Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 апреля 2024, вопрос №105675 400₴

Питання відстрочки, аспірантура.

Доброго дня! Зіштовхнувся з проблемою в РТЦК при оновленні даних. Я аспірант одного з Київських вузів, відповідно зараз потрібно надати в РТЦК пакет документів для надання відстрочки.(Сталося так, що тимчасовий військовий квиток в наступному місяці виходить з дії) У відділі аспірантів мені видали Довідку про навчання (закріплена файлом) та Наказ про зарахування. Я приніс їм ці документи. І співробітниця РТЦК, що займається питаннями відстрочки сказала, що дана Довідка про навчання це не Довідка Ф-20. Я ще раз звернувся до відділу аспірантури з приводу того, що це не та довідка. Аспірантура відповіла (була попередня консультація з методистом по питаннях військового обліку співробітників та студентів закладу) що цей документ і є Довідкою Ф-20, адже інших форм подання даних до РТЦК вони банально не надають.
Так от, питання:
1.Це дійсно довідка Ф-20?
2. Якщо так, які мають бути подальші дії для її вручення співробітниці РТЦК яка каже що це не та довідка?
3. Якщо ні, то де цю довідку можна реально дістати?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Даного документа достатньо.

    Все інше це "придирки" працівників ТЦКСП.

    Із змісту ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» випливає, що здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    З огляду на зазначене керівники закладів освіти у встановленому порядку видають здобувачам освіти або їхнім законним представникам на підставі належним чином оформленого звернення (заяви) письмові листи (письмові довідки) про факт навчання здобувача освіти у закладі освіти. Вказані письмові листи (довідки) оформляють на бланку закладу освіти, а наведену у них інформацію засвідчують підписом уповноваженої особи та печаткою.

    "Лист МОН України №1/3574-22 від 21.03.2022 "Про видачу довідок про навчання (довідок з місця навчання)"."

    Отже підготуйте заяву щодо надання відстрочки. Долучіть до неї документи, що підтверджують факт проходження Вами навчання та направте ТЦКСП Укрпоштою з описом вкладення.

    Дерій Владислав Олегович
    30%

    Доброго дня!

    1.Це дійсно довідка Ф-20?

    Ні, це не довідка форми 20.

    Згідно Положення про підготовку і проведення призову громадян України довідка форми 20 повинна виглядати так - : ДОВІДКА

    Якщо ні, то де цю довідку можна реально дістати?

    Справа в тому, що ця довідка видається ПРИЗОВНИКАМ, а Ви є ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, тому Вам і не потрібно оформлювати довідку ф-20 !

    Ваші наступні кроки:

    1. Підготуйде документи про відстрочку: заяву про відстрочку, довідку про навчання (та, що у Вас на руках), контракт про навчання (за наявності), посвідчення аспіранта (за наявності).

    2. Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    3. Якщо Вам відмовляють у відстрочці - оскаржуйте неправомірні дії ТЦК - подайте скаргу до обласного ТЦК або шляхом звернення до суду.

    Так як Ви маєте право на відстрочку - при спробі вручення повістки на відправку - вимагате Акт відмови та вказуйте, що маєте право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Дмитро!

    Довідка Ф-20 оформлюється студентам та аспірантам тільки денної форми навчання, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП.

    Втім, жодним законом чи підзаконним актом не передбачена форма довідки ф-20 для військовозобов'язаних, тому практично в кожному учбовому закладі є свої зразки таких довідок. Наприклад, ось, як виглядає довідка форми 20, яку надає Івано-Франківський університет: https://nung.edu.ua/sites/default/files/2023-07/do....

    1.Це дійсно довідка Ф-20?

    Що стосується особисто мене, то я дотримуюсь тої точки зору, що для отримання відстрочки достатньо мати звичайну довідку з учбового заклвду про зарахування на навчання, завірену ректором або іншою уповноваженою особою та з печаткою ВНЗ.

    Наприклад, Вашої довідки для доказу зарахування на навчання до ВНЗ цілком достатньо для надання в ТЦК. Я би лише зауважив, що такі довідки повинен підписувати керівник учбового закладу.

    До довідки також обов'язково потрібно додати завірену належним чином копію наказу про зарахування до ВНЗ і копію контракту (якщо він є).

    2. Якщо так, які мають бути подальші дії для її вручення співробітниці РТЦК яка каже що це не та довідка?

    Якщо Вам все ж таки відмовляють у прийнятті згаданої Вами довідки, а ВНЗ іншої не пропонує, рекомендую відправити заяву про відстрочку, довідку, копію наказу та контракту Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення на адресу ТЦК. Такий крок буде гарантією того, що військомат отримав Вашу заяву з підтверджувальними документами і останній не зможе відмовитись від розгляду заяви та надання Вам відповіді.

    У разі відмови відповідь ТЦК можна буде легко оскаржити.

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    3. Якщо ні, то де цю довідку можна реально дістати?

    Довідку Вам може видати тільки Ваш учбовий заклад. Отже, на цьому Вам і варто стояти. Все одно ТЦК не зможе Вас мобілізувати ні за яких умов!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, працівники ТЦК вводять вас Оман, довідка форми 20 підтверджує ваше навчання. Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток (посвідчення аспіранта)

    Довідка з навчального закладу форми 20

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можете додати договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання та інше.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Якщо вам будуть спроби вручення вам бойової повістки на відправку, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки.

    Ні у якому разі не піддавайтесь психологічному тиску, і пам'ятайте що ви маєте право на відстрочку. І вам не загрожує кримінальна відповідальність.

    Я правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності. Буду радий вам допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю Вас, Дмитро!

    Так от, питання:1.Це дійсно довідка Ф-20?

    Абсолютно нормальна довідка, яка підтверджує факт здобуття освіти разом з іншими наявними у Вас документами. З приводу форми 20, то взагалі-то, дана форма затверджена Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, і логічно має стосуватися саме осіб, які вступають на СТРОКОВУ військову службу, а не військову службу по мобілізації.

    Те, що у нас так склалося, що ТЦК вимагає саме довідки форми 20, не позбавляє Вас у даній ситуації права на відстрочку від мобілізації. Тому ТЦК та СП у даній ситуації дії не зовсім правомірно. Ви не можете вимагати від свого ВУЗу більше, аніж він може Вам дати.

    Ні, звісно, можете наполягти, аби Вам видали довідку саме по формі, яка зазначена тут, але якщо Вам цього не дають, не потрібно через це сильно хвилюватися.

    2. Якщо так, які мають бути подальші дії для її вручення співробітниці РТЦК яка каже що це не та довідка?

    Головна Ваша задача - це зібрати повний пакет документів та подати його до ТЦК та СП разом із заявою про оформлення відстрочки. Якщо відмовляюся отриматувати документи, направляйте їх поштовим зв'язком. Окрім довідки, у Вас має бути безліч документів, які підтвержують факт здобуття освіти. Це і наказ про зарахування на навчання, і договір про здобуття освіти, і чеки про оплату, можливо посвідчення аспіранта. Тому зберіть все і подавайте. Не приймають, направляйте поштовим зв'язком.

    Будуть відмовляти у відстрочці, будемо подавати скарги. Не хвилюйтеся, Ваша мобілізація неможлива.

    3. Якщо ні, то де цю довідку можна реально дістати?

    Повторюся, змусити ВУЗ видати Вам довідку певного зразку Ви можете тільки через суд. Чи раціонально це робити? Звісно, що ні. Готуйте всі документи та направляйте до ТЦК та СП поштовим зв'язком, а там нехай розбираються.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України