Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 21 апреля 2024, вопрос №106300 800₴

Відстрочка від призову та необхідність йти до ТЦК

Доброго дня, панове юристи.

Маю тимч. посвідчення, де вказано, що я був знятий з військового обліку у 2012 році в м. Луганську за наказом 342 (який давно втратив чинність) та ВОС 999000А. На підприємстві кажуть, що – є 2 причини коли неможливо подати працівника на броню : коли в нього після 25 років немає військового квитка, та коли в нього у тимчасовому посвідченні ВОС 999000А – як в мене. Маю багаторічні проблеми зі здоров’ям та на прикінці 2022 року я отримав 3 групу інвалідності по повільно прогресуючому сист. захворюванню. Та в моєму випадку думки фахівців розділились. Один каже, що не треба нікуди йти, доки не буде отримано повістку, та й взагалі броня мені не потрібна бо є інша підстава для відстрочки – інвалідність, інший, що треба йти до ТЦК та отримати новий актуальний ВОД з новою ВОС, тоді ми Вас одразу забронюємо, якщо вас не мобілізують, за той час поки буде роби-ся броня.

У ТЦК можуть виникнути питання, що інвалідність отримано після 24.02.2022, а згідно нового закону, такі інвалідності мають бути перевірені, та невідомо скільки часу це займе, та яка буде процедура перевірки, чому не став на облік раніше, ви ще й людина родом з окупованої території та інші непередбачувані ситуації. Тому мене буде скоріш за все відправлено на проходження ВЛК, яка, вірогідно, визнає мене придатним, тому що обмежено придатних вже не буде.
Як мені краще зробити в моєму випадку ? Намагатися просити щоб подали на «стартову броню» по наявному старому ВОД, та потім спокійно йти до ТЦК чи чекати поки запрацює новий закон, стане більш зрозуміло як все буде працювати та вже тоді приймати рішення.

Чи мені дійсно не потрібна броня та треба отримувати відстрочку у зв’язку з інвалідністю. Але мені буде потрібно, скоріш за всього, кожні пів року самостійно ходити до ТЦК та подовжувати її, поки буде подовжуватися ВП, а на бронювання підприємство перепадає кожні пів року своїх працівників самостійно, таким чином подовжуючи її.

Чи Ви порадите найбільш раціональний варіант дій.

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    9.4%

    Доброго дня, вам не треба ні куди йти бо ви вже не військовозобов'язаний, і броню вам теж не потрібна. Ви вже не підпорядковується ТЦК, і будь яка відповідальність за це відсутня. Тому вам нічого хвилюватися, і вам нічого не треба робити.

    Інвалідність отримана у період військового стану, підлягає перевірки. Це нова схема набити кармани старим карманичам

    Вам не треба обновляти свої дані, реєструватися в кабінеті та інше.

    Рекомендую в жодному разі не віддавати свій військовий квиток, кому небудь. Зробіть нотаріально завірену копії, і носіть її з собою.

    Якщо ви відвідаєте ТЦК, я вас завіряють у вас заберуть військовий квиток, відправлять на ВЛК , і скоріше за все мобілізують. Тому ні у якому разі не піддавайтесь психологічному тиску, ви не військовозобов'язаний, і тому на все це не розповсюджується.

    Стаття 58 Конституції України.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Богун Сергій Павлович
    9.4%

    Доброго дня.

    Якщо Ви були виключені з військового обліку Вам оновлювати нічого не потрібно оскільки Ви не маєте статусу військовозобов'язаного.

    Якщо тільки зняті - оновити облікові дані необхідно буде.

    Оскільки Ви маєте статус особи з інвалідністю бронювання Вам не потрібне. Згідно законодавства Ви не підлягаєте мобілізації.

    Що стосується відвідин ТЦКСП - переживати не варто оскільки знову-таки Ви не підлягаєте мобілізації.

    Дерій Владислав Олегович
    31.3%

    Доброго дня!

    Ви як особа з інвалідністю уже не підлягаєте мобілізації та маєте право на відстрочку як згідно законодавства діючого на даний час, так і згідно законопроєкту 10449, який набуде чинності після 16 травня 2024 року.

    Тому у Вас немає необхідності у бронюванні.

    Поки Ви не стоїте на військовому обліку в ТЦК Вас не можуть поставити на персональний облік на підприємстві критичної інфраструктури. Відповідно Вас не зможуть забронювати.

    Згідно пункту 21 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа військовозобов’язаних та резервістів.

    Взяття громадян на персонально-первинний та персональний військовий облік, а також їх виключення з такого обліку здійснюється лише після взяття (зняття, виключення) зазначених громадян на військовий облік (з військового обліку) у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

    Відповідно до пункту 34 даного Порядку з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють оформлення документів, необхідних для бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;

    Згідно пункту 9 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану

    З метою погодження списки, подані відповідно до пунктів 4-8 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Згідно пункту 11 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Тобто, якщо підприємство, навіть, подасть Вас на бронювання то виникнуть такі проблеми:

    1. Бронювання не буде погоджено Генштабом ЗСУ

    2. Вас не зарахують на спеціальний облік у зв'язку з тим , що підприємство не знатиме якому ТЦК відправляти повідомлення про бронювання

    3. ТЦК відмовить у зарахуванні на спеціальний військовий облік, адже Ви не стоїте на загальному військовому обліку.

    Так як Ви не перебуваєте на військовому обліку - Вам не потрібно уточнювати свої дані, адже відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Крім того, згідно законопроєкту 10449 відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших 30 державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    ВИСНОВОК

    1. Ви маєте право на відстрочку як особа з інвалідністю, тому бронювання Вам не потрібне.

    2. Вас все рівно не забронюють поки Ви не станете на військовий облік в ТЦК. Вас обов'язково направлять на ВЛК та змінять ВОС. Проте, мобілізувати не мають права, адже Ви є особою з інвалідністю.

    3. З набранням чинності законопроєкта 10449 відстрочку зможете отримати не відвідуючи ТЦК. Оновлювати дані Вам не потрібно, проте якщо бажаєте можете зробити це через ЦНАП або військовий кабінет призовника.

    4. Механізму переогляду осіб з інвалідністю ще немає, тому Ви маєте право на відстрочку.

    5. Поки не запрацює електронний кабінет військовозобов'язаних або не вручать Вам повістку - без крайньої необхідності до ТЦК не звертайтесь

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    31.3%

    Вітаю Вас.

    Як мені краще зробити в моєму випадку ? Намагатися просити щоб подали на «стартову броню» по наявному старому ВОД, та потім спокійно йти до ТЦК чи чекати поки запрацює новий закон, стане більш зрозуміло як все буде працювати та вже тоді приймати рішення.

    Чи мені дійсно не потрібна броня та треба отримувати відстрочку у зв’язку з інвалідністю. Але мені буде потрібно, скоріш за всього, кожні пів року самостійно ходити до ТЦК та подовжувати її, поки буде подовжуватися ВП, а на бронювання підприємство перепадає кожні пів року своїх працівників самостійно, таким чином подовжуючи її.

    Чи Ви порадите найбільш раціональний варіант дій.

    Я за варіант № 2, однозначно. Але у своєму питанні Ви не вказали строку, на який Вам було встановлено інвалідність. Зняті Ви були з обліку по наказу № 342, який дійсно втратив чинність та осіб, які підпадали під його дію, мають право повторно ставити на облік.

    Щодо бронювання, то від моменту подачі документів до отримання позитивного (що не гарантія) результату та отримання витягу з наказу Мінекономіки проходить 1-3 місяці, тобто не все так швидко, як хочеться.

    Генеральний штаб має перевірити подані юридичними особами списки та ВОД на предмет відповідності наказу МОУ від 2020 року "Про затвердження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців", а також того, чи не належить дана ВОС до дефіцитної.

    На даному етапі проблема може виникнути в тому, що в багатьох військовозобов'язаних не внесено зміни до діючих ВОС. Особливо гостро постає проблема з тими, які мають ВОС 998000, 999000. Хоча в діючому переліку ВОС вони є, але під кодами: "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час" та "придатні".

    Такі ВОС центри комплектування мають змінити на інші відповідно до освіти, досвіду роботи тощо. Тому якщо у Вас така ВОС, Вас не мають права наразі забронювати і Вам спочатку потрібно оновити ВОС відповідно до досвіду роботи, спеціальності і так далі, тобто - ВІДВІДАТИ ТЦК ТА СП.

    Другий варіант в цьому відношенні виглядає доволі раціонально - Ви будете отримувати відстрочку у зв'язку із наявністю у Вас інвалідності. Знову ж таки невідомо, до якого часу вона Вам встановлена. Але можливо, Ви навіть зможете претендувати на виключення Вас з обліку по стану здоров'я, якщо маєте відповідне захворювання. Якщо будете мати відстрочку по інвалідності, на бронювання Вас ніхто не буде подавати, але таким чином хоча б оновите свою ВОС.

    Щодо інвалідності, то новий мобілізаційний законопроєкт передбачає:

    "...вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року, введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023, щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, причини інвалідності з дитинства).."

    Але з мобілізаційного законопроєкту у підсумку зникла норма про повторний медичний переогляд.

    Перша редакція законопроекту про посилення мобілізації, ухвалена в першому читанні на початку лютого, містила норму про повторний медогляд чоловіків з інвалідністю. Відповідно до цієї норми всі чоловіки віком від 25 до 55 років, яким було встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року (крім поранених на фронті та ще деяких категорій), мали до кінця поточного року повторно пройти медогляд, аби визначити їхню придатність до військової служби.

    Після ухвалення закону у другому читанні ця вимога зникла з документа. У фінальній версії законопроекту 10449, ухваленій Радою, обов’язковий повторний медогляд для вказаної категорії чоловіків не згадується. Разом з тим, закон зобов’язав Кабмін спільно з правоохоронцями перевірити обґрунтованість рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності для вказаної категорії чоловіків. Однак у фінальній версії законопроекту залишилася норма, яка зобов'язує пройти повторний медогляд тих чоловіків, яких раніше було визнано обмежено придатними до служби.

    Тому моя порада проста, у зв'язку із обов'язком уточнити дані, я раджу Вам обрати варіант, який пропонують друга категорія юристів - йти оформлювати відстрочку по інвалідності. А там, можливо взагалі отримаєте непридатність з виключенням з обліку.

    Наразі достеменно невідомо, яким чином працювати електронний кабінет. З 18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...10. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі Збройних Сил України, у запасі Служби безпеки України, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.."

    Але звертаю увагу, що Закон надаватиме Вам такі способи оновлення даних:

    через центр надання адміністративних послуг

    через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

    через ТЦК та СП.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, але це не несе для Вас жодних загроз.

    З повагою!

    • Максим Клиент 12 дней назад

      Мені було встановлено інвалідність довічно

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Пане Максиме!

        За таких умов, взагалі не бачу для Вас чогось загрозливого. Ви не підлягаєте мобілізації в примусовому порядку та можете бути мобілізовані тільки за власним бажанням. Оформляти Вам бронювання не потрібно, оскільки Ви і так маєте відстрочку. Дійсно, краще оновити свої дані та ВОС, аби десь на вулиці не мати проблем. До того ж, можливо доведеться також оновити свій військово-обліковий документ.

        Мобілізації Ви не підлягаєте, не хвилюйтеся! Щодо перегляду Вашої МСЕК, практично це зробити неможливо. Також не зрозуміло, на підставі чого та яким чином це буде відбуватися.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.8%

    Доброго дня, Максиме!

    Я би на Вашому місці зусередився все ж таки на відстрочці з приводу інвалідності. Оскільки ця підстава є "залізобетонною". Тобто, інвалідів будь якої групи не призивали, не призивають та згідно нового закону також не призовуть. Ви маєте 100% право на відстрочку у даному випадку та мобілізація Вам не загрожує, хіба що, Ви виявите бажання добровільно вступити до лав ЗСУ.

    Щодо бронювання, то наразі дуже частими бувають випадки, коли бронювання затримається між його закінченням та отриманням своєчасно нового витягу Мінекономіки. До того ж новий закон вже передбачає, що підставою для відстроки щодо бронювання є не тільки витяг з Мінекономікки, а й постановка Вас на спеціальний облік. Тобто, до того моменту, поки ТЦК не поставить Вас на такий облік Ви не вважаєтесь таким, що маєте відстрочку:

    "1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: 1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;".

    До того ж, якщо Ви оформити відстрочку, як інвалід, то є ризик у тому, що підприємство Вас не забронює, так як Ви вже будете мати відстрочку.

    Щодо перевірки встановленої інвалідності, то станом на зараз не зрозуміло, як взагалі це буде відвуватись, оскільки у новому законі зазначено:

    "5) вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року, введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023, щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, причини інвалідності з дитинства) ".

    З приводу ВЛК, то якщо Ви були визнані обмежено придатним, то так, можуть направити на проходження повторної ВЛК вже у зв'язку зі змінами щодо обмеженної придатності (дана норма набере чинності з 4 травня) та встановити Вашу ступінь придатності. Поки що жодних змін до Наказу МОУ №402 не відбулося, тому алгоритм та зміна переліку хвороб за яким будуть визначати "придатність" або "непридатність" - невідомі.

    Проте, навіть за умови визнання Вас придатним, це ніяким чином не вплине на Ваше право на відстрочку у зв'язку з інвалідністю. Також я не бачу підстави у відмові в оформленні інвалідності на підставі того, що Вам було її встановлено після 24 лютого 2022 року, оскільки перевіряти дані факти точно не входить до компетенції ТЦК.

    Щодо оновлення даних, то з прийняттям нового закону Ви зможете оновити останні не тільки через ТЦК, а й через ЦНАП або електроний кабінет військовозобов'язанного.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України