Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 16 апреля 2024, вопрос №105771

Набуття чинності закону 10449

Вітаю!

Зеленський підписав закон 10449 по мобілізації. В тексті закону написаного, що він вступає в силу через місяць, за виключенням кількох абзаців, які вступають в силу через 8 місяців.

Депутати заявляють що ряд положень вступить в силу відразу після публікації.
Які саме норми чи положення вступлять в силу відразу після публікації?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    "...Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзаців дванадцятого і тринадцятого підпункту 2 пункту 8 розділу І цього Закону (щодо внесення змін до частин четвертої і п’ятої статті 6 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем опублікування цього Закону..."

    Абзаци 12 і 13:

    4. Міністерство внутрішніх справ України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, забезпечує подання до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомостей про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

    5. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, забезпечують подання до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомостей про зареєстровані у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України водні транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

    З повагою!

    • Андрій Клиент 15 дней назад

      Дякую за відповідь. З вашого досвіду, чи варто очікувати змін в постанові КМУ 57 через прийнятий закон 10449? І якщо так, то як скоро? Можуть почати вносити зміни до набуття чинності закону 10449?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Так, гадаю, що варто. Приблизно у тримісячний строк, як передбачено законом.

    • Андрій Клиент 15 дней назад

      Тобто протягом цього тижня не змінюватимуть нічого?

    Андрій Клиент 15 дней назад

    Я бачу в тексті закону такий текст3. Кабінету Міністрів України: 1) у місячний строк з дня опублікування цього Закону: прийняти нормативно-правові акти, що випливають із цього Закону, у тому числі визначити з урахуванням рекомендацій комітету Верховної Ради України, до предмета відання якого належать питання національної безпеки, критерії, на основі яких відповідні підприємства, установи та організації будуть віднесені до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливих для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, а їх працівники підлягатимуть бронюванню; забезпечити функціонування при центрах надання адміністративних послуг та центрах зайнятості рекрутерів для залучення на військову службу; 89 переглянути порядок бронювання військовозобов’язаних з урахуванням вимог цього Закону та прийняти відповідні нормативно-правові акти; забезпечити залучення під час дії воєнного стану до логістичного забезпечення діяльності військ (сил) підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності;"у місячний строк" означає через місяць, чи до того як пройде місяць?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      У місячний строк з моменту набрання Законом чинності.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоне!

    Ряд положень не вступить у силу одразу після мобілізації, можете не хвилюватись. Закон набере чинності саме через той час, який зазначений у прикінцевих положеннях.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України