Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 апреля 2024, вопрос №106069 250₴

Чи є варіанти отримати працівником ДСНС (не особа рядового та начальницького складу служби цивільного захисту) статусу УБД?

Відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та абзацу другого статті другої "Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій..." затвердженого ПКМУ від 20 серпня 2014 р. № 413 (зі змінами) особи рядового та начальницького складу цивільного захисту, які брали участь в у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визнаються учасниками бойових дій, А ось вільнонаймані працівники (не особи рядового та начальницького складу цивільного захисту), які також блали участь у відповідних заходах, що підтверджено документально, згідно вищезазначених Закону та ПКМУ не можуть отримати статусу УБД, Чи є варіанти, можливо в судовому порядку, чи якісь інші, виправити таку несправедливість та прогалину в Законі? Дякую.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Дісно, згідно пункту 19 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”:

    Учасниками бойових дій визнаються:

    "військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро України, особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України".

    Несправедливість можна виправити двома шляхами:

    1. Шляхом звернення до суду.

    2. Шляхом звернення до органу чи уповноваженної особи, які мають право законодавчої ініциативи (найпростіший приклад - народні депутати України).

    Обидва шляхи достатньо складні і потребують для їх проходження чимало часу. До того ж у випадку звернення до суду треба дуже добре зрозуміти, яку правову форму оскарження обрати і до якого саме суду звертатись.

    Це серйозна і складна робота, яка потребуватиме зусиль, можливо, навіть не одного правника, а цілої групи, який/які мають досвід законотворчої роботи.

    Як варіант також можна звернутись із петицією до Президента України, але пам'ятайте, що вона повинна набрати 25 тисяч підписів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Пунктом 5 Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій визначено, що рішення про надання та позбавлення статусу учасника бойових дій приймається комісіями з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міноборони, МВС, Мін`юсті, Національній поліції, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Офісі Генерального прокурора, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв`язку, ДСНС, ДФС, - стосовно осіб, зазначених в абзацах другому і третьому пункту 2 цього Порядку.

    Згідно пунтку 2 Положення про комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у Державній службі України з надзвичайних ситуацій комісія утворюється наказом ДСНС з метою реалізації заходів, пов’язаних із наданням статусу учасника бойових дій особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту.

    На жаль, законодавством не передбачено отримання УБД для працівників ДСНС не рядового та начальницького складу.

    Суд відштовхується від законодавства, тому навряд чи у Вас вийде в судовому порядку оскаржити відмову у наданні статусу учасника бойових дій. Оскаржити можна лише неправомірні дії посадових осіб, у Вашому ж випадку законодавці взагалі не передбачили можливості для звичайних працівників ДСНС отримання УБД.

    Спробуйте за роз'ясненням звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини https://www.ombudsman.gov.ua/uk/zayavniku. Якщо запит будете подавати особисто - відповідь надійде протягом 30 днів, якщо через адвоката - 5 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

    Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексами, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів (частина 1 статті 4 ЦПК України,частина 1 статті 16 ЦК України).

    • Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    • З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме належних їй прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, уповноважених захищати права, свободи та інтересиі нших осіб або державні та суспільні інтереси.

    Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.
    У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

    Ви можете спробувати звернутися до суду проте на моє переконання результату не принесе.

    Це питання має бути врегульоване на законодавчому рівні суб'єктами законодавчої ініціативи шляхом внесення відповідних змін до законодавства.

    Згідно з ч. 1 ст. 93 Конституції України право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України