Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 15 апреля 2024, вопрос №105685 250₴

Как продать квартиру если второй собственник гражданка РФ

Здравствуйте! Хотим продать квартиру в Киеве, собственник я и моя сестра(но сестра уже лет 10 тут не живёт и у нее гражданство РФ) сейчас в военное время возможно это сделать? Возможно через другую страну что бы она сделала дарственную или доверенность на меня?
Или возможно подать в суд что бы забрать её часть себе?(Она не против)

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю Вас!

    Якщо у неї громадянство рф і громадянство України відсутнє, на жаль, станом на зараз відчужити нерухомість неможливо. Будь-які нотаріальні дії щодо майна, належного на праві власності громадянам рф, заборонені. Єдине, що можливо для громадян рф - це спадкування.

    Тому якщо в сестри громадянство України відсутнє, станом на зараз вирішити питання по суті НЕМОЖЛИВО, на жаль.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    16%

    Доброго дня.

    Відчуження нерухомості власниками, що є громадянами рф в Україні заборонено.

    Власник може відмовитися від права власності двома шляхами:

    прямо заявити про це

    вчинити дії, що прямо свідчать про намір не зберігати в майбутньому будь-які права на це майно.

    Для того, щоб у добровільному порядку припинити своє право власності на нерухоме майно власнику слід звернутися до суб'єкта державної реєстрації або нотаріуса з відповідною заявою.

    Пунктом 76 Порядку реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127, встановлено, що для державної реєстрації припинення права власності на нерухоме майно у зв’язку з відмовою власника від права власності подається документ, що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в Державному реєстрі прав.)

    За результатом розгляду заяви державний реєстратор приймає рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна або рішення щодо відмови у взятті на такий облік. Державний реєстратор за результатом прийнятого рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна вносить до спеціального розділу Державного реєстру прав відповідні відомості.

    Для Вас це не варіант.

    В Вашому випадку необхідно чекати можливих змін в законодавстві з цього приводу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32%

    Доброго дня, Катерина!

    На жаль, с продажем квартири у Вас нічого не вийде саме з тої причини, що Ваша сестра, співвласник нерухомості, є громадянкою РФ, тобто держави, з якою у нас розірвані дипломатичні стосунки, й відповідно, будь які правочини здійсненні на території рф Україною не визнаються.

    В той самий час, для продажу квартири Вам обов'язково потрібна нотаріальна довіреність від Вашої сестри, як співвласника, на такі дії, якою б вона могла передати Вам доручення виступати від її імені у згаданій оборудці. Проте, довіреність, оформлена російським нотаріусом буде вважатися нечинною і не дасть Вам права виступати від її імені.

    З іншого боку, якщо сестра зможе оформити таку нотаріальну довіреність в іншій державі, шанс продати квартиру все ж таки зберігається. Щоправда за умови, якщо довіреність буде оформлена саме у іноземного нотаріуса, а не в консульстві рф.

    Також можна було б вирішите це питання, якщо б у сестри була посвідка про законне проживання в Україні (наприклад, ПМП).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    38%

    Доброго дня!

    На даний час заборонені всі правочини з відчуження нерухомості громадян РФ згідно Постанови Кабміну від 03.03.2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації»

    Крім того, згідно пункту 2 установлено, що правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, у тому числі якщо ними передбачається відповідне відчуження у майбутньому, є нікчемними.

    Тобто, якщо Ваша сестра, як громадянка РФ, оформить довіреність за кордоном, то українські нотаріуси все одно не мають права посвідчити договір купівлі-продажу квартири.

    Ваша сестра зможе продати квартиру під час дії воєнного стану якщо в неї є подвійне громадянство (одне з яких України) та залишився паспорт України, в протилежному випадку потрібно чекати закінчення воєнного стану або набрання чинності Закону України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з РФ.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України