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів:

    ♦ право проходу та проїзду на велосипеді;

    ♦ право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху;

    ♦ право на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм);

    ♦ право на будівництво та розміщення об’єктів нафтогазовидобування;

    ♦ право на розміщення об’єктів трубопровідного транспорту;

    ♦ право на користування земельною ділянкою для потреб дослідно-промислової розробки родовищ бурштину, інших корисних копалин загальнодержавного значення та/або видобування бурштину, інших корисних копалин загальнодержавного значення, за умови що при цьому не порушуються права землевласника, передбачені статтею 98 Земельного Кодексу України;

    ♦ право прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв’язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій;

    ♦ право прокладати на свою земельну ділянку водопровід із чужої природної водойми або через чужу земельну ділянку;

    ♦ право розміщення (переміщення, пересування) об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем;

    ♦ право відводу води зі своєї земельної ділянки на сусідню або через сусідню земельну ділянку;

    ♦ право забору води з природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право проходу до природної водойми;

    ♦ право поїти свою худобу із природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право прогону худоби до природної водойми;

    ♦ право прогону худоби по наявному шляху;

    ♦ право встановлення будівельних риштувань та складування будівельних матеріалів з метою ремонту будівель та споруд;

    ♦ право на будівництво та проходження інженерних, кабельних, трубопровідних мереж, необхідних для повноцінного функціонування індустріальних парків;

    ♦ право на будівництво, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій;

    ♦ інші земельні сервітути.

    Зазначений перелік не є вичерпним.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D1%8...

    2. Виходячи з наведеного, дана особа без Вашого дозволу та погодження не мала права ні виготовляти якісь там проекти землеустрою, ні стверджувати про наявність сервітуту, ні узгоджувати межі земельної ділянки.Якщо на земельній документації є начебто Ваш підпис, то це відверта підробка документів, тобто крмиінальна справа.

    На сервітут у нього має бути не документація земельна, а договір з Вами як власниками землі, посвідчений нотаріально, або рішення суду про встановлення земельного сервітуту.

    3. Саме ці документи він мав би надати інженеру-землевпоряднику, щоб той мав право проводити відповідні роботи.

    Також маю сумнів, що він отримував дозвіл сесії міської ради на виготовлення документації.

    Проектна документація не дає права земельного сервітуту. Це такий собі технічний паспорт з БТІ, але на землю. І махати таким документом рівносильно, що показувати техпаспорт БТІ замість свідоцтва про право власності на квартиру.

    Мало того, така документація мала бути погоджена Вами як суміжним землекористувачем / землевласником та іншими суміжними власниками, в тому числі Управлінням земельних відносин та охорони навколишнього природнього середовища Кропивницької міської ради. Як правило в особі начальника відділу - Вовенко Олега Анатолійовича. З прикладанням гербової печатки Управління.

    Якщо Ваших підписів у земельній документації немає і Вас не повідомляли про погодження земельної документації - то Ви маєте право в судовому порядку захищати свої права.

    Крім того виникає багато питань по лінії правоохоронних органів щодо підробки документів.

    4. Якщо Ваше ОСББ є користувачем відповідної ділянки, то за Вашим кодом юридичної особи має битися в Державному земельному кадастрі інформація про земельну ділянку зареєстровану за Вами та уся інформація по ній, включаючи сервітути.

    https://e.land.gov.ua/auth_select

    Також Ви можете поспілкуватися з Олегом Вовенко та дізнатися чи узгоджувала міська рада відповідну документацію.

    Відділ регулювання земельних відносин Начальник відділу - Вовенко Олег Анатолійович

    вул. Тараса Карпи, 68, каб. 324

    phonelogo.png (0522) 35 83 57

    emaillogo.pngdmzr@krmr.gov.ua

    5. Дійсно, бажано б побачити цю так звану земельну документацію для однозначних висновіків і зрозуміти чи вона дійсно є , чи це відверта підробка документів і треба звертатися до поліції.

    Однозначно можу сказати, що я знаю як має виглядати справжня земельна документація, що виготовлялася у 2010 - 2022 рр., тому дуже цікаво було б побачити.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    1. Коли і як саме виникає право сервітуту.

    Право земельного сервітуту виникає після його державної реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на земельну ділянку (частина 3 статті 100 Земельного кодексу України).

    Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут).

    Ознайомтесь з корисною інформацією за посиланням https://vinnytska.land.gov.ua/%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D...

    2 Для початку виготовлення технічної документації потрібен договір з нами або рішення суду?

    Так, повинен, проте не надання особою своєї згоди на погодження меж земельної ділянки суміжного землекористувача та/або власника не може бути перешкодою для розгляду місцевою радою питання про передачу земельної ділянки у користування за обставин виготовлення відповідної технічної документації.

    3. Чи мав право землевпорядник розпочати виготовлення технічної документації на частину нашого двору без нашого відому (договору з нами) і без рішення суду і без можливості проникнення в наш двір?

    Ні, такого права він не мав. Не можна було зачіпати Вашу частину двору. Якщо у Вас оформлене право постійного користування та виставлені межі - Ви зможете довести, що сусід діє неправомірно.

    4. В які органи можна звернутись за перевіркою законності даної документації та оскарженням дій землевпорядника, що її виготував.

    Ви можете звернутись до земельного відділу Вашої місцевої ради або вирішити проблемне питання в судовому порядку

    Також Ви можете звернутись до іншої землевпорядної організації для визначення меж Вашої прибудинкової території згідно договору постійного користування.

    Якщо сусід "заліз" на Вашу територію - міська рада не зареєструє договір сервітуту.

    5. Чи можу я прикрепить файл з цією документацією для Вашої консультації?

    Так, функціонал сайту дозволяє прикріпляти документи.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    1. Коли і як саме виникає право сервітуту.

    Відповідно до статті 98 ЗК України право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельноїділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Земельні сервітути можуть бути постійними і строковими. Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею. Земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

    Як зазначено в статті, сервітут можливо встановити на постійній основі, або на деякий час(строковий чи безстроковий), для вирішення якихось питань. Отже в кожному окремому випадку потрібно чітко розуміти потребу у встановленні земельного сервітуту.

    Встановлюючи земельний сервітут на певний строк чи без зазначення строку (постійний), необхідно враховувати, що метою сервітуту є задоволення потреб власника або землекористувача земельної ділянки для ефективного її використання; умовою встановлення є неможливість задовольнити такі потреби в інший спосіб, і в рішенні суд має чітко визначити обсяг прав особи, що звертається відносно обмеженого користування чужим майном (п. 22-2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 р. № 7).

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    Стаття 402. Встановлення сервітуту

    1. Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду.

    2. Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (володільцем) земельної ділянки або особою, яка використовує земельну ділянку на праві емфітевзису, суперфіцію.

    Земельний сервітут підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

    3. У разі недосягнення домовленості про встановлення сервітуту та про його умови спір вирішується судом за позовом особи, яка вимагає встановлення сервітуту.

    2 Для початку виготовлення технічної документації потрібен договір з нами або рішення суду?

    Так, мали право врегулювати це питання, адже:

    "...Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (володільцем) земельної ділянки або особою, яка використовує земельну ділянку на праві емфітевзису, суперфіцію.

    У разі недосягнення домовленості про встановлення сервітуту та про його умови спір вирішується судом за позовом особи, яка вимагає встановлення сервітуту..."

    3. Чи мав право землевпорядник розпочати виготовлення технічної документації на частину нашого двору без нашого відому (договору з нами) і без рішення суду і без можливості проникнення в наш двір?

    Звісно, що ні. Вище я описав способи, за допомого яких може бути встановлено сервітут.

    4. В які органи можна звернутись за перевіркою законності даної документації та оскарженням дій землевпорядника, що її виготував.

    ЗЕМЕЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 3-4, ст.27)

    Стаття 158. Органи, що вирішують земельні спори

    1. Земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування.

    2. Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

    3. Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах території територіальних громад щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, обмежень у використанні земель та земельних сервітутів, додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.

    5. У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органу місцевого самоврядування спір вирішується у судовому порядку.

    Стаття 159. Порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування

    1. Земельні спори розглядаються органами місцевого самоврядування на підставі заяви однієї із сторін у тижневий строк з дня подання заяви.

    2. Земельні спори розглядаються за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання розгляд спору переноситься. Повторне відкладання розгляду спору може мати місце лише з поважних причин.

    3. Відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.

    4. У рішенні органу місцевого самоврядування визначається порядок його виконання.

    5. Рішення передається сторонам у триденний строк з дня його прийняття.

    5. Чи можу я прикрепить файл з цією документацією для Вашої консультації?

    Так, звісно. Платформа надає таку можливість.

    З повагою!

    Ірина Клиент 13 дней назад

    Доброго дня. Дякую за відповідь. Чи можна ще уточнити наступне. 1. Чи є підземний газогін, прокладений через наш двір сусідом 12 років тому до свого будинку, без нашого дозволу та дозволу селищної ради бути приводом для сервітуту. 2. Хто повинен затверджувати, хто погоджувати технічну документацію і чи має бути в технічці погодження меж? Дякую.

    • Дерій Владислав Олегович

      1. Сусід повинен був мати дозвіл на газифікацію свого будинку. У нього повинен бути проект газопостачання, погодження проекту газопостачання, технічні умови газопостачання та ін. Якщо прокладання та монтаж газопроводу було здійснено через земельну ділянку, яка знаходилась у Вашому користуванні, без Вашої згоди на прокладення газопроводу - тоді суд повинен відмовити йому у встановленні сервітуту.

      2. Технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, погоджується землевласником та землекористувачем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України