Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 17 апреля 2024, вопрос №105956 240₴

Продаж авто по довіреності третій особі

Доброго дня! Маю авто, але знаходжусь не в Україні. Хочу продати оформивши довіреність з правом продажу на батька. Авто старенька, але куплена була в кредит і ця відмітка є у техпаспорті (кредит давно закритий). Чи будуть якісь проблеми з цим у батька? Чи ця інформація перевіряється автоматично при переоформленні?
Дякую.

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутись до кредитора і отримати повідомлення про погашення кредитної заборгованості і дозволу на зняття автомобіля з обліку.

    Без цього листа кредитора авто з обліку не знімуть.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    41.7%

    Вітаю Вас!

    Інформація щодо наявності обтяжень, статусу транспортного засобу загалом перевірятиметься у ході відвідування сервісного центру МВС. Тому не хвилюйтеся, це все буде перевірено і потенційному власникові буде надана вся актуальна інформація. Можете підстрахуватися і взяти з собою документ, що підтверджує закриття кредиту (довідка, повідомлення тощо).

    Щодо довіреності, то батько має право від Вашого імені відчужити майно, але звертаю увагу - ДОВІРЕНІСТЬ ПОВИННА МІСТИТИ КОНКРЕТНИЙ ПЕРЕЛІК ДІЙ, ЯКІ ДОВІРЯЄТЬСЯ ВЧИНИТИ ПОВІРЕНІЙ ОСОБІ. Тобто має бути прописано - "підписувати заяви, подавати документи, представляти інтереси особи у ході продажу ТЗ, іншого способу відчуження" і так далі.

    З повагою!

    • Ірина Клиент 13 дней назад

      А якщо спочатку оформити договір купівлі-продажу у нотаріуса, тоді це все перевіряє він? А потім можна з цим договором, довіреністю і ін. док. йти у СЦ і там уже нічого перевіряти не будуть, оскільки автівка вже належить третій особі і залишається тільки поставити на облік, вірно? Чи довіреність вже не потрібна буде

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Не зовсім так. Нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу ТЗ є лише документом, який підтверджує правомірність придбання автомобіля. Суттєво на процес це не впливає.

        Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб – нотаріально посвідчена довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі – правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України «Про дорожній рух»).

        Нотаріус при посвідченні угоди також з'ясовуватиме питання статус ТЗ, у тому числі наявності обтяжень, заборон тощо.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Оскільки відповідна відмітка була внесена у техпаспорт, то батьку все ж таки потрібно мати при собі документ, який підтверджує, що кредит погашений. Взагалі відповідний документ повинен був надати Вам банк задля того, аби Ви мали змогу зробити новий техпаспорт, вже без зазначення в ньому інформації щодо кредитора.

    Більше не бачу жодних проблем, які можуть виникнути у процесі продажу авто.

    Для оформлення довіренності Вам потрібно звернутись до консульства України у країні Вашого перебування з готовим текстом останньої, в якій зазначити всі повноваження, якими Ви наділяєте свого батька. Довіреність, яка завірена у консульстві не підлягає подальшій легалізації на території України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клиент 13 дней назад
      Цей банк закрився вже. Автівці 14 років. Що в такому випадку робити
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У Вас є взагалі якісь документи щодо закриття заборгованності по кредиту?

        • Ірина Клиент 13 дней назад

          Колись були точно. Я зараз в іншій країні через війну і зараз їх зі мною немає, і я не певна, що за 14 років вони збереглись

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            41.7%

            Якщо у Вас не залишилось ніяких документів щодо кредиту, то тоді прийдеться звертатись до НБУ.

            Стаття 52-1 ЗУ "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб":

            1. Фонд забезпечує належне оформлення, упорядкування та зберігання усіх, у тому числі фінансово-господарських, документів неплатоспроможного банку протягом ліквідаційної процедури.

            2. До завершення ліквідації неплатоспроможного банку Фонд зобов’язаний забезпечити збереженість архівних документів неплатоспроможного банку і передати їх на зберігання до Національного банку України.

            3. Національний банк України зобов’язаний прийняти документи неплатоспроможного банку на зберігання по мірі їх подання Фондом.

            Ви,звісно, можете спробувати переоформити авто без відповідних документів, проте, гарантії, що авто знімуть з обліку я Вам не надам, оскільки, при купілі авто у кредит та погашенні останнього потрібно надати відповідну довідку до СЦ для перереєстрації авто.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Ви купували авто в кредит чи фінансовий лізинг?

    Якщо Ви купували авто в лізинг - Вам потрібно спочатку перереєструвати авто на себе, а потім дане авто можна продати по договору купівлі-продажу третій особі. З порядком такої перереєстрації можете ознайомитись за посиланням https://hsc.gov.ua/index/poslugi/faq/reyestratsiya...

    Якщо Ви купували авто в кредит - забороняється перереєстрація на нового власника транспортних засобів, що придбані у розстрочку без надання відповідних документів про остаточний розрахунок (пункт 41 постанови КМУ 1388).

    В довіреності Ви можете уповноважити батька представляти Ваші інтереси при перереєстрації та продажі авто, але якщо у Вас не буде документів, які підтверджують остаточний розрахунок - Вам можуть відмовити у перерестрації авто.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України