Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 апреля 2024, вопрос №106089 550₴

исключение с воинского учета, судимость, закон 10449

если человек исключен с воинского учета на основании ст37 пункт6 подпункт6 (был осужден по ст286ч3, отбывал наказание в виде лишения свободы), то обязан ли он будет обновить свои данные в тцк в соответствии с законом 10449? смогут ли взять на учет военнообязанных ? смогут ли мобилизовать ?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.."

    Вам уточнювати дані не потрібно, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку.

    Як будуть трактувати дане положення працівники ТЦК буде відомо через 1 місяць, але остаточну картину побачимо коли з'явиться судова практика. Проте, Вас не мають права мобілізувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!
    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Если человек исключен с воинского учета на основании ст37 пункт6 подпункт6 (был осужден по ст286ч3, отбывал наказание в виде лишения свободы), то обязан ли он будет обновить свои данные в тцк в соответствии с законом 10449? смогут ли взять на учет военнообязанных ? смогут ли мобилизовать ?

    Питання наразі доволі дискусійне та складне, чому, давайте розбиратися.

    Станом на зараз чинне законодавство передбачає наступне:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    {Пункт 2 частини шостої статті 37 в редакції Закону № 2995-IX від 21.03.2023}

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

    ...

    Але з 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядатиме наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    Щодо Вашої ситуації, Ви вже були виключені з війського обліку, і відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Втім, давайте будемо реалістами, чи дуже Ви вірите, що на підставі статті 58 Конституції України зможете захистити себе в тим умовах, яких ми перебуваємо.

    Дана ситуація нагадує мені ту, коли у 2013-2015 роках виключили з обліку по досягненню граничного віку осіб, які досягли 40-річного віку. Далі граничний вік було піднято до 60 років і зараз таких осіб поступово ставлять на облік та мобілізовують. Чи можуть вони щось зробити з цим? Звісно, що ні, тим паче суди ухвалюють рішення не на їх користь.

    Тому якщо бути об'єктивним, вважаю, що з часом влада буде ставити і Вашу категорію осіб на військовий облік та мобілізовувати. Гірка правда, але правда. Чи буде так, побачимо.

    Втім моя порада для Вас проста: нічого не оновлювати, зайвий раз про себе не нагадувати, до ТЦК не ходити, електронний кабінет не створювати. У випадках конфліктних ситуацій пред'являйте запис про виключення з обліку та наголошуйте на статті 58 Конституції України. Можливо таким чином Ви зможете виграти для себе дорогоцінні місяці або навіть роки.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24.9%

    Доброго дня, Антоне!

    Стаття 58 Конституції України зазначає, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Станом на зараз стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає наступне:

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Після набрання чинності через місяць Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" Ви вже не матимете такого права:

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    Отже, як бачите нова редакція статті 37 вже не передбачає виключення з військового обліку осіб, які раніше були засуджені за вчинення тяжкого або особливо-тяжкого злочину.

    Проте, оскільки Ви були виключені за статтею 37 на момент, коли діяла саме чинна норма, то новий закон не може відмінити Ваше виключення. Так само, ані чинними нормативно правовими актами, ані новим законом не передбачено поновлення на віськовому обліку осіб, які були з нього виключені. Як все буде відбуватись на практиці станом на зараз не відомо.

    Щодо поновлення облікових даних, то Ви не зобов'язані цього робити, оскільки не стоїте на обліку у ТЦК та не є військовозобов'язанною особою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Оскільки Ви виключені з військового обліку Вам оновлювати облікові непотрібно - Ви не маєте статусу військовозобов'язаного.

    Поновити Вас на обліку також не зможуть оскільки Ви були виключені з військового обліку.

    Як наслідок Ви мобілізації не підлягаєте.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, чоловік виключений з військового обліку, тому вважається не військовозобов'язаний. Зміни звучать так, всім військовозобов'язаним зареєструватись протягом 60 днів...

    Чоловік не військовозобов'язаний тому його це не стосується, будь яка відповідальність у вашому випадку буде відсутня.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України