Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 17 апреля 2024, вопрос №105945 900₴

Загальна військова підготовка і студенти

Вітаю з новими законами зіткнувся з рядом питань, які цікавлять мене і більшість студентів мого віку.

Те що я вже знаю:
1. Базову військову підготовку запровадять із 1 вересня 2025 року.
2. Підготовка буде проводитися з метою здобуття громадянами військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.
3. Ті, хто пройшли таку підготовку, не будуть призвані до лав ЗСУ під час мобілізації, поки не досягнуть 25 років.
4. Студенти, які отримують першу вищу освіту, аспіранти, докторанти та інтерни мають відстрочку від призову

Якщо з того що я знаю є помилки, дайте знати будь ласка

У мене є ряд питань.
1. Які покарання для осіб не пройшовших БВП віком до 25 років? Чи вони ідентичні до покарань для осіб віком після 25?
2. Отримуючи облікову спеціальність від БВП, по досяганню 25 років можливо отримати відстрочку при здобуванні першої вищої освіти?
3. Яка стратегія більш коректна: отримати облікову спеціальність до 25 років і почати отримувати першу вищу освіту по досяганню 25 років; чи отримати облікову спеціальність вже після 25 років, під час отримання першої вищої освіти?

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    22.2%

    Доброго дня, будь яке покарання буде відсутня, якщо це буде з поважних причин (підстави для відстрочки) , якщо можливо накладання штрафу за порушення правил військового обліку на разі 1700 гривень.

    На мою думку більш коректно, це отримати спеціальність і у 24 роки вступити у навчальний заклад. Таким чином у вас все буде гаразд з законом і ви будете мати право на відстрочку у подальшому.

    • Олексій Клиент 12 дней назад

      Дякую за відповідь

    Богун Сергій Павлович
    22.2%

    Доброго дня.

    1. Які покарання для осіб не пройшовших БВП віком до 25 років? Чи вони ідентичні до покарань для осіб віком після 25?

    Ті, хто не пройшов військову службу чи базову військову підготовку, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі чи поліції. За зверненням ТЦК, порушнику можуть заборонити виїзд за кордон, навіть якщо на це є законні підстави, вилучити водійські права чи заблокувати рахунки.

    2. Отримуючи облікову спеціальність від БВП, по досяганню 25 років можливо отримати відстрочку при здобуванні першої вищої освіти?

    Так це можливо.

    3. Яка стратегія більш коректна: отримати облікову спеціальність до 25 років і почати отримувати першу вищу освіту по досяганню 25 років; чи отримати облікову спеціальність вже після 25 років, під час отримання першої вищої освіти?

    Отримати до 25 років.

    Яка буде практика застосування - на сьогодні важко сказати.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, олексію!

    Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" вносить зміни до Закону України "У Законі України "Про військовий обов’язок і військову службу", а саме:

    8) доповнити статтею 10-1 такого змісту:

    "Стаття 101 . Базова загальновійськова підготовка

    1. Базова загальновійськова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

    2. Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності. Для проведення базової загальновійськової підготовки залучаються громадські організації та об’єднання, у тому числі громадські об’єднання ветеранів війни.

    3. Порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    4. Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна. Базова загальновійськова підготовка у закладах вищої освіти всіх форм власності проводиться з громадянами України чоловічої статі (жіночої статі – добровільно).

    Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності звільняються громадяни:

    які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

    які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

    які проходили військову службу.

    5. Під час практичних занять, передбачених навчальними планами базової загальновійськової підготовки, на громадян України, які проходять таку підготовку, поширюються права та обов’язки, встановлені законами для військовозобов’язаних, призваних на навчальні (перевірочні) збори";

    6. Громадяни України, які не атестовані для присвоєння військового звання офіцерського складу після закінчення закладу вищої освіти і не проходили військову службу або базову загальновійськову підготовку, підлягають направленню для проходження базової військової служби з урахуванням, за можливості, фаху, який вони здобули у закладі вищої освіти, або за спорідненими військово-обліковими спеціальностями".

    Отже, базова військова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності, як окрема навчальна дисципліна та порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    Якщо пройдете базову військову службу Вас не зможуть мобілізувати до 25. Ви будете зараховані до ВНЗ і матимете право на відстрочку у зв'язку з навчанням.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олексій Клиент 12 дней назад

      Дякую за відповідь! Чи відомо зараз у якому форматі відбувається ця підготовка? Чи це повна залученість (24\7) чи це відбувається у іншому форматі? Я просто працюю і мене цікавить чи це може повпливати на мій графік роботи

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Станом на зараз жодної інформації з приводу проходження БВП немає. Напевно, вона з'явиться вже ближче до запровадження у 2025 році і порядок її проведення буде визначатись нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

        Головне у цьому всьму не плутати БВС з БВП, бо це різні речі.

    Дерій Владислав Олегович
    22.2%

    Доброго дня, Олексію!

    Після проходження БВП Вас зарахують на військовий облік військовозобов‘язаних. А військовозобов‘язані підлягають призову під час мобілізації з 18 років.

    Проте, якщо Ви будете навчатись Ви матимете право на відстрочку як від БВП (до 24 років) так і від мобілізації .

    За відмову без поважних причин від БВП - передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210 КУпАП - 850 грн

    Тому, Вам в будь-якому випадку потрібно вступати на навчання

    З повагою, юрист Дерій В.О.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України