Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 21 апреля 2024, вопрос №106299 240₴

відстрочка по п.13: 2й з батькив пенсійного віку, але без посвідчення

Доброго дня.

Знову питання стосовно п.13 “відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати”.

Батько має 2 групу інвалідності, пенсійне посвідчення. Мати 60 років, але Пенсійний фонд відмовив у праві на пенсію через відсутність достатнього трудового стажу (до 2028 р). Окрім мене більше дітей немає.

Чи правильно я розумію, ТЦК відмовляє у відстрочці у таких випадках? Чи трактування “утримання” індивідуальне в різних ТЦК? Цікаво почути випадки з практики останнім часом.

Дякую заздалегідь,
Дмитро

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    32.9%

    Доброго дня!

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

    Згідно статті 75 Сімейного кодексу України

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    Якщо Ваша мама не потребує постійного догляду на підставі лікарсько-конмультативної комісії та ще й не має права на пенсію - ТЦК може відмовити Вам у відстрочці, адже Ваша мама являється невійськовозобов'язаною та в неї, як у подружжя є обов'язок утримувати чоловіка.

    Ви матимете право на відстрочку у таких випадках:

    1. Ваша мама з батьком розірвуть шлюб.

    2. Ви у судовому порядку доведете, що Ваша мама не зобов'язана утримувати батька, адже вона не може надавати матеріальну допомогу.

    3. Ваша мама отримає довідку ЛКК, згідно якої сама потребує догляду

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Дмитро!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Батько має 2 групу інвалідності, пенсійне посвідчення. Мати 60 років, але Пенсійний фонд відмовив у праві на пенсію через відсутність достатнього трудового стажу (до 2028 р). Окрім мене більше дітей немає.

    Чи правильно я розумію, ТЦК відмовляє у відстрочці у таких випадках?

    Станом на зараз немає відповіді на Ваше запитання, оскільки закон ще не набрав чинності, а отже, відстрочку по цій підставі ще ніхто не оформлював. Відповідно до чинного законодавства трактування норми закону інше: "непрацездатні" замість "невійськовозобов'язаних". Тому, оскільки Ваша матір досягла пенсійного віку, то Ви маєте право на відстрочку станом на зараз.

    У відповідності із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Чи трактування “утримання” індивідуальне в різних ТЦК?

    Я би так не сказав, оскільки ТЦК має наруках відповідні роз'яснення від ГШ щодо вимоги по документах для тієї чи іншої підстави.

    Цікаво почути випадки з практики останнім часом.

    Як я і зазначив вище, такої практики станом на зараз не існує. З'явиться вона лише після 18 травня.

    На мою думку, питання дуже спірне, оскільки:

    По-перше, но норму "непрацездатні" змінили на "невійськовозобов'язані" не просто так, а отже передбачаю проблеми з отриманням відстрочки, навіть за умови того, що Ваша матірр непрацездатна по віку.

    По-друге, у новій нормі закону окремо зазначено, що це не стосується "крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі", що також доводить, що непрацездатність вже не є умовою цієї підстави для відстрочки.

    По-третє, дійсно, існує колізія, оскільки непрацездатний не може утримувати непрацезданого. Проте, як це буде працювати, дізнаємось через місяць.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Токмач Галина Николаевна

    Добрий день!

    Чи правильно я розумію, ТЦК відмовляє у відстрочці у таких випадках? Чи трактування “утримання” індивідуальне в різних ТЦК? - якщо Ви єдина дитина, то Вам повинні надати відстрочку.

    Оскільки ваша мама вже буде непрацездатною особою (по досягненню пенсійного віку), тому 100% не зобов'язана утримувати вашого батька/свого чоловіка.

    Так, непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону (абзац сімнадцятий статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

    "Стаття 26. Умови призначення пенсії за віком

    1. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017 року."

    Тобто, значення має саме досягнення пенсійного віку (підтверджується паспортом), а не оформлення пенсії (підтверджується пенсійним посвідченням).

    При цьому, у статті 75 Сімейного кодексу України вказано, що право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    Тобто, якщо обидва з подружжя є непрацездатними, то ніхто з них не повинен і не може надавати матеріальну допомогу другому. Умова, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу, стосується лише тих випадків, коли другий з подружжя є працездатним (тобто, не має інвалідності та/або не досяг пенсійного віку).

    Враховуючи зазначене, можете не вхилюватися. Ви маєте 100% право на відстрочку.

    Всього найкращого!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас!

    Батько має 2 групу інвалідності, пенсійне посвідчення. Мати 60 років, але Пенсійний фонд відмовив у праві на пенсію через відсутність достатнього трудового стажу (до 2028 р). Окрім мене більше дітей немає.

    Чи правильно я розумію, ТЦК відмовляє у відстрочці у таких випадках? Чи трактування “утримання” індивідуальне в різних ТЦК? Цікаво почути випадки з практики останнім часом.

    Це наразі доволі дискусійне питання.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Тут є певна проблема з дружиною батька, адже незважаюи на наявність у них статусу непрацездатної, законопроєкт 10449 передбачає конкретно - "за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту)". Мова не йде про працездатність та непрацездатність, тому у цьому також може бути певна проблема. Звісно, особи, які є непрацездатні, не можуть за кимось доглядати та утримувати когось, але факт залишається фактом - наші депутати знову щось "накрутили".

    Все ж таки Сімейний кодекс України передбачає, що:

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    4. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

    Тому можливо доведеться оформити розлучення, аби Ви мали гарантоване право на відстрочку.

    Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашого батька.

    2. На формальну відповідь РАЦСу зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашого батька про відстуність у нього інших працездатних осіб.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення.

    Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Питання не просте, вважаю, що на разі вам краще виїхати за кордон для супроводу батька, для цього вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Одне місце реєстрації або акт про встановлення факту здійснення постійного догляду (для цього вам потрібно звернутися до виконкому міської ради за місцем реєстрації батька).

    Також у вашому випадку, спробуйте отримати соціальну допомогу. Довідка про отримання допомоги буде теж підтвердженням не працездатності.

    особа, яка досягла віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та не набула страхового стажу, передбаченого нормами зазначеної статті, за умови наявності у неї не менше 15 років страхового стажу.

    Які документи потрібні для призначення тимчасової допомоги?

    Особам, які досягли пенсійного віку, але не мають відповідного стажу, слід звернутися в органи соціального захисту населення за місцем реєстрації або за адресою фактичного проживання. Вони повинні написати заяву і додати такі документи:

    – документ, що засвідчує особу пенсіонера, його місце проживання та ідентифікаційний код,

    – довідку про страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера впродовж п’яти робочих днів),

    – заповнити декларацію про доходи і майновий стан на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї (чоловіка, дружини) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

    У разі звернення до органів соціального захисту за місцем фактичного проживання, до заяви додається довідка про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту за зареєстрованим місцем проживання. Рішення про призначення допомоги приймається органом соціального захисту протягом 10 календарних днів з дня звернення.

    На який розмір тимчасової допомоги можуть розраховувати пенсіонери?

    Чітко визначеної суми державної допомоги особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсійні виплати, нема. У кожного вона буде різною і визначатиметься як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

    Тобто, максимальний розмір соціальних виплат пенсіонерам у 2018 році становить: з 1 січня 2018р. – 1373 грн, з 1 липня 2018 року – 1435 грн, з 1 грудня 2018 року – 1497 грн.

    Приклад розрахунку допомоги.

    Якщо середньомісячний середній дохід на одну особу становить, скажімо, 1000 грн, то соціальна допомога становитиме 373 грн (1373-1000). Коли в людини дохід на одного члена родини менший, для прикладу 500 грн, тоді соціальна допомога становитиме 873 грн (1373-500).

    З якого часу виплачується тимчасова соціальна допомога пенсіонерам?

    Тимчасова допомога призначається з дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку (60 років), якщо звернення за тимчасовою допомогою відбулося не пізніше ніж через 3 місяці після досягнення такого віку.

    Якщо звернення відбулося пізніше, тимчасова допомога призначається з дня звернення. Днем звернення вважається день реєстрації заяви з усіма необхідними документами.

    Перерахунок розміру грошових виплат проводиться кожні півроку з урахуванням змін майнового стану та середньомісячного сукупного доходу одержувача допомоги.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви на цій підставі відстрочку не отримаєте.

    Якщо будете розглядати судову перспективу:

    По - перше судової практики наразі ще не має.

    По - друге це час. Судовий розгляд не зупинить Вашу можливу мобілізацію.

    Шукайте інші підстави відстрочки.

    Дмитро Клиент 9 дней назад

    Всім дякую за поради. Дійсно, досить неоднозначна ситуація. Чесно кажучи, важко зрозуміти напрямок логіки. Тобто, якщо держава виплачує пенсію обидвом батькам, по суті держава вже їх "утримує". В моєму випадку я утримую мати і частково тата...

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Дмитро! Був радий допомогти. Чекаємо на практику.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України