Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 17 апреля 2024, вопрос №105897 240₴

Подарувати авто людині що за кордоном

Чи можливо подарувати автомобіль синові який живе у Польші але приїхати в Україну можливості немає.
Він повинен стати його власником з погляду польского законодавства.

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Так, можливо! Для цього сину потрібно потрібно оформити довіреність в консульстві або іноземного нотаріуса (з нотаріальним перекладом на українську мову). Потім представник по довіреності може прийняти в дар та оформити авто у сервісному центрі МВС.

    АБО батько з сином може укласти договір купівлі-продажу авто через ДІЮ. Ознайомтесь з матеріалом за посиланням https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi... Податки сплачувати за перший продаж авто не потрібно. Обмінюватись грошима за авто через ДІЮ не потрібно.

    Підписані документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

    Тут є свої нюанси, так як це буде вважатись продажем, то якщо батько захоче продати друге по рахунку авто протягом року - йому потрібно буде сплатити з нього податок ПДФО 5 % та 1,5% військовий збір.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олеже!

    Так, це можливо, але для того Ваш син повинен оформити довіреність на третю особу в Україні, яка від його імені виступить у ролі обдарованного при укладанні угоди договіру дарування. Після того дана довірена особа зможе переоформити авто на сина у СЦ МВС.

    Відповідну довіреність можна оформити у консульстві України в Польщі або у місцевого нотаріуса.

    Довіреність оформлена у консульстві не вимагає подальшої легалізації на території України.

    Щодо довіреності, завіреною у місцевого нотаріуса то тут є нюанси: на території України дану довіреність прийдеться перекласти на українську мову та завірити такий переклад нотаріально.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України