Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 19 апреля 2024, вопрос №106137

смена фамилии ребенку

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста
С бывшим мужем в разводе 3 года, в этом году подала на алименты, так как раньше не платил, он во время войны выехал за границу. Ребенок 9 лет, они не общаются
Хочу сменить фамилию ребенку, так как у меня сейчас другая фамилия. Как я могу это сделать? И если нужно разрешение как я могу его получить если он за границей?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Це можливо добровільно або в судовому порядку.

    Необхідно аналізувати ситуацію.

    Виталина Клиент 13 дней назад

    Добровольно як можливо зробити?

    Богун Сергій Павлович

    Вашу ситуацію необхідно аналізувати детально. Лише після цього я зможу надати вам відповідь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталіна!

    Підстави зміни прізвища дитини її батьками зазначені в статті 148 Сімейного кодексу України:

    1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.
    2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.
    3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини також може бути змінено за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.
    4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним, безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.
    5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідні зміни прізвища інтересам дитини.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України