Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 апреля 2024, вопрос №105769 400₴

Чи повинен з'явитись в ТЦК згідно нового закону?

Добрий день. Знятий з обліку згідно абз.29 ч.2 ст37 ЗУ ВОіВС, в якому прописано "в інших випадках за рішенням МО України". Чи повинен з'явитись в ТЦК згідно нового закону?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ні ми, ні скоріше за все Ви не вололієте інформацією щодо достовірної підстави для зняття Вас з обліку. Втім, підписаний Президентом України законопроєкт 10449 передбачає наступне:

    Частина 10 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і війьськову службу" у новій редакції:

    "...10. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі Збройних Сил України, у запасі Служби безпеки України, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані: 35 уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки...".

    Через те, що ми не володіємо інформацією про підставу зняття Вас з обліку, складно предметно відповісти на питання. Але скоріше за все, зняття з обліку не мало нічого тотожнього з виключенням з обліку і зараз Ви повинні стати на повторний облік. Якщо так, вимога щодо актуалізації облікових даних також поширюється на Вас.

    З повагою!

    Віталій Клиент 13 дней назад

    Уточнення: був визнаний обмежено придатним

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      33%

      Віталію!

      Тому тим паче на Вас поширюватиметься вимоги щодо оновлення даних протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані у зв'язку з тим, що Ви підлягаєте військовому обліку.

      Але звертаю увагу, що Закон надаватиме Вам такі способи оновлення даних:

      через центр надання адміністративних послуг

      через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

      через ТЦК та СП.

      Кожний з даних способів, за своєю суттю, нестиме для Вас загрози, якщо Ви не маєте підстави для відстрочки. Але можливо, найбезпечнішим способом, як би парадоксально це не звучало, буде оновлення даних через електронний кабінет. Втім. будемо бачити.

      З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому, якщо Вам належним чином не вручать повістку - йти до ТЦК не потрібно, адже Ви були не перебуваєте на військовому обліку.

    В якому році Вас зняли з військового обліку?

    4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Наразі триває погодження змін до 402 наказу. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

    Поки що не прийняті зміни до Наказу МОУ 402 та не розроблений механізм оповіщення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Віталій Клиент 13 дней назад

      З обліку зняли в 2015-му після проходження ВЛК по мобілізаційному розпорядженню

      • Дерій Владислав Олегович

        "Знятий з обліку згідно абз.29 ч.2 ст37 ЗУ ВОіВС" - тут скоріш за все це якась помилка, адже немає абзацу 29 у частині 2 ЗУ "Про ВО та ВС" в редакції за 2015 рік.

        Також я не бачу правових підстав звертатися протягом 60 днів для уточнення даних, адже:

        1. Ви не перебуваєте на військовому обліку.

        2. Згідно законопроєкту 10449 відбудуться зміни в ЗУ "Про військовий обов'язок і війьськову службу", де однією з вимог являється уточнення даних протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації. На даний час мобілізація оголошена ще в 2022 році https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141..., тому строк 60 днів не застосовується.

        3. Якщо Вам видадуть повістку - Вас можуть направити на повторне ВЛК

        Законопроєкт 10449 набере чинності через 1 місяць, тоді і почне з'являтися відповідна практика.

        • Віталій Клиент 13 дней назад

          абз. 29 статті 37 - це підпункт п.5 про зняття з обліку - "в інших випадках за рішенням МО України" (я порахував)

          • Дерій Владислав Олегович
            34%

            Запис повинен бути таким "абз. 4 пункт 2 ч.5 ст.37 ЗУ "Про ВО та ВС"

            Якщо будете уточнювати свої дані через електронний кабінет військовозобов'язаного , то будьте готові отримати електронну повістку, адже згідно законопроєкту 10449 передбачається наявність у повістці електронного цифрового підпису посадової особи, яка сформувала повістку.

            Тому, КМУ може розробити механізм оповіщення, який включає надсилання електронних повісток до електронного кабінету військовозобов'язаного

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33%

    Доброго дня, Віталію!

    У Прикінцевих положеннях Закону України № 3621-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" зазначено наступне:

    "2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби".

    У новому мобілізаційному законі № 3633 IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" стаття 1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" викладена в наступній редакції:

    10. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі Збройних Сил України, у запасі Служби безпеки України, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані: уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки;

    прибувати за викликом районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі – відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки), Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу розвідувальних органів України для оформлення військово-облікових документів, взяття на військовий облік, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних та резервістів;

    проходити медичний огляд згідно з рішеннями комісії з питань взяття на військовий облік, комісії з питань направлення для проходження базової військової служби або військово-лікарської комісії відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я Служби безпеки України, а у Службі зовнішньої розвідки України, розвідувальному органі Міністерства оборони України чи розвідувальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, – за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії Служби зовнішньої розвідки України, розвідувального органу Міністерства оборони України чи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону."

    Отже, оскільки Ви були зняті з військового обліку через обмежену придатність, Ви підлягаєте повторному взяттю на військовий облік, а тому повинні уточнити свої облікові дані упродовж 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України